Závěrečná konference ABECEDA aneb „První kroky do života“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
„IT nad 40 let“ „IT nad 40 let“ Středočeský kraj „Dobrá praxe“
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
O praktické realizaci kurzů Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků.
Upozornění •Prezentace Občanského sdružení ve škole i mimo ni, Hlavatce byla z kapacitních důvodů těchto webových stránek upravena. Oddělením řízení grantů.
Dlouhodobé doprovázení mladých lidí z dětských domovů  Schází rodinné zázemí  Schází dovednosti  Je narušen vývoj – traumata  Jsou ohroženou skupinou.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Transformace v DDS Litvínov CZ.1.04/3.1.03/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Sociální rehabilitace pro děti, mládež a mladé dospělé, ohrožené společensky nežádoucími jevy.
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
v 1. ročníku Praktické školy jednoleté
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Etická výchova a Finanční gramotnost
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Vzdělávání pro budoucnost Délka trvání – 20 měsíců Místo realizace – Olomoucký kraj projekt realizovaný v Olomouckém kraji – vpb.cepac.cz.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Závěrečná konference k projektu
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Cesta k uplatnění na trhu práce
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Individuální projekt OP VVV
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Název operačního programu:
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Závěrečná konference ABECEDA aneb „První kroky do života“ Řešitel: Ostravská univerzita v Ostravě Poskytovatel dotace: Moravskoslezský kraj Místo realizace: Moravskoslezský kraj

Obsah Návaznost na dříve realizované projekty Základní informace o projektu vč. složení realizačního týmu Popis realizace projektu vč. výstupů Výstupy z evaluační zprávy

Základní informace o projektu Projekt ABECEDA aneb „První kroky do života“ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Poskytovatel grantu: Moravskoslezský kraj Financování projektu: z ESF a z rozpočtu ČR Řešitel projektu: Ostravská univerzita v Ostravě Doba trvání projektu: 24 měsíců (1.3.2012 – 31.3. 2014) Hlavní cíl: tvorba zážitkového programu „ABECEDA“ Celková výše dotace: 3 636 653,80 Kč

Manažerský tým projektu Vedoucí projektu: Mgr. Bc. Hana Kubíčková, Ph.D. Výkonný manažer: Gabriela Matýsková Finanční manažer: Bc. Michaela Palová Ing. Jana Uhlařová Administrativa a organizace: Eva Kaštovská Mgr. Stanislav Dlouhý

Cíle projektu Hlavní cíle: 1. Tvorba zážitkového programu „ABECEDA“ pro děti a mladé dospělé žijící v zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy. 2. Realizace 5 běhů zážitkového programu pro skupinu 100 dětí ve věkové struktuře 15 – 20 let z dětských domovů a výchovných ústavů Moravskoslezského kraje.

Cíle projektu Dílčí cíle: Projekt si kladl za cíl pomoci cílové skupině s přípravou na samostatný život zejména formou prožitků, sociálních her, testování znalostí, soutěží či především simulacemi reálných životních situací. Aktivity projektu vedly k rozvoji osobnosti a klíčových kompetencí cílové skupiny.

Cílová skupina Děti z dětských domovů a výchovných ústavů ve věkové struktuře 15 – 20 let Vzhledem k tematickému zaměření aktivit byl předpoklad účasti těch dětí, jichž se odchod z dětského domova či výchovného ústavu bezprostředně týkal.

Počet zapojených zařízení 18 zařízení z Moravskoslezského kraje – 17 dětských domovů a 1 výchovný ústav DD Budišov n/B., DD Bukovanského Ostrava, DD Čeladná, DD Frýdek-Místek, DD Fulnek, DD Havířov, DD Horní Těrlicko, DD Karviná, DD Lichnov, DD Melč, DD Nový Jičín, DD Opava, DD Na Vizině Ostrava, DD Ostrava–Hrabová, DD Ostrava-Kunčice, DD Příbor, DD Vrbno pod Pradědem, VÚ Ostrava-Hrabůvka

Počet absolventů plánovaných 100 dětí skutečných 123 dětí

Klíčové aktivity projektu Tvorba zážitkového programu ABECEDA 2. Realizace vzdělávací fáze zážitkového programu ABECEDA 3. Hodnocení zážitkového programu ABECEDA 4. Tvorba a aktualizace brožurky „Tak už jsme dospělí“

