Nezbytná součást moderního života Jan Pokorný 2.L.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UDRŽITELNÝ ROZVOJ TĚŽBY, ZPRACOVÁNÍ A SPOTŘEBY ROPY
Advertisements

ROPA Pavel Kratochvíl.
Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Nizozemsko.
Organická chemie.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Opec.
Vysoká cena ropy mnoha lidem způsobuje značné problémy. U autodopravců nebo jiných firem, které jsou závislé na vysoké spotřebě paliv, může vysoká cena.
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Energetické suroviny 5. ročník
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Jižní Amerika průmysl Eliška Synková 2.G.
Pavel Koutný VOŠ a SPŠE Olomouc
Nerostné bohatství na zemi
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Zdroje uhlovodíků.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Společenské a hospodářské prostředí
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Perský záliv, nazývaný též Arabský km 2, 91m hluboký Spojený Hormuzským průlivem s Ománským zálivem a Arabským mořem. Důležitá trasa pro ropné.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Krajina a životní prostředí
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Ropa.
-vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů -nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů -základní.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
ENERGETICKÉ SUROVINY 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-04. R O P A (surová) nafta, zemní olej, černé zlato.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
VY_32_INOVACE_ 19_ROPA ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Štípán Skalka Pavel Trnka Petr Augustin Jiří Janků
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vypracoval: Viktor Andrianov
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
Ropný vrchol (PEAK OIL)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetické suroviny 5. ročník
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Nezbytná součást moderního života Jan Pokorný 2.L

Co je to ropa? hnědá až nazelenalá hořlavá olejová kapalina je tvořená směsí uhlovodíků(především alkanů) jinak také černé zlato, zemní olej

Výskyt  svrchní vrstvy zemské kůry  pod nepropustnými vrstvami(až 8 km pod zemským povrchem)  společně se zemním plynem

Ropná naleziště

Zpracovaní

Ropné katastrofy  ropa otráví potravní řetězec a životní prostředí  ptáci mají slepené peří, savci srst → znemožnění regulace teploty → uhynutí

Jak moc je ropa důležitá ?  95% veškerých potravin je pěstováno za přispění ropy  95% dopravy zprostředkovávají ropné deriváty  95% veškerého vyráběného zboží potřebuje pro svou výrobu ropu  za každou kalorii běžně vyráběných potravin se skrývá 10 kalorií z ropy  na výrobu jednoho typického počítače se spotřebuje ropa o množství desetinásobku jeho hmotnosti

 Vstup ropy je prakticky neodmyslitelný u každé masové výroby, přepravy a pěstování zemědělské produkce. Bez herbicidů, pesticidů a hnojiv vyráběných z ropy si dnes není možno představit moderní zemědělství a produkci potravin, jak ji dnes známe. [  Ropa jako zdroj velmi levné energie měla zejména od prvních desetiletí 20. století vliv na architekturu měst a dopravní infrastrukturu zemí Prvního světa. Urbanistické návrhy měst s typickými rozsáhlými obytnými předměstími (nejvýrazněji viděnými v USA) braly dostupnost levné transportní energie v podobě ropy do úvahy

Co to je Peak Oil  Hubbertova teorie ropného vrcholu, tzv. peak oil, je teorie zabývající se dlouhodobými předpověďmi spotřeby a vyčerpání ropy. Tvrdí, že jelikož zdroje ropy jsou neobnovitelné, musí úroveň těžby ropy nevyhnutelně dosáhnout svého vrcholu a poté začít klesat. Těžba ropy podle této teorie sleduje tzv. Hubbertovu křivku

Existuje spousta teorií, kdy ropa dojde. Těžko posoudit, která je správná. Nicméně bez ropy jsme asi jako …

Zdroje  vyznam.html  p?id=7512  SP_04.PDF  ziti_ropy.html 