Energetická hodnota dětské výživy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stravování dospívajících
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
Jak jsme na tom se zdravím
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
NUTRILITE – Kroměříž.
HIV & Výživa kojence Lída Lhotská IBFAN/GIFA Ženeva Dagmar Schneidrová
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Žena a sport.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Rizikového chování v dospívání
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Kojení a zdraví dítěte a matky
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Anamnéza v pediatrii Vyšetření dítěte
Patofyziologie obezity
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Pediatrie - dětské lékařství
Alternativní výživa v dětském věku
Vliv výživy a návyků matky na plod
Pediatrie - dětské lékařství
Význam výživy ve sportu
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Základní charakteristika
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Klinický popis projevů
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Číslo v digitálním archivu školy
Zelenina, … Dodatky, ….
NutričnĚ - EPIDEMIOLOGICKÁ problematika dětského stravování specifika STRAVOVÁNÍ DĚTÍ Z HLEDISKA vlivu na JEJICH zdraví, MOŽNOSTI HODNOCENÍ Pro obor Nutriční.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Energetická hodnota dětské výživy prim. MUDr. Pavel Frühauf, CSc. Klinika dětského a dorostového lékařství 1.LF UK a VFN, Praha

Cíle optimální výživy v dětském věku Adekvátní růst s minimální nemocností (energie) Kognitivní, mentální a motorický vývoj zajišťující životní prosperitu Navození optimální spánkové aktivity nutné pro rytmickou aktivitu CNS, mentální rozvoj a neuroendokrinní regulaci Podpora imunity a minimalizace infekčních onemocnění Prevence a minimalizace alergických projevů Ovlivnění a snížení rizika chronických chorob souvisejících s příjmem potravy Prevence chorob s porušeným vztahem k příjmu potravy (anorexie, bulimie a obezita) Honstra G et al. The Impact of Maternal Nutrition on the Offspring, Karger Basel 2005.

Potřeba energie: kcal/kg/den (kalorický kvocient) Nelson Textbook of Pediatrics

Potřeba energie: kcal/kg/den

Růstová rychlost 0 4 8 12 16r. Zurych Long. Study, Prader et al. 1988  

Zdvojnásobení porodní váhy druh bílkovina tuk cukr (laktóza) minerály 2x porodní váha (dny) člověk 1,0 4,0 7,0 0,2 150 kůň 2,5 1,9 6,2 0,5 60 kráva 3,3 3,7 4,7 0,7 47 koza 2,9 7,4 4,1 0,8 19 krysa 12,0 15,0 3,0 2,0 6 Klen R et al. Lidské mléko, jeho složení a konzervace. Avicenum Praha, 1987.

Mořské a přímořské potravní řetězce poskytují větší množství polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Proto jsou, vzhledem k podpoře vývoje CNS, nacházeny první důkazy existence moderního člověka v oblasti zálivů jižní Afriky, delty Nilu a středního východu. Zde bylo možno získat PUFA bez organizovaného lovu a rybolovu a vyššího sociálního chování a zajistit tak rozvoj CNS. Broadhurst CL et al. Brain-specific lipids from marine, lacustrine, or terrestrial food resources: potencial impact on early African Homo sapiens. Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol; 2002: 653.

Měnící se způsoby výživy Měnící se struktura rodiny (méně členů, dvougenerační, matka v práci) Pokroky v technologii zpracování potravin Urbanizace Přístup ke zdravotnickým službám a informacím Větší množství peněz u čím dále mladších dětí Reklama a z ní plynoucí tlak na: Spotřebu (vysoce „procesované“ výrobky – junk food) 2) Štíhlost a restrikci potravy Ballabriga A. ed. Feeding From Toddlers To Adolescence, Karger Basel, 1995.

Nežádoucí způsoby výživy z hlediska množství dodané energie: + Fast food, soft drinky, snacking, skipping → obezita – Omezování stravy → poruchy příjmu potravy ? Alternativní výživa → možné zhoršení výživového stavu a růstu

Rizika vegetariánské diety vzhledem k věku 0 – 6 měs. vegetarián: železo, vit.D vegan: objem, energie, bílkovina, vápník, zinek, vit. B12 6 –12 měs. stejně, vyšší riziko při zavádění nemléčných hypoenergetických příkrmů starší děti vegetarián: železo vegan: energie, bílkovina, vápník, vit. B2 , B12, D konec růstu vegetarián: - vegan: železo, zinek, vit. D, B12 pozn. není nadváha, delší laktace, není abusus Frühauf P. Rizika alternativního stravování v dětském věku. Trendy soudobé pediatrie 1, Galén 1999.

zdroj: ÚZIS 2007

zdroj: ÚZIS 2007

♂ úmrtnost ♀ zdroj: ÚZIS 2007

TK u dětí v 6ti letech podle způsobu výživy v kojeneckém věku krevní tlak: výživa formulí bez PUFA (71) výživa formulí s PUFA (76) systolický 94,7 92,4 diastolický 60,9 57,3 střední 77,8 74,8 p = 0,02 n.s. p = 0,018 Forsyth et al. Brit Med J. 2003: 953 – 6.

Děkuji Vám za pozornost !