1. klíčová aktivita – Tvorba zážitkového programu Vytvoření zážitkového programu ABECEDA 35h časová dotace prezenční výuky 2 dny – část Ostrava – 16 h 2 dny – část Beskydy – 19 h

1. klíčová aktivita – Tvorba zážitkového programu – 8 měsíců 8 samostatných témat (obsahová náplň, vytvoření 3 cvičebnice): Část Ostrava: Finanční gramotnost - 4 h + cvičebnice Osobnost – 4 h Nástrahy trávení volného času – 4 h Blok s Městskou policií, úsek prevence – 4 h Část Beskydy: Etiketa – 4 h + cvičebnice Mezilidské vztahy – 4 h Sociální dovednosti – 6 h Pohovor do zaměstnání – 5 h + cvičebnice

1. klíčová aktivita – Tvorba zážitkového programu vytvoření herní aplikace „Domácí rozpočet“

Webové stránky a leták projektu

Webové stránky a leták projektu

2. klíčová aktivita – Realizace vzdělávací fáze zážitkového programu 6 běhů zážitkového programu od listopadu 2012 – března 2014 úspěšných absolventů: 123 dětí

1. blok – Nástrahy trávení volného času Časová dotace: 4 vyučovací hodiny Místo konání: sídlo společnosti RENARKON Lektoři: Jan Hlaváč, Martina Schottnerová, Pavla Solnická (RENARKON, o.p.s.)

Obsahová náplň bloku sepsání volnočasových aktivit účastníky programu rizikové chování v kontextu volnočasových aktivit zaměření na problematiku netolismu (vznik netolismu v souvislosti s potřebami člověka; základní rozdělení her, míra rizikovosti z  pohledu netolismu; život na sociální sít) kyberšikana (vymezení pojmu kyberšikana; charakteristické znaky kyberšikany (ve srovnání s  tradičním modelem šikany); prostředky a formy kyberšikany; řešení kyberšikany)

2. blok – Osobnost Časová dotace: 4 vyučovací hodiny Místo konání: učebna Ostravské univerzity Lektoři: Mgr. Vladislav Kos

Obsahová náplň bloku základní informace o osobnosti jednotlivce (z čeho se skládá osobnost: Schopnosti x Temperament x Charakter x Rysy) osobní poznání vlastního temperamentu (flegmatik, cholerik, sangvinik, melancholik) pochopení silných a slabých stránek jednotlivých temperamentů význam temperamentů v pracovním zařazení odlišnosti osobnosti jednotlivců a důležitost kooperace osobnost v praxi – bambusová tyč, vajíčko (spolupráce v malých skupinách; schopnost, temperament, charakter)

3. blok – Finanční gramotnost Časová dotace: 4 vyučovací hodiny Místo konání: PC učebna Ostravské univerzity Lektoři: Mgr. Viktor Rímeš, Bc. David Wysoudil

Obsahová náplň bloku bydlení a domácnost (možnosti získání bydlení, podnájmu, pronájmu, koupě bytu, práva a povinnosti majitele bytu a uživatele bytu, placení bytu a dalších služeb s bydlením spojených, co se stane, když přestanu platit poplatky apod.) rodinný rozpočet (jak ho vést, priority výdajů, jak řešit nedostatek peněz. Práce jako základní nástroj pro získávání financí, státní sociální pomoc a podpora. řešení finančních potíží (banky a jejich produkty) herní aplikace „Domácí rozpočet“ - formou herní aplikace procvičit získané znalosti, vyzkoušet si rozhodování při různých životních situacích, reagovat na nenadálé situace a cílem dosáhnout co nejvyššího zisku. videoukázka z dokumentárního cyklu Pološero – ukázka životního příběhu chlapce a dívky z dětského domova, jak se museli vyrovnat s odchodem z domova a startem do života.

4. blok – Městská policie Časová dotace: 4 vyučovací hodiny Místo konání: učebna Ostravské univerzity Lektoři: tým lektorů Městské policie, úsek prevence

Obsahová náplň bloku předcházení konfliktů s policií, omezení kriminality páchané na mládeži a mládeží, snížení nehodovosti na pozemních komunikacích zamezení finančních a pojistných podvodů páchaných na mládeži. Modelové situace – prokazování totožnosti

– podávání alkoholu mládeži Dospělí a děti sedí spolu u stolu v restauraci a nalévají dětem, posléze je provedena v restauraci policejní kontrola na podávání alkoholu mládeži. Děti názorně vidí jak takováto kontrola vypadá a jaké jsou její důsledky v případě porušení zákona.

