Energetická hodnota dětské výživy prim. MUDr. Pavel Frühauf, CSc. Klinika dětského a dorostového lékařství 1.LF UK a VFN, Praha
Cíle optimální výživy v dětském věku Adekvátní růst s minimální nemocností (energie) Kognitivní, mentální a motorický vývoj zajišťující životní prosperitu Navození optimální spánkové aktivity nutné pro rytmickou aktivitu CNS, mentální rozvoj a neuroendokrinní regulaci Podpora imunity a minimalizace infekčních onemocnění Prevence a minimalizace alergických projevů Ovlivnění a snížení rizika chronických chorob souvisejících s příjmem potravy Prevence chorob s porušeným vztahem k příjmu potravy (anorexie, bulimie a obezita) Honstra G et al. The Impact of Maternal Nutrition on the Offspring, Karger Basel 2005.
Potřeba energie: kcal/kg/den (kalorický kvocient) Nelson Textbook of Pediatrics
Potřeba energie: kcal/kg/den
Růstová rychlost 0 4 8 12 16r. Zurych Long. Study, Prader et al. 1988
Zdvojnásobení porodní váhy druh bílkovina tuk cukr (laktóza) minerály 2x porodní váha (dny) člověk 1,0 4,0 7,0 0,2 150 kůň 2,5 1,9 6,2 0,5 60 kráva 3,3 3,7 4,7 0,7 47 koza 2,9 7,4 4,1 0,8 19 krysa 12,0 15,0 3,0 2,0 6 Klen R et al. Lidské mléko, jeho složení a konzervace. Avicenum Praha, 1987.
Mořské a přímořské potravní řetězce poskytují větší množství polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Proto jsou, vzhledem k podpoře vývoje CNS, nacházeny první důkazy existence moderního člověka v oblasti zálivů jižní Afriky, delty Nilu a středního východu. Zde bylo možno získat PUFA bez organizovaného lovu a rybolovu a vyššího sociálního chování a zajistit tak rozvoj CNS. Broadhurst CL et al. Brain-specific lipids from marine, lacustrine, or terrestrial food resources: potencial impact on early African Homo sapiens. Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol; 2002: 653.
Měnící se způsoby výživy Měnící se struktura rodiny (méně členů, dvougenerační, matka v práci) Pokroky v technologii zpracování potravin Urbanizace Přístup ke zdravotnickým službám a informacím Větší množství peněz u čím dále mladších dětí Reklama a z ní plynoucí tlak na: Spotřebu (vysoce „procesované“ výrobky – junk food) 2) Štíhlost a restrikci potravy Ballabriga A. ed. Feeding From Toddlers To Adolescence, Karger Basel, 1995.
Nežádoucí způsoby výživy z hlediska množství dodané energie: + Fast food, soft drinky, snacking, skipping → obezita – Omezování stravy → poruchy příjmu potravy ? Alternativní výživa → možné zhoršení výživového stavu a růstu
Rizika vegetariánské diety vzhledem k věku 0 – 6 měs. vegetarián: železo, vit.D vegan: objem, energie, bílkovina, vápník, zinek, vit. B12 6 –12 měs. stejně, vyšší riziko při zavádění nemléčných hypoenergetických příkrmů starší děti vegetarián: železo vegan: energie, bílkovina, vápník, vit. B2 , B12, D konec růstu vegetarián: - vegan: železo, zinek, vit. D, B12 pozn. není nadváha, delší laktace, není abusus Frühauf P. Rizika alternativního stravování v dětském věku. Trendy soudobé pediatrie 1, Galén 1999.
zdroj: ÚZIS 2007
zdroj: ÚZIS 2007
♂ úmrtnost ♀ zdroj: ÚZIS 2007
TK u dětí v 6ti letech podle způsobu výživy v kojeneckém věku krevní tlak: výživa formulí bez PUFA (71) výživa formulí s PUFA (76) systolický 94,7 92,4 diastolický 60,9 57,3 střední 77,8 74,8 p = 0,02 n.s. p = 0,018 Forsyth et al. Brit Med J. 2003: 953 – 6.
Děkuji Vám za pozornost !