Obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování prodeje materiálu
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB PŘI POŘÍZENÍ prosinec 2012VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková,
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VÝROBCI, VADY, OBALY
DPH – daň z přidané hodnoty
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva – varný proces
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Ovoce – Význam ve výživě
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Sušené a mražené mléčné výrobky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Zahuštěné mléčné výrobky
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Kobliha – schéma pracovního postupu
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Listopad 2012VY_32_INOVACE_ZBN_ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví.
výroba piva – kvašení a dokvašování
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
VY_52_INOVACE_ZBP1_5664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
– SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Smetana a zakysané výrobky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
SEKVENCE - PŘÍKLADY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická,
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ září 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150102

Kvalitní mléko je bílá kapalina se žlutavým nádechem. Má lehce nasládlou chuť a příjemnou vůni. Mléko se získává dojením v kravíně. obr. 2 obr. 3

V cisternách se mléