Krvácení Pavel Urbánek IPVZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
Advertisements

ŽIVOT ZACHRAŇUJÍCÍ ÚKONY
První pomoc První pomoc Krvácení Výukový text.
Digitální učební materiál
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Sportovní hry 02 Mgr. Radka Kvíčalová.
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Veronika Hejzlarová, DiS.
VY_32_INOVACE_PPM14160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
První pomoc při krvácení Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_187_Biologiečlověka_Prvnípomocpřikrvácení Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Ošetření krvácení
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
MUDr.Rostislav Verner MUDr. Pavel Urbánek MUDr.Martin Slezák
Základy první pomoci 7. ročník.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Onemocnění a úrazy, první pomoc
08.1 Jak ošetřit některá poranění Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví.
První pomoc při krvácení
První pomoc při úrazech způsobujících krvácení
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Oběhová soustava – prověrka 3. VY_52_INOVACE_28 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
ZPRACOVAL: Zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň
Obvazová technika MUDr. Kurzová Alice KAR 3.LF UK a FN KV
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
KRVÁCENÍ.
Poranění dutiny břišní. Příčiny: přímé násilí působení dynamických sil – vliv setrvačnosti (poranění nebo odtržení břišních orgánů vlivem náhlé ztráty.
Svalová (pohybová) soustava
Oběhová soustava a krev
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obvazy typy obvazů, zásady obvazování.
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Zlomeniny, vyprošťování, třídění
 Každý máme krev určité krevní skupiny  Jsou 4  Označujeme je velkými tiskacími písmeny nebo číslem  ABAB0  Lidé s krevní skupinou A mohou darovat.
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_19_Péče o zdraví – první pomoc.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 04_Soustava oběhová Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
KRVÁCENÍ ARK FN u sv.Anny.
LIDSKÉ TĚLO jako celek Název: VY_32_INOVACE_20_Lidske_telo_jako_celek
Tento projekt je spolufinancován z
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
VY_52_INOVACE_02_01_ první pomoc
VY_32_INOVACE_04-11 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Základní škola, Hradec Králové
Opěrná soustava pokračování.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Blast syndrom Z. Rozkydal.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Krvácení Pavel Urbánek IPVZ Katedra urgentní medicíny a medicíny katastrof pracoviště ÚSZS v Brně

Odlišujeme krvácení tepenné, žilní, kapilární a smíšené: při tepenném krvácení z rány vystřikuje periodicky jasně červená krev, při žilním a kapilárním volně vytéká krev tmavě červená. Při úrazech se často setkáváme s krvácením smíšeným, protože většina tepen a žil probíhá v těle společně a často dochází i k jejich společnému poranění. Dále můžeme rozlišovat krvácení zevní, vnitřní a z tělesných otvorů, přičemž posledně jmenované je kombinací předchozích dvou.

Zástava krvácení krvácení malého rozsahu: na krvácející ránu přiložíme nejlépe polštářkový obvaz. Tvoří-li se v ráně krevní sraženina, neotíráme ji. Ránu příliš nestahujeme, aby tlak obvazu nezabránil přítoku krve do končetiny nebo příslušné části těla, silné žilní krvácení: vysoké zvednutí postižené končetiny + tlakový obvaz tepenné krvácení: tlakový obvaz, stlačení, (zaškrcení výjimečně).

Zástava krvácení Zásadně se lze pokusit každé masivní krvácení zmenšit nebo zastavit stlačením zdroje přímo v ráně. Tlakový obvaz - rána se nejdříve kryje obvazovým materiálem, na něj se položí nejlépe nerozvinutý obvazový balíček a pod tlakem se ovine dalším obinadlem, aby došlo ke stlačení krvácející cévy proti kosti. Krvácí-li rána dále, navine se na první tlakový obvaz za silného tahu druhý tlakový obvaz.

Znázornění tlakových bodů : Podobně lze tepenné krvácení omezit, popř. zastavit stlačením prsty v typických tlakových bodech na těle, kde je tepna přivádějící do poraněné oblasti krev velmi dobře hmatná a stlačitelná proti pevné spodině – kosti. Tepnu je třeba stlačit nad ránou směrem k srdci 1 – spánkový, 2 – lícní, 3 – krční, 4 – podklíčkový, 5 – pažní, 6 – stehenní, 7 – břišní. I když jsme při zástavě krvácení pomocí stlačení tlakového bodu úspěšní, vždy se snažíme o konečné řešení přiložením tlakového obvazu. Teprve po jeho dokončení povolujeme tlak na tepnu.

Zaškrcení Zaškrcení končetiny použijeme jen při tepenném krvácení, které se nedaří zastavit jiným způsobem, u ztrátových poraněních (amputacích) a při MU jako dočasné řešení. Rozhodneme-li se pro zaškrcení, musíme je provést technicky správně. Neostatečné zaškrcení nebrání tepennému přítoku, ale pouze žilnímu odtoku a krvácení se zvětší. Přílišné zaškrcení nevhodným prostředkem (drát apod.) vede k nezvratnému poškození hlubokých struktur. Vhodnou pomůckou je gumové škrtidlo nebo trojcípý šátek složený do širšího pruhu, který se ovine kolem postižené končetiny nad krvácením, silně zatáhne a zauzlí. Na stehně se doporučuje vsunout do uzlu na šátku tyč a otáčet s ní tak dlouho, až krvácení ustane. Čas naložení škrtidla zaznamenáme.