K127 - Katedra sídel a regionů Strategie rozvoje sídel a regionů kód předmětu: K127URSR Ivan Přednášející: doc. Ing. arch. Ivan Horký, DrSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Sídla.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Urbanizační procesy Evropský sociální fond
Marketingové prostředí
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Umístění maloobchodní sítě - maloobchodních provozoven
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Regionální politika RP ČR.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Urbanizace a urbanismus
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
REGIONALIZMUS A REGIONY
Vztahy geografie k ostatním vědám
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Ekonomika – základní pojmy.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Strategie regionu, obce
Ekonomika životního prostředí
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ekonomika malých a středních podniků
Transkript prezentace:

K127 - Katedra sídel a regionů Strategie rozvoje sídel a regionů kód předmětu: K127URSR Ivan Přednášející: doc. Ing. arch. Ivan Horký, DrSc.

K127 - Katedra sídel a regionů2 Program přednášek 1.Systémové pojetí sídel a regionů – dlouhodobé koncepce rozvoje 2.Kvalita života a sídla a regiony 3.Regionální a sídelní rozvoj ČR v evropském a globálním kontextu 4.Prevence úpadku sídel a degradace životního prostředí 5.Metodika strategického plánování, uplatnění zásad trvale udržitelného rozvoje sídel a regionů 6.Strategické prvky v územním plánování

K127 - Katedra sídel a regionů3 Program přednášek 7.Dlouhodobé koncepce a komunální inženýrství 8.Urbanistická ekonomie a efektivnost sídelních systémů 9.Regionalistika, regionální rozvoj a regionální politika 10.Stabilita a proměnnost území 11.Obnova sídel a krajiny, nerůstové formy rozvoje 12.Strategické plánování sídel a regionů, realizace strategických cílů 13.Diskuse o obsahu a formě předmětu, předzkouškový seminář

K127 - Katedra sídel a regionů4 1.Přednáška Systémové pojetí sídel a regionů Strategie Strategie = cílená a cílevědomá koncepce (její metodika i sám pojem strategie jsou převzaty z vojenství (z řeckého „stratégós“) Politika Politika = systém opatření, postupů a praktických kroků k uskutečňování strategie Rozvoj Rozvoj = proces změn zpravidla cílevědomě řízený nebo usměrňovaný pro naplnění určitých potřeb. Rozeznáváme: rozvoj růstový (extenzívní) a rozvoj nerůstový (intenzívní nebo též restrukturalizační) a) Obsah základních pojmů

K127 - Katedra sídel a regionů5 Sídlo Sídlo = uměle vytvořené prostředí (vnitřní a vnější) pro trvalý život lidí.  Sídlo je jasně vymezený útvar se svými hranicemi.  Jednotlivá sídla od sebe dělí prostor nezastavěné krajiny  Velikost sídla – od samoty až po mnohamilionová velkoměsta Region Region = širší soustava sídel v územním prostoru charakteristická specifickým pojítkem nebo rysem Infrastruktura = soustava (subsystém) zajišťující specifickou funkci v území – např. dopravu, zásobování energiemi, likvidaci odpadů apod. Potenciál Potenciál = schopnost prostředí nebo jeho složky plnit určitou funkci nebo poskytovat určité hodnoty. Tato schopnost je zpravidla kvantitativně měřitelná. Potenciály: např. výrobní, kulturní, rekreační ad.

K127 - Katedra sídel a regionů6 Strategie rozvoje sídel a regionů  Formuluje dlouhodobé vize sídla (regionu) a jeho základních vztahů – regionálních a globálních  Formuluje též základní úkoly k dosažení těchto cílů  Je komplexní disciplínou – potřebujeme zde znalosti z mnoha oborů:  Z technických a přírodních věd  Z ekonomiky  Z aplikované matematiky a informatiky  Důležitá je také složka tvůrčí – umělecká

K127 - Katedra sídel a regionů7 b) Struktura sídel a krajiny Krajina a sídla jsou součástí životního prostředí člověka (homosféry) Z hlediska procesu utváření rozeznáváme:  Prostředí přírodní (s minimálními zásahy člověka)  Prostředí umělé, vzniklé důsledkem činnosti člověka  Obě tyto části prostředí jsou ve vzájemné interakci. Pro zdravý vývoj člověka a společenských vztahů je velmi významná rovnováha obou složek urbanizací. sídlakulturní krajinaProces osvojování přírodního prostředí člověkem nazýváme urbanizací. Produktem urbanizace jsou sídla a kulturní krajina. Urbanizace je kontinuální proces probíhající v široké škále měřítek (od lokálního po globální)

K127 - Katedra sídel a regionů8Urbanizace Proces fixace člověka a jeho společenstev k jednomu místu – vznik sídel v krajinném prostoru Vznik prvních civilizací v Mezopotámii (dále v Indii, Číně, střední Americe)  Vznik sídel zde byl charakterizován počátkem zemědělství (pěstování plodin, chov zvířectva a počátek budování zavlažovacích systémů) stát -  Stavba a rozvoj sídel vedly k vytvoření autority - pojem stát - a k vytváření společenských pravidel – mj. i prvních podob stavebního řádu a strategie rozvoje  Významným civilizačním projevem byla začínající dělba práce, vytváření sociálních vrstev (řemeslníků, obchodníků,…) a směna výrobků. Trhy se stávaly jádry osídlení

