PODIVUHODNÝ SVĚT NETOPÝRŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tropický deštný prales - živočichové (fauna)
Advertisements

NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Stromy jako domy Život na stromě, ve stromě a pod stromem
Ptáci v okolí lidských sídel
Národní park Podyjí Zdroje: Internet Wikipedie
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Natur ohne Grenzen - Příroda bez hranic Nationalpark Thayatal - Národní park Podyjí
Pica pica Straka obecná.
VÝSLEDKY MAPOVÁNÍ kavky obecné v hnízdní sezóně 2010
Autor:Karolína Knížová Třída: 7.A
Základní škola a Mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
THE GARDEN A PLACE FOR LIFELONG LEARNING Projekt partnerství Grundtvig.
Výskyt a ochrana v ČR Jitka Uhlíková AOPK ČR
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích.
Dudek Chocholatý.
Řád: Letouni 17 čeledí 930 druhů.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace PTAČÍ BUDKY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Ledňáček říční.
Přezimující živočichové
Letouni.
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
Obratlovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Np České švýcarsko.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.
 VZHLED VZHLED  ROZŠÍŘENÍ ROZŠÍŘENÍ  ŽIVOT A POTRAVA ŽIVOT A POTRAVA  ROZMNOŽOVÁNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ  ZDROJE ZDROJE Pro zobrazení obrázku- KLIKNĚTE.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I) Téma: Volně žijící zvířata I. – savci (srnec.
VÝSKYT A OCHRANA NETOPÝRŮ NA SVITAVSKU Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
LASICE KOLČAVA Latinsky: Mustelem Zpracovala: VERONIKA POLLAKOVÁ.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
VŽDY KDYŽ CHCETE ZOBRAZIT OBRÁZKY KLIKNĚTE NA ŽLUTÝ RÁMEČEK
Veverky Jan Čadil ZŠ Botičská.
VEVERKA OBECNÁ.
veverka -vše co o ni nevíte, nebo jste se báli zeptat
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Ekosystém les Živočichové
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Kukačka obecná Cuculus canorus.
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
VY_32_INOVACE_01_Poloha České republiky
Člověk a krajina – vliv člověka
PTÁCI OKOLÍ LIDSKÝCH SÍDLIŠŤ
DENNÍ MOTÝLI.
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

PODIVUHODNÝ SVĚT NETOPÝRŮ Výtvarná soutěž

Podivuhodný svět netopýrů vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí České republiky výtvarná soutěž pro děti do 15 let v rámci Roku biodiverzity bude netopýr vyhlášen druhem měsíce září Soutěž, která má uzávěrku 15. května 2010. více info http://detem.mzp.cz/souteze.shtml

Podivuhodný svět netopýrů kresby a malby by měly vystihovat netopýry v jejich přirozeném prostředí cílem soutěže je hravou formou podnítit zájem dětí a mládeže o netopýry a zvýšit povědomí o jejich ochraně a zajímavém způsobu života Soutěž má uzávěrku 15. května 2010. více info http://detem.mzp.cz/souteze.shtml

Podivuhodný svět netopýrů Všechny soutěžní obrázky budou vystaveny během zasedání smluvních stran Dohody EUROBATS, které se bude zabývat ochranou populací evropských netopýrů (koná se letos v Praze ve dnech 20. – 23. září 2010) a také v říjnu během filmového festivalu Ekofilm 2010. Soutěž má uzávěrku 15. května 2010. více info http://detem.mzp.cz/souteze.shtml

EUROBATS Dohoda o ochraně populací evropských netopýrů Agreement on the Conservation of Populations of European Bats Dohoda byla uzavřena v souladu s ustanoveními odst. 3, čl. IV Bonnské úmluvy dne 4. 12. 1991 v Londýně a je platná od ledna 1994. Depozitářem Dohody je vláda Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Vláda ČR vyslovila souhlas s přistoupením k této dohodě dne 20. 10. 1993 a ČR se stala jejím členem dne 24. 2. 1994. Dohoda byla sjednána s vědomím, že existuje vážné ohrožení netopýrů ničením jejich přirozeného prostředí, narušováním jejich shromaždišť a používáním některých pesticidů. Každá smluvní strana dohody zavede příslušná legislativní a administrativní opatření k ochraně netopýrů.

