Periodická soustava prvků Mgr. Helena Roubalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Částicové složení látek - atom a prvek
Advertisements

Úvod k hlavním skupinám – s a p prvky
ELEKTRONOVÝ OBAL.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
I. NÁZVOSLOVÍ.
PaedDr. Ivana Töpferová
Periodická soustava prvků
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
PSP a periodicita vlastností
Periodická soustava prvků 1
Atom Molekula Iont RZ
Chemické prvky..
Úvod do anorganické chemie
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Periodická soustava prvků
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Chemické názvosloví halogenidy.
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Atom Mgr. Helena Roubalová
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Chemický prvek Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
PSP- periodická soustava prvků
Stavba elektronového obalu atomu prvku a poloha prvku v periodické tabulce prvků prvky jsou seřazeny do skupin a period podle rostoucí Ar – původně atomové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Elektronová konfigurace a periodická soustava prvků Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/2 Šablona:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Periodická soustava prvků
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Částicové složení látek
Periodická soustava prvků
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Stavba atomu 8. ročník.
Elementární částice uvnitř atomu
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
elektronová konfigurace atomu
CHEMICKÉ PRVKY.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

Periodická soustava prvků Mgr. Helena Roubalová Chemie 8. ročník Periodická soustava prvků Mgr. Helena Roubalová

Periodická soustava prvků http://www.chem-web.info

Periodická soustava prvků Pomocí periodické soustavy prvků můžeme určit: 1) značku a název chemického prvku 2) protonové číslo Z – najdeme ho u značky prvku vlevo dole 3) rozmístění prvků do period a skupin

Periody - označují se arabskou číslicí - číslice vyjadřuje počet vrstev elektronového obalu, které jsou obsazené elektrony (popř. valenční vrstvu) příklad vápník Ca řadíme do 4. periody – elektrony jsou rozmístěny do čtyřech vrstev, 4. vrstva je valenční

Skupiny - označujeme je římskou číslicí, která vyjadřuje počet e- ve valenční vrstvě - rozdělujeme je na hlavní (A) a vedlejší (B) příklad chlór Cl řadíme do VII.A skupiny – v jeho valenční vrstvě se nachází 7 elektronů

Praktické využití hořčík Mg ve valenční vrstvě jsou 2 e- elektrony jsou umístěny ve třech vrstvách (3. vrstva je valenční) Praktické využití hořčík Mg

S pomocí periodického systému doplň tabulku: Značka prvku Název prvku Protonové číslo Perioda Skupina Počet e- ve valenční vrstvě 8 Al 4 I. A 3 7 jod