Rovné příležitosti a diskriminace na trhu práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gender v rozvojové spolupráci
Advertisements

Rovné příležitosti žen a mužů na pracovním trhu
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
V ČESKÉ REPUBLICE 1.  chybějící definice diskriminace v hmotném právu  zákaz diskriminace – čl. 3 LZPS  mezinárodní úmluvy  judikatura ESLP (Belgický.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Horizontální témata EU
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Ohrožené skupiny Diskriminace na trhu práce
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27. února 2015
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_84 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Valašské Klobouky–
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Diskriminace a její aspekty Diskriminace je vnímána různě a existují různé definice pro ilustraci uvádíme základní:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.
Pozitivní opatření a kvóty Kvóty jako nástroj pozitivní diskriminace Praha 22. května 2013.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Práva osob se zdravotním postižením pohledem veřejné ochránkyně práv Lenka Frýdková Kancelář veřejného ochránce práv Praha, © Copyright Veřejný.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Transkript prezentace:

Rovné příležitosti a diskriminace na trhu práce 14.11.2011 14.11.2011 Rovné příležitosti a diskriminace na trhu práce Helena Skálová, Gender Studies, o.p.s. www.genderstudies.cz 1

Gender Studies, o.p.s Nevládní, nezisková organizace Založena 1991 Zaměřená na postavení žen a mužů ve společnosti

Proč tu jsme? Trh práce nefunguje bezbariérově Institucionální i lidské (postojové) bariéry vůči uplatnění všech stejně dobrých kandidátů a kandidátek Diskriminace na základě věku, pohlaví, barvy pleti apod. Chceme informovat o diskriminaci, možnostech jak se jí bránit

Gender a genderové stereotypy Gender - z angl. ROD, používán též jako „sociální pohlaví“ ve společenských vědách se používá ve smyslu (něčeho, co není „od přírody“) a vyjadřuje, že vlastnosti a chování spojované s muži a ženami jsou formovány kulturou a společností na rozdíl od pohlaví, které je univerzální kategorií a nemění se podle času či místa, termín „gender“ ukazuje, že určení rolí, chování a norem vztahujících se k ženám a mužům je v různých společnostech, v obdobích či sociálních skupinách rozdílné genderové stereotypy - představy o tom, jaké a jací mají ženy a muži být, a jak se mají chovat „mužské“ a „ženské“ není stejně hodnoceno (různě v různých oblastech) „genderované“ jsou věci každodenní potřeby, móda, vlastnosti a způsoby chování, povolání a obory činnosti, hodnoty, životní cíle, atd. stereotypy nemají faktickou bázi – lidé jsou individuality

Gender – mužské a ženské

Genderová rovnost Neznamená stejnost mužů a žen Znamená, že ženy a muži by měli mít v rovné příležitosti v práci i v rodině Ukotvenost genderové rovnosti v českých zákonech i EU směrnicích Způsob myšlení Posuzování konkrétních lidí v konkrétních situacích

Rovné příležitosti žen a mužů Neexistence překážek pro účast na ekonomickém, politickém a sociálním životě na základě pohlaví Odlišnosti a rozdíly nemohou být základem pro znevýhodňování a diskriminaci ve společnosti. Programy na podporu rovných příležitostí žen a mužů: vyrovnávání nerovných příležitostí, pozitivní (afirmativní) akce, zajištění rovné startovní čáry.

Genderové stereotypy – další souvislosti Horizontální segregace trhu (=>prestiž a peníze v daném oboru) Vertikální segregace trhu (skleněný strop a skleněný výtah)

14.11.2011 Diskriminace Diskriminace je jakákoliv situace, v rámci které se s určitým člověkem zachází jinak než s ostatními lidmi z důvodu jeho příslušnosti k určité sociální skupině nebo kategorii. Diskriminace z důvodu pohlaví – mateřství a těhotenství Přímá vs. nepřímá diskriminace Obtěžování, sexuální obtěžování Pokyn a navádění k diskriminaci Pustit spoty www.genderstudies.cz 9 9

Diskriminace a rovné příležitosti Přijímání do zaměstnání Kariérní postup/ profesní rozvoj Nerovné odměňování Diskriminační ukončení pracovního poměru

Diskriminace určitých skupin na trhu práce Ženy obecně (nerovné platy, skleněný strop…) Matky malých dětí (+ samoživitelky) Ženy v předdůchodovém věku (sendvičová generace) Muži v netradičních povoláních, muži - pečující

Diskriminace na základě pohlaví na trhu práce - cvičení Najděte diskriminační formulace:

14.11.2011 www.genderstudies.cz 13

14.11.2011 www.genderstudies.cz 14

14.11.2011 www.genderstudies.cz 15

14.11.2011 www.genderstudies.cz 16

Antidiskriminační zákon 14.11.2011 Antidiskriminační zákon Zákon č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon) vymezuje: diskriminační důvody oblasti, kde je diskriminace zakázána definice pojmů výjimky z rovného zacházení žalobu na ochranu před diskriminací antidiskriminační orgán 17

rasa a etnický původ, národnost věk zdravotní postižení 14.11.2011 Diskriminační důvody aneb jaké rozlišování má být zakázáno zákonem jako nelegitimní a neakceptovatelné? pohlaví rasa a etnický původ, národnost věk zdravotní postižení sexuální orientace náboženství a víra Za diskriminaci z důvodu pohlaví se považuje i diskriminace z důvodu těhotenství, mateřství nebo otcovství a z důvodu pohlavní identifikace. Diskriminací je také jednání, kdy je s osobou zacházeno méně příznivě na základě domnělého důvodu. 18 18

V jakých oblastech je diskriminace zakázána 14.11.2011 V jakých oblastech je diskriminace zakázána právo na zaměstnání a přístup k zaměstnání, přístup k povolání, podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, pracovní, služební poměry a jiná závislá činnost, včetně odměňování, členství a činnost v odborových organizacích, radách zaměstnanců nebo organizacích zaměstnavatelů, včetně výhod, které tyto organizace svým členům poskytují, členství a činnost v profesních komorách, včetně výhod, které tyto veřejnoprávní korporace svým členům poskytují, sociální zabezpečení, přiznání a poskytování sociálních výhod, přístup ke zdravotní péči a jejího poskytování, přístup ke vzdělání a jeho poskytování, přístup ke zboží a službám, včetně bydlení, pokud jsou nabízeny veřejnosti nebo při jejich poskytování. 19

Jak uvažovat při rozpoznávání diskriminace (tzv. test diskriminace)? 14.11.2011 Jak uvažovat při rozpoznávání diskriminace (tzv. test diskriminace)? Bylo se všemi zacházeno stejně (dobře, špatně)? V případě, že nikoli, s kým bylo zacházeno méně výhodným způsobem? Bylo toto méně výhodné zacházení ospravedlnitelné, legitimní, přiměřené? 20 20

Jak na diskriminaci Nenechat se diskriminovat! 14.11.2011 Jak na diskriminaci Nenechat se diskriminovat! Obrátit se na: nadřízeného/nadřízenou, personalistu/ku, inspektorát práce, soud. Obrátit se na specializovanou organizaci Ombudsman a právní nástroje pro řešení diskriminace 21

Veřejný ochránce práv www.genderstudies.cz 14.11.2011 Veřejný ochránce práv poskytuje metodickou pomoc obětem diskriminace při podávání návrhů na zahájení řízení z důvodů diskriminace, provádí výzkum, zveřejňuje zprávy a vydává doporučení k otázkám souvisejícím s diskriminací, zajišťuje výměnu dostupných informací s příslušnými evropskými subjekty Diskriminační úkol www.genderstudies.cz 22 22

Antidiskriminační opatření -pozitivní akce 14.11.2011 Antidiskriminační opatření -pozitivní akce Vyrovnávací opatření (též affirmative action): Opatření, která mají kompenzovat historické znevýhodnění určité skupiny obyvatelstva. Jejich cílem může být buď vyrovnání ztíženého výchozího postavení (například granty speciálně určené pro ženy-podnikatelky), nebo přidělení výhody nebo prospěchu, kterého by skupina dosahovala, kdyby nebylo systémového znevýhodňování. Specifické vzdělávací programy, kvóty, daňové úlevy, specifické dotace apod. 23

Gorazdova 20 120 00 Praha 2 tel: 224 913 350 tel./fax: 224 915 666 Děkuji za pozornost! Gender Studies, o.p.s. Gorazdova 20 120 00 Praha 2 tel: 224 913 350 tel./fax: 224 915 666 email: office@genderstudies.cz http://www.genderstudies.cz http://www.rovneprilezitosti.cz