K127 - Katedra sídel a regionů9 Typy urbanizace Urbanizace neřízená Urbanizace neřízená – spontánní. Probíhá především v rozvojových zemích – typickým projevem je vznik „slumů“ na okrajích velkoměst Urbanizace řízená Urbanizace řízená – cílevědomé ovlivňování urbanizace pomocí strategie. Nástrojem je územní plánování. Důležité je zohledňování procesů odehrávajících se v daném území – demogafických, sociálních, přírodních apod. V roce 2000 již více než 50% světové populace žilo ve městech (problémem mnoha oblastí na světě je vysídlování venkovského prostoru a s tím spojené problémy se získáváním obživy)

K127 - Katedra sídel a regionů10 Obr. 1: Největší města světa – počet obyvatel v roce 2003

K127 - Katedra sídel a regionů11 c) Struktura sídel v ČR Obec – definována zákonem o obcích Struktura sídel v ČR je hustá a pravidelná Průměrná vzdálenost sídel je 3,5 km Máme velký počet malých sídel

K127 - Katedra sídel a regionů12 Rozdělení sídel Sídla venkovského typu: < obyvatel Malá města: < obyvatel Střední města: < obyvatel Velká města: < obyvatel Velkoměsta:  > obyvatel (dle klasifikace EU)  > obyvatel (dle klasifikace v ČR) V České republice je jediným velkoměstem Praha: obyvatel k dle ČSÚ

K127 - Katedra sídel a regionů13 Sídelní aglomerace Sídelní aglomerace – seskupení sídel kolem centra osídlení Typy aglomerací:  Jádrové aglomerace – osídlení se vyvíjí kolem jednoho historického centra – příkladem jsou Praha, Brno,…  Polycentrické aglomerace – zde existuje více jader osídlení (např. Hradecko-pardubická aglomerace,…)  Bezjaderné aglomerace – nemají jasně vymezené centrum se spádovými vazbami (Mexiko City,…) Metropole – zpravidla velkoměsto s významnými a jedinečnými funkcemi v rámci určitého území (pro ČR Praha)

K127 - Katedra sídel a regionů14 d) Hlavní současné a budoucí problémy rozvoje sídel v ČR Zastaralost stavebních fondů a nedostatečné tempo jejich obnovy (kritická situace hlavně u bydlení) Špatný stavebně-technický stav budov i technické infrastruktury a pomalé tempo jejich oprav a rekonstrukcí Problémy kvality prostředí a limity dané ochranou životního prostředí (čištění odp. vod, nedostatečná kapacita inženýrských sítí) 1. Současné (zděděné) problémy sídel ČR

K127 - Katedra sídel a regionů15 Nedostatečné kapitálové krytí reálných potřeb modernizace a přestavby – obtížná dostupnost úvěrových zdrojů (zápůjčního kapitálu) Sociální problémy obyvatel spojené s modernizací a přestavbou (vysoký průměrný věk, nízké příjmy, nezaměstnanost,…) 1. Současné (zděděné) problémy sídel ČR pokračování

K127 - Katedra sídel a regionů16 2. Budoucí problémy rozvoje sídel v ČR a z nich vyplývající úkoly Zostření rozporu mezi tzv. potřebami a možnostmi jejich uspokojení (ekologické limity, historické a kulturní limity) Pokračující diferenciace rozvoje sídel podle dostupnosti finančního kapitálu Zostření sociálních dopadů ekonomické transformace Stupňování problémů s udržením, resp. obnovou ekologické stability sídel a krajiny

K127 - Katedra sídel a regionů17 e) Teoretická východiska strategického plánování Základním subjektem je sídlo – složitý a stále se rozvíjející organizmus, jehož struktury vyžadují jasné definování cílů a strategií, jinak by sídlo bylo ponecháno na pospas tlakům okolních subjektů, které mají své cíle definovány jasně Strategie se zásadně vyhýbá absolutním cílům a hodnotám – spíše stanovuje základní směry, zobecňuje fakta, procesy a ukazuje určité cíle, ke kterým je žádoucí směřovat Strategie je diskusí o tom, co je nejvhodnější a nejvíce žádoucí Nezbytný je i subjektivní názor

K127 - Katedra sídel a regionů18 Strategie trvale udržitelného rozvoje Taková strategie rozvoje, která uspokojuje potřeby současnosti, aniž by ohrozila uspokojení potřeb budoucnosti Taková strategie rozvoje, která uspokojuje potřeby současnosti, aniž by ohrozila uspokojení potřeb budoucnosti

K127 - Katedra sídel a regionů19 Pohledy a zásady strategie trvale udržitelného rozvoje Území je nenahraditelný zdroj Území je nenahraditelný zdroj – jednotka s neopakovatelnými a nenahraditelnými vlastnostmi Rozvoj neznamená růst Rozvoj neznamená růst – příklon k nerůstové formě rozvoje Ekologické aspekty rozvoje sídel Ekologické aspekty rozvoje sídel Kulturní aspekty rozvoje sídel Kulturní aspekty rozvoje sídel – Kontinuita v rozvoji – Kumulace různých civilizačních projevů – Mnohovrstevnatost – Město určuje i životní styl a kulturnost obyvatel – estetickým působením a emocionálními zážitky (genius loci)

K127 - Katedra sídel a regionů20 Pohledy a zásady strategie trvale udržitelného rozvoje Informatizace Informatizace – Praktická likvidace vlivu vzdálenosti – Nutnost změny řízení – Maximální využití telekomunikačních technologií Globalizace Globalizace – Změna v myšlení – Vytváření celosvětové sítě vztahů – Vědomí vyšší sounáležitosti Zvýšení orientace na budoucnost – Strategické předvídání – Nové prognostické metody

K127 - Katedra sídel a regionů21 Pohledy a zásady strategie trvale udržitelného rozvoje Superkonkurence Superkonkurence – Konkurence v globálním měřítku – Vše je schopno vstupovat do celosvětové soutěže