9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příměsové polovodiče.
PN přechod v el. poli.
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Tato prezentace byla vytvořena
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Kód VM: VY_32_INOVACE_5 PAV03 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: 20.
Vedení elektrického proudu v látkách
Polovodičová dioda a její zapojení
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Vodivost látek.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v kapalinách. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N

Polovodiče nejpoužívanějšími polovodičovými materiály křemík (Si) arsenid galitý - GaAs selenid kademnatý - CdSe sulfid kademnatý – CdS Víme, že vodivost polovodičů závisí na teplotě a osvětlení. Kromě toho závisí i na čistotě látky. 9. ročník

Vodivost křemíku křemík má 4 valenční elektrony všechny vázány se sousedními atomy způsobena usměrněným tokem elektronů v elektrickém poli jako u kovů platí obecně pro čisté polovodiče Si + - 9. ročník

Vodivost křemíku k odtržení elektronu z vazby je potřebná velká energie při normální teplotě malá energie k rozštěpení velkého množství vazeb málo volných elektronů => malá elektrická vodivost => tedy velký R 9. ročník

Polovodič typu N N – negativní dopováním křemíku prvky s větším počtem valenčních elektronů typicky prvky V. A skupiny PSP o jeden valenční elektron více než atom Si volný (navíc) elektron vázán slabě => při normální teplotě téměř všechny volně pohyblivé za normální teploty mnohem vyšší elektrická vodivost než čistý Si 9. ročník

Polovodič typu P P – pozitivní dopováním křemíku prvky s menším počtem valenčních elektronů typicky prvky III. A skupiny PSP (např. In) o jeden valenční elektron méně než atom Si ve vazbě Si-In je díra, do které se může snadno přesunout valenční elektron Si => pohyb děr k zápornému elektrickému pólu za normální teploty mnohem vyšší elektrická vodivost než čistý Si 9. ročník

Zápis Polovodič typu N je negativní. Vzniká např. dopováním křemíku atomy prvků V. A skupiny PSP, čímž se významně zvýší počet volných elektronů. Elektrický proud je způsoben usměrněným pohybem částic se záporným elektrickým nábojem (e-) v elektrickém poli. 9. ročník

Zápis Polovodič typu P je pozitivní. Vzniká např. dopováním křemíku atomy prvků III. A skupiny PSP, čímž vzniknou v polovodiči díry s kladným elektrickým nábojem stejné velikosti, jako mají elektrony. Díry mohou být zaplněny volnými elektrony a na původních místech elektronů vzniknou nové díry. Díry se v elektrickém poli pohybují opačným směrem než elektrony , tedy k zápornému elektrickému pólu. Elektrický proud je způsoben usměrněným pohybem částic s kladným elektrickým nábojem (děr) v elektrickém poli. 9. ročník

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Polovodiče Téma: Polovodiče typu P a N Anotace: Prezentace je zaměřena na rozdíly vodivosti čistých a dopovaných polovodičů a vysvětlení principu vzniku polovodičů typu P a N. Práce v hodině je doplněna o obrázky ve SMART Notebooku k dokreslování pohybu nabitých částic v polovodičích. Očekávaný výstup: Určí správné dopanty pro vznik určeného typu polovodiče. Vysvětlí, čím je způsobena vodivost polovodiče typu P a N. Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Pavel Broža Jazyk: Čeština Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělání: Základní vzdělávání – druhý stupeň Ročník: 9. Datum vytvoření: 4. 1. 2012 8. ročník