Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_ INOVACE_ 11_ PŘÍRODOVĚDA 5

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_ INOVACE_ 11_ PŘÍRODOVĚDA 5"— Transkript prezentace:

1 VY_32_ INOVACE_ 11_ PŘÍRODOVĚDA 5
Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou SUBTROPICKÝ PÁS Autor: Mgr.Renata Viktorinová

2 SUBTROPICKÝ PÁS OVĚŘENÍ VE VÝUCE: 13.10.2011
PŘEDMĚT: Přírodověda ROČNÍK: 5. KLÍČOVÁ SLOVA: subtropický pás, subtropické země, živočichové subtropického pásu MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY: Vlastivěda – orientace na mapě ANOTACE: DUM opakuje poznatky o tropickém pásu. Seznamuje žáky s charakteristickým podnebím subtropického pásu a jeho živočichy. Podněcuje žáky ke spolupráci při orientaci na mapě.

3 Opakujeme – tropický pás:
Charakterizuj tropický pás. Kde najdeme tropický pás? Vyjmenuj 5 živočichů tropického pásu. Vyjmenuj typy krajin , které zde můžeme najít. Znáš nějaké rostliny, které zde rostou?

4 SUBTROPICKÝ PÁS Zimy jsou krátké, poměrně teplé a málokdy sněží.
Léta jsou dlouhá, velmi teplá a suchá. Kde ho najdeme? Tvoří přechod mezi tropickým a mírným pásem. Mezi dnem a nocí jsou jen mírné rozdíly teplot.

5 Subtropy jsou oblasti, do kterých často míříme za teplem na dovolené.
Subtropická krajina Subtropy jsou oblasti, do kterých často míříme za teplem na dovolené.

6 Utvořte skupiny a vyhledejte na mapě subtropické země jednoho světadílu.
Amerika Evropa Austrálie Asie Afrika Subtropy leží na severní polokouli mezi 30°a 45°, na jižní polokouli mezi obratníkem Kozoroha a 40°.

7 Subtropické země. Evropa Portugalsko, Španělsko, Malorca, jižní Francie, Itálie, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, jižní Rumunsko, Řecko, Albánie, Turecko, Kréta, Kypr Asie Sýrie, Irák, Írán, Afghánistán, severní Pákistán, severní Indie, severní Čína, severní a jižní Korea, Japonsko Afrika Maroko, severní Alžírsko, Tunisko, severní Libye Amerika Argentina, Uruguay, Chile, jižní Paraguay a Brazílie, USA Austrálie Jižní Austrálie, Tasmánie, Nový Zéland

8 Živočichové subtropického pásu:
Poznáš nás? PÁV korunkatý DANĚK skvrnitý ŠAKAL obecný KOALA medvídkovitý RACEK chechtavý PŠTROS dvouprstý KLOKAN rudý CIKÁDA

9 Poznáš živočicha bez obrázku?
Žiji v Austrálii. Jsem vačnatec, ačkoliv připomínám medvěda. Živím se listy a kůrou blahovičníku. Jsem samotář. Dobře šplhám po stromech. Spím až 20 hodin denně. Lidé mne téměř vyhubili kvůli mé kožešině. Žiji v Africe a Asii. Jsem savec, psovitá šelma. Žiji v párech nebo malých skupinách. Lovím hlavně v noci - obojživelníky, hlodavce, ptáky, mladé kopytnatce. Jsem vytrvalý běžec s dobrým sluchem. Žiji v Austrálii. Jsem vačnatec a býložravec. Vážím až 85 kg. Mám nápadně dlouhé zadní končetiny a dlouhý ocas. Velmi dobře skáču. Obvykle žiji ve skupinách. Jsem loven pro maso a kůži. Koala medvídkovitý Šakal obecný Klokan rudý

10 SUBTROPICKÝ PÁS Tvoří přechod mezi tropickým a mírným pásem.
Mezi dnem a nocí jsou jen mírné rozdíly teplot. Léta jsou dlouhá, velmi teplá a suchá. Zimy jsou krátké a jen málokdy sněží. Jsou zde velmi vhodné podmínky pro zemědělství. Rostliny: Živočichové: (doplň podle učebnice)

11 Použité zdroje: Vlastní fotografie


Stáhnout ppt "VY_32_ INOVACE_ 11_ PŘÍRODOVĚDA 5"

Podobné prezentace


Reklamy Google