- poskytnutí první pomoci na místě dopravní nehody

5. blok – Etiketa Časová dotace: 4 vyučovací hodiny Místo konání: Beskydy, hotel Mesit, hotel Duo, Lektor: Mgr. Judita Kachlová

Obsahová náplň bloku Co je to etiketa a má vůbec smysl? Formou hraní scének přiblížit mladým lidem teoretické informace v praxi, na příkladech - základy společenského chování, pozdrav, podání ruky, představování, chování na ulici a v dopravních prostředcích. Jak se chovat v prostředí, kam chodíme za kulturou. Stolování, návštěvy, tanec.

6. blok – Sociální dovednosti Časová dotace: 6 vyučovacích hodin Místo konání: Beskydy, hotel Mesit, hotel Duo, Lektor: Mgr. Bc. Hana Kubíčková, Ph.D., Mgr. Věra Filipi, Ph.D., Lucie Bitterová, Bc. Ilona Symerská, Irena Matrosová

Obsahová náplň bloku naučit se přijmout odpovědnost za své jednání, respektovat sebe i druhé poznání sebe sama, uvědomění si sebe sama seznámení se širokým spektrem hodnot, vyjasňování hodnot, které jsou žádoucí pro mezilidské vztahy a začlenění do společnosti poznat, najít vlastnost, kterou potřebuji změnit ke splnění svých cílů a snů.

7. blok – Mezilidské vztahy Časová dotace: 4 vyučovací hodiny Místo konání: Beskydy, hotel Mesit, hotel Duo, Lektor: PhDr. Hana Cisovská, Ph.D., Mgr. Ondřej Sekera, Ph.D., Mgr. Vladislav Kos, Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Obsahová náplň bloku Pojmenování parametrů zdravé komunikace- Jak chcete, aby s vámi ostatní komunikovali? Když si nerozumíme - vyzkoušet si jednání v konfliktní situaci, nastartovat dovednost jednat v konfliktních situacích. Jak různě komunikujeme - vyzkoušet si různé možnosti komunikace, posílit význam komunikace nonverbální.

8. blok – Pracovní pohovor Časová dotace: 5 vyučovacích hodiny Místo konání: Beskydy, hotel Mesit, hotel Duo Lektoři: Bc. Pavla Pohludková, Ing. Miroslav Konvičný (AHRA - Human Resource Agency, s.r.o.)

Obsahová náplň bloku Pochopení důležitosti co tvoří 1. dojem Zvládnutí verbálních a neverbálních zásad komunikace při přijímacím pohovoru (praktický nácvik) Otázky zaměstnavatele při přijímacím pohovoru Otázky uchazeče o zaměstnání

Certifikát o absolvování kurzu Podmínky pro získání certifikátu: absolvování 35 h prezenční výuky

3. klíčová aktivita – Hodnocení zážitkového programu hodnotící dotazníky (webové stránky, anonymní, dobrovolné)

Hodnocení – zpětná vazba od účastníků Návratnost dotazníků: 68 dotazníků

Hodnocení – zpětná vazba od účastníků Přínos kurzu

Hodnocení – zpětná vazba od účastníků Styl výuky

Hodnocení – zpětná vazba od účastníků Herní aplikace „Domácí rozpočet“

Hodnocení – zpětná vazba od účastníků Organizační stránka pobytu

Hodnocení – zpětná vazba od účastníků Která probraná oblast vás nejvíce zaujala

Hodnocení – zpětná vazba od účastníků Celkové hodnocení kurzu: 1,5 Hodnocení lektorů: 1,4 (průměrná známka všech lektorů, kteří v kurzu byli zapojeni)

Poděkování Realizačnímu týmu Odbornému týmu Administrativnímu zázemí Ostravské univerzity Poskytovateli dotace – pracovníkům odboru strukturálních fondů Externím dodavatelům (ubytování, stravování, doprava dětí, tisky učebních materiálů, grafické práce, mediální publicita)

Poděkování účastníkům Dětem a mládeži z dětských domovů a výchovného ústavu Vedení dětských domovů a výchovného ústavu Vychovatelům za odborný dozor

Děkuji za pozornost.