Netopýři v ČR - Netopýr rezavý Patří mezi běžnější druhy v ČR. ekologie: Netopýr rezavý je štěrbinový druh. Letní kolonie se nalézají zejména ve stromových dutinách. Jako zimoviště využívají skalní pukliny a duté stromy, a také různé štěrbinovité úkryty v panelových domech. Narozdíl od většiny ostatních našich netopýru rodí samice netopýra rezavého pravidelně dvě mláďata. potrava: dvoukřídlý hmyz, motýli a brouci, loví ve volném prostoru nad loukami a pasekami, nad korunami stromů, a také často nad vodou.

Netopýři v ČR - Netopýr černý ČR patří v rámci areálu rozšíření mezi země, kde tento druh dosahuje nejvyšších populačních hustot. Zimní nálezy pocházejí prakticky z celého území státu. Letní výskyt je vázán spíše na členité či lesnaté oblasti středních a vyšších poloh, je udáván i z lesů v nížinách. potrava: Malé motýly a dvoukřídlý hmyz loví v lesích, podél lesních okrajů a nad vodou. ohrožení:V celoevropském měřítku je tento druh považován za ohrožený. Mezi ohrožující faktory patří nevhodný způsob uzavírání vchodů do starých důlních děl a jeskyní (uzavření vletových otvorů nebo změna mikroklimatu). Významný negativní vliv má také úbýtek vhodných lesních porostů s dostatkem stromových dutin. více info http://www.kahan-speleo.cz/category/netopyri/

Netopýři v ČR – ostatní… Netopýr dlouhouchý Netopýr Saviův Netopýr parkový Netopýr hvízdavý Netopýr nejmenší … více info http://www.kahan-speleo.cz/category/netopyri/

Netopýři v ČR - Netopýr ušatý Jedná se o běžně se vyskytující druh na celém území státu. ekologie: Jedná se o lesní druh, který obývá podhorské a horské oblasti. Letní kolonie se ukrývají ve štěrbinovitých úkrytech na půdách domů (často na samotách a v menších obcích), ale také v dutinách stromů a ptačích budkách. Jako zimoviště využívá jeskyně, sklepy a dutiny stromů. potrava: Živí se motýly a dvoukřídlým hmyzem, které sbírá z listů. Potravu loví v lesích, parcích a zahradách. ohrožení: Tento druh není přímo ohrožený, je však třeba dbát o jeho ochranu a zachování známých letních i zimních úkrytů.

Nový druh Teprve v roce 2001 byl v Evropě popsán jako nový druh netopýr Myotis alcathoe. V roce 2005 byl M. alcathoe nalezen i v České republice. V současnosti probíhá výzkum jeho ekologie, která se v mnohém ukazuje jiná než u ostatních podobných druhů. Vlevo mládě netopýra Alkathoe (M. alcathoe), vpravo dospělý jedinec netopýra vousatého (M. mystacinus).

Netopýr jako inspirace…

Netopýr jako inspirace… proč ne!

Jak nakreslit netopýra?

Jak nakreslit netopýra?

Jak nakreslit netopýra?

Jak nakreslit netopýra?

Jak nakreslit netopýra?

Netopýr jako inspirace…

Netopýr v přirozeném prostředí…

Netopýr v přirozeném prostředí…

Netopýr v přirozeném prostředí…

Netopýr v přirozeném prostředí…

Netopýr v přirozeném prostředí…

Netopýr v přirozeném prostředí…

Netopýr v přirozeném prostředí…

Netopýr v přirozeném prostředí…

Netopýr v přirozeném prostředí…

Netopýr v přirozeném prostředí…

Netopýr jako inspirace…

Netopýr jako inspirace…

Netopýr jako inspirace…

Netopýr jako inspirace… „NAVÍC“ Netopýr jako ORIGAMI…