Evropské fondy po lopatě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Seminář SPOV: Podpora rozvoje venkova v ČR , České Budějovice.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
MAS ve Zlínském kraji příprava na období Zlín,
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Program rozvoje venkova , Všeradice
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. CLLD.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. Strategie.
Integrovaný nástroj CLLD v IROP Komunitně vedený místní rozvoj
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. Místní.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu Olomouc Mgr. František Kopecký předseda Krajského sdružení MAS Olomouckého kraje.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Individuální projekt OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Regionální stálá konference Středočeského kraje
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Evropské fondy po lopatě Workshop Brna 20.1.2015 Územní dimenze a Regionální stálá konference Stav informací k 1. 1. 2015 Mgr. Gustav Charouzek, Člen výboru NS MAS a předseda krajského sdružení MAS Kraje Vysočina

Územní dimenze Koncentrace (zacílení) prostředků programů ESI fondů do specifických typů území podporující konkurenceschopnost zajišťující vyrovnávání územních disparit V souladu s nařízeními EK k využití fondů ESF, ERDF a EAFRD se nejedná o plošnou alokaci prostředků podpory pro různé administrativní celky bez konkrétní územní specifikace intervencí.   U integrovaných nástrojů o zacílení podpory rozhoduje MAS, město dle své strategie www.nsmascr.cz

Územní dimenze 12. září 2014 www.nsmascr.cz

Realizace územní dimenze - MPIN projekty (individuální) v rámci cílených výzev výzev vyhlašovaných v rámci daného specifického cíle a zacílených na území vymezená výše uvedeným způsobem) integrovanými nástroji, které jsou realizovány na základě zpracované a schválené integrované strategie naplňované integrovanými projekty. Integrované územní investice (ITI) Pražská, Brněnská, Ostravská, Plzeňská, Ústecko - chomutovská, Hradecko-pardubická a Olomoucká aglomerace. Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) zahrnují funkční území tzv. regionálních pólů rozvoje (Karlovy Vary, Liberec - Jablonec, České Budějovice, Jihlava, Zlín a Mladá Boleslav) Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) MAS splňující standardy a mající vytvořenou SCLLD 2014-2020 Využití integrovaných nástrojů upravuje příslušný metodický pokyn (MPIN). www.nsmascr.cz

Typy vymezených území v NDÚD Územní dimenze pro řešení sociální integrace Územní dimenze pro řešení problémů v oblasti trhu práce a podnikání Územní dimenze pro řešení sociální a vzdělávací sféry Územní dimenze řešící dopravní dostupnost Územní dimenze zaměřená na oblast životního prostředí Územní dimenze pro řešení pro rozvoj měst a jejich zázemí Územní dimenze pro rozvoj venkova Administrativní členění ČR www.nsmascr.cz

12. září 2014 www.nsmascr.cz

Řízení územní dimenze 12. září 2014 www.nsmascr.cz

Řízení územní dimenze 12. září 2014 www.nsmascr.cz

REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN RSK KAP - vzdělávání ITI/IPRÚ/CLLD Doprava Potřeby škol Sociální služby, zdravotnictví, IZS, podpora regionálního podnikání a zaměstnanosti a další KAP - vzdělávání MAP 1 - vzdělávání RIS 3 PS VZD RSK PS VZD RSK PS VZD RSK OP VVV MAP X - vzdělávání ITI/IPRÚ/CLLD Strategie Doprava Životní prostředí IROP, OP VVV KAP = krajský akční plán pro rozvoj vzdělávání Vznik PS, např. PS vzdělávání a zaměstnanost RSK: zástupci zřizovatelů, vedení škol (ZŠ, SŠ, VŠ), výborní učitelé, klíčových zaměstnavatelů, profesních komor a asociací (sektorové dohody), organizací neformálního a zájmového vzdělávání, pedagogičtí konzultanti a mentoři, úřady práce, RIS 3 manažeři

Integrovaný nástroj CLLD Zaměření územní dimenze na MAS MAS v programovém období 2015-2020 12. září 2014 www.nsmascr.cz

Základní rámec k CLLD Pokyny ke komunitně vedenému místnímu rozvoji určené pro místní aktéry a pro řídící orgány tyto dokumenty vypracovali odborníci na místní rozvoj a upravila je Evropská komise http://ec.europa.eu/regional_policy/information/guidelines/index_en.cfm#3 Národní dokument k územní dimenzi Metodický pokyn pro integrované nástroje Dohoda o partnerství a jednotlivé OP Metodika pro standardizaci Nařízení EK 1303/2013 www.nsmascr.cz

Hlavní úkoly MAS dle EN 1303/2013 a) zvyšování způsobilosti místních aktérů b) vypracování nediskriminačního a transparentního výběru c) při výběru operací zajišťování souladu se strategií komunitně vedeného místního rozvoje d) příprava a zveřejňování výzev e) přijímání a posuzování žádostí o podporu f) výběr operací a stanovení výše podpory g) sledování průběhu provádění strategie komunitně vedeného místního rozvoje www.nsmascr.cz

CLLD dle Dohody o partnerství CLLD bude realizován nejen prostřednictvím Společné zemědělské politiky, ale i prostřednictvím dalších operačních programů v rámci EFRR a ESF. Integrovaný regionální operační program (IROP) OP Životní prostředí (OP ŽP) OP Zaměstnanost (OP Z) Program rozvoje venkova (PRV) Z EZFRV bude vyčleněno minimálně 5 % v Programu rozvoje venkova. Z EFRR bude indikativně pro CLLD využito 4,95 % a z ESF indikativně 2,17 %. www.nsmascr.cz

Plánovaná alokace (mil. Kč) Alokace CLLD 2014–2020 OP Plánovaná alokace (mil. Kč) IROP 10 206,7 OPŽP 500,0 OPZ 1 729,9 PRV 3 080,0 (OPPIK) (OPVVV) 300* Celkem 15 816,5 * jde pouze o pokrytí možných animačních nákladů www.nsmascr.cz

CLLD dle Dohody o partnerství Hlavním fondem pro hrazení provozních a animačních nákladů MAS bude EFRR (Evropský fond pro regionální rozvoj): Integrovaný regionální operační program (IROP) SPECIFICKÝ CÍL 4.2.: Posílení kapacit komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zlepšení řídících a administrativních schopností MAS Plánovaná alokace 2 mld. Kč (z prozatím alokovaných 10 mld. Kč) Předpokládá se podpora cca 170 MAS (v závislosti na výsledku standardizace MAS a posouzení strategií CLLD) s průměrnou alokací na strategii CLLD ve výši 120 mil Kč (4,8 mil. EUR). SCLLD připravuje 179 MAS. www.nsmascr.cz

Územní působnost MAS Počet MAS 179 MAS Počet obcí v území působnosti MAS 5 771 Porovnání počtu obcí v ČR 92 % Počet obyvatel obcí v území působnosti MAS 5 942 028 Porovnání počtu obyvatel vůči ČR 57 % Porovnání počtu obyvatel vůči VENKOVU* 95 % Výměra obcí v území působnosti MAS 70 235 km2 Porovnání výměry vůči ČR 90 % Porovnání výměry vůči VENKOVU* 96 % mimo MAS 432 obcí 476 429 obyvatel * Venkov = obce do 25 tis. obyvatel www.nsmascr.cz

12. září 2014 www.nsmascr.cz

12. září 2014 www.nsmascr.cz

Definice IROP – ukázka informací pro CLLD v NDÚD www.nsmascr.cz

Národní dokument k územní dimenzi Tematické vymezení územní dimenze: venkovský prostor: územní dimenze pro rozvoj venkova řešení témat napříč vybranými problémy s územní dimenzí rurálního prostoru Územní dimenze pro rozvoj venkova IROP 4.1 Posílení komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a aktivizace místního potenciál OPZ IP 2.3 (SC 1) Zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti a sociálního začleňování ve venkovských oblastech OP ŽP 4.2 Posílit biodiverzitu PRV 19. Podpora místního rozvoje LEADER www.nsmascr.cz

Metodický pokyn pro integrované nástroje Cíl MPIN: Poskytnout ŘO programů ESI fondů a nositelům integrovaných nástrojů a dalším dotčeným aktérům jednotné závazné postupy při přípravě, hodnocení, schvalování, realizaci, monitorování a vyhodnocování integrovaných strategií a integrovaných nástrojů (IN). V návaznosti na MPIN je zpracován: Manuál pro Integrované územní investice (ITI) Manuál pro Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) Manuál pro strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD) www.nsmascr.cz

Standardizace MAS nutnost pro čerpání z ESI fondů provádí MZe příjem žádostí o standardizaci MAS 24. 11. 2014 – 22. 5. 2015 Výsledky standardizace průběžně Standardizace podmínkou pro předložení strategie www.nsmascr.cz

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD) příjem SCLLD k hodnocení (MMR) výzva bude vyhlášena 24.2.2015 Stádium přípravy SCLLD Hotové analytické části a návrhové Nyní MAS pracují na implementační a aktualizují návrhové části SCLLD schválení strategií cca ½ roku po příjmu SCLLD Přidělení financí dle OP 7.1.2015 www.nsmascr.cz

CLLD v Integrovaném regionálním operačním programu 10,2 miliardy Kč prioritní osa 4 Komunitně vedený místní rozvoj SC 4.1 – Posílení komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a aktivizace místního potenciálu. SC 4.2 – Posílení kapacit komunitně vedeného místního rozvoje na účelem zlepšení řídících a administrativních schopnosti MAS příjemci podpory budou subjekty, které realizují projekty v rámci schválených SCLLD na území MAS kategorie příjemců jsou specifikovány v jednotlivých specifických cílech IROP PO 4 má zvýšenou míru vnitrostátního spolufinancování na 95% (ostatní PO 85%) www.nsmascr.cz

CLLD v IROP podpořeny SC IROP (verze OP k připomínkování EK) 1.2 Zvýšení podílu udržitelných forem dopravy 2.1 Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi 2.2 Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání 2.3 Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotnických služeb a péče o zdraví 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení 3.1 Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního a přírodního dědictví www.nsmascr.cz

CLLD v OP Zaměstnanost Specifický cíl 2.3.1: Zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti a sociálního začleňování ve venkovských oblastech jednotlivé projekty vykazují přidanou hodnotu především ve vzájemné provázanosti a synergii předcházení duplicitám (oproti izolovaně připraveným projektům v rámci běžných opatření) přispění ke snížení lokální nezaměstnanosti lepšího využití ekonomického potenciálu venkova lepší dostupnosti sociálních služeb zlepšení situace osob vyloučených a ohrožených sociálním vyloučením žijících na venkově Podpora pouze MAS, jež mají v území sociálně vyloučené lokality či vysokou nezaměstnanost cca 50 MAS www.nsmascr.cz

CLLD v Programu rozvoje venkova Samostatná prioritní osa 19. Podpora místního rozvoje LEADER Podpora provádění operací v rámci místní rozvojové strategie (19.2) Příprava a provádění činností spolupráce místních akčních skupin (19.3) podpora se poskytuje až do výše 100 % způsobilých výdajů, závisí na konkrétním typu opatření projekty 50 tis. – 5 mil. Kč způsobilých výdajů www.nsmascr.cz

CLLD v Programu rozvoje venkova Realizovány budou následující články nařízení PRV: 14. Předávání znalostí a informační akce 17. Investice do hmotného majetku a) zvyšují celkovou výkonnost a udržitelnost zemědělského podniku; b) se týkají zpracování, uvádění na trh nebo vývoje zemědělských produktů uvedených v příloze c) se týkají infrastruktury související s rozvojem, modernizací nebo přizpůsobením 19. Rozvoj zemědělských podniků a podnikatelské činnosti 1.b) investice na založení a rozvoj nezemědělských činností 24. 1. Předcházení poškozování lesů lesními požáry, přírodními katastrofami a katastrofickými událostmi a obnova poškozených lesů a) vybudování ochranné infrastruktury d) obnova lesnického potenciálu poškozeného požáry a jinými přírodními katastrofami 25. Investice ke zvýšení odolnosti a ekologické hodnoty lesních ekosystémů 26. Investice do lesnických technologií a zpracování lesnických produktů, jejich mobilizace a uvádění na trh 35. Spolupráce 1.a)přístupy spočívající ve spolupráci mezi různými subjekty působícími v odvětví zemědělství 1.b) vytváření klastrů a sítí Ještě se jedná o podpoře nezemědělských podnikatelů, kulturních památek a NNO www.nsmascr.cz

CLLD v OP Životní prostředí SC 4.2 Posílit biodiverzitu nástroj k posílení biodiverzity - zvláště chráněných území Omezování výskytu invazních druhů (bolševník a křídlatka) 200 mil. Kč Výsadba dřevin na nelesní půdě – 300 mil. Kč MAS opět pouze vybrané www.nsmascr.cz

Alokace OPŽP (MAS Moravský kras, Mikulovsko, Havlíčkův Kraj, Zubří Země, Podhůří Ž.H.) 7.1.2015 www.nsmascr.cz

CLLD v OP Výzkum, vývoj a vzdělávání vzhledem k charakteru OP VVV nepředpokládá ŘO přímé využití integrovaného nástroje CLLD MAS budou využity jako prostředek pro zvyšování absorpční kapacity a zajištění monitoringu specifických problémů daného území koordinační role MAS při realizaci intervencí ve prospěch rozvoje venkova vychází z detailní znalosti místních podmínek a široké spolupráce s místními aktéry www.nsmascr.cz

Důležité dokumenty Nařízení EU k politice soudržnosti 2014-2020, která byla 20. prosince 2013 zveřejněna v Úředním věstníku EU. Výtahem jsou kapitoly ke Komunitně vedenému místnímu rozvoji (č 1303/2013, kapitola II) METODIKA PRO STANDARDIZACI MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN 2014-2020 - materiál schválen usnesením vlády č. 368 ze dne 21. května 2014. Dohoda o partnerství pro programové období 2014-2020 – 22. srpna 2014 –finální verze ke schválení Evropskou komisí. Dohoda schválena vládou ČR dne 9. dubna 2014 – informace k CLLD (Kapitola 3.1.1 Komunitně vedený místní rozvoj). Příloha ke kapitole Příloha kapitoly 2.3: Hodnocení naplňování předběžných podmínek Národní dokument k územní dimenzi byl schválen usnesením vlády č. 681 ze dne 27. srpna 2014. Metodický pokyn pro využití integrovaných NÁSTROJŮ v programovém období 2014–2020 – schválená verze vládou 27. srpna 2014. Manuál tvorby Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období 2014–2020 včetně přílohy č. 3 - NÁVRH verze z 31. srpna 2014 - materiál je vytvářen MMR ve spolupráci s NS MAS www.nsmascr.cz

Děkuji za pozornost www.nsmascr.cz Gustav Charouzek www.nsmascr.cz