GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Chemické reakce III. díl
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Chemická vazba.
Chemické reakce IV. díl Energie chemické vazby, exotermické
kovalentní koordinačně - kovalentní polarita vazby iontová vazba
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba v látkách I
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově. Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2,
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
ŠablonaIII/2číslo materiálu392 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Chemická vazba a výpočty
Chemická vazba.
VY_32_INOVACE_13_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkyny jsou uhlovodíky, které ve své molekule obsahují trojnou vazbu mezi atomy uhlíku. -C C-  Trojná vazba.
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba v látkách III
Chemická vazba.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Slabé vazebné interakce
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemická vazba = soudržnost sloučených atomů v molekule
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_26.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Obal atomu, uspořádání elektronů
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mezimolekulové síly.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_05 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.r.
„RISKUJ “ CHEMICKÁ VAZBA
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba II. část – typy vazeb Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/4 Šablona: III/2 Inovace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_10_.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Chemická vazba I.
Chemická vazba 8.ročník.
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Typy vazeb.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Tvary molekul Mezimolekulové síly.
Jak se atomy spojují.
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_11 Datum vytvoření 20.11.2012 Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.r. VG Anotace Výklad- úvod do tématu chemická vazba Klíčová slova Chemická vazba Vzdělávací oblast chemie Očekávaný výstup Znalosti chemické vazby Zdroje a citace VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN, 1999, ISBN 80-7235-108-7.

chemická vazba

V přírodě se vyskytují (s výjimkou vzácných plynů) volné atomy pouze za zvláštních podmínek, např. při vysoké teplotě. Za normálních podmínek atomy prvků vytvářejí složitější útvary, které podle určitých znaků dělíme na molekuly, krystaly atd. Existence těchto složitějších útvarů je dána schopností jednotlivých částic (atomů nebo iontů) přejít do stabilnějšího stavu, tj. do stavu s menším obsahem energie. Soudržné síly mezi částicemi nazýváme vazebné (také valenční) a říkáme, že mezi nimi existuje chemická vazba.

Vznik chemické vazby Chemická vazba se mezi atomy vytvoří jedině tehdy, když dojde při tomto ději k uvolnění určitého množství vazebné energie. Na základě zákona o zachování energie je zřejmé, že na rozštěpení chemické vazby je třeba naopak dodat energii, která se číselně rovná energii, která se při vzniku této vazby uvolní. K tomu, aby vznikla chemická vazba mezi atomy, musí být splněny následující podmínky: 1. Atomy se musí k sobě přiblížit tak, aby se překryly jejich valenční elektrony. 2. Atomy musí mít elektrony v orbitalech uspořádány tak, aby z nich mohly vzniknout vazebné páry. 3. Atomy musí mít dostatečnou energii pro vznik chemické vazby. 4. Atomy musí mít vhodnou prostorovou orientaci pro vznik chemické vazby.

Možnosti znázornění chemické vazby: Překryvem atomů (jejich valenčních elektronů). Na obrázku jsou znázorněny překryvy dvou orbitalů p a orbitalu p s orbitalem s. a) vazba σ ( p + p) b) vazba π ( p + s)

2) Spojnicí rámečků (spojnice znázorňuje překrytí valenčních orbitalů) 3) Valenční čárkou (valenční čárka znamená vazebný elektronový pár) H−H

Kovalentní a koordinačně kovalentní vazba Podle způsobu vzniku můžeme dělit vazby na kovalentní a koordinačně kovalentní. Kovalentní vazba vznikne mezi částicemi, jejichž překrývající se orbitaly obsahují jeden elektron. Koordinačně kovalentní vazba se vytvoří mezi donorem (dárcem) a akceptorem (příjemcem) elektronového páru. Mezi vazbou kovalentní a koordinačně kovalentní je rozdíl ve způsobu, jak tyto vazby vznikají. Jinak tyto vazby mají stejné vlastnosti, např. energii a prostorové uspořádání.

Násobné vazby. Vaznost. Pokud dojde k překrytí jen dvou valenčních orbitalů, vznikne jednoduchá vazba společným sdílením jednoho vazebného elektronového páru. Mezi určitými vazebnými partnery, ať již stejnými, jako atomy dusíku, nebo různými, jako mezi atomy uhlíku a kyslíku, může dojít ke vzniku většího počtu vazebných elektronových párů v důsledku překrytí dvou nebo tří dvojic jejich valenčních orbitalů. Mluvíme pak o násobných chemických vazbách, při jejichž vzniku se uvolní větší množství energie než při vzniku jednoduché vazby. Podle počtu vazebných elektronových párů hovoříme o dvojné, popř. trojné vazbě. Jednoduchá, dvojná, popř. trojná vazba je tvořena jedním, dvěma,popř. třemi vazebnými elektronovými páry mezi stejnými nebo různými vazebnými partnery.

Podle prostorového uspořádání, tzn Podle prostorového uspořádání, tzn. podle výskytu (rozložení) vazebných elektronových párů v prostoru, rozlišujeme vazbu σ (sigma) a vazbu π (pí). Ve vazbě σ je největší hustota vazebného elektronového páru na spojnici, zatímco ve vazbě π je největší hustota mimo spojnici vázaných atomů v rovině, která touto spojnicí prochází. Existuje-li mezi atomy pouze jednoduchá vazba, pak je to vazba σ, existuje-li mezi atomy dvojná nebo trojná vazba, tak jde o jednu vazbu σ a jednu nebo dvě π.

Důležitou charakteristikou vazebných poměrů atomů ve sloučeninách s kovalentními vazbami je jejich vaznost. Vaznost je číslo, které udává, kolik kovalentních vazeb s jinými atomy daný atom vytváří. Vazebná energie a délka chemické vazby Vazebná energie (kJ/mol) je energie, která se uvolní (kterou je třeba dodat) při vzniku (na rozštěpení) určité chemické vazby. Délka chemické vazby (nm) je vzdálenost jader vázaných atomů. Příklady vazebných energií a délky vazby: Vazba Vazebná energie (kJ/mol) Délka vazby (nm) H-H 436 0,074 C-C 347 0,154 C=C 611 0,133 C≡C 837 0,121

VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN, 1999, ISBN 80-7235-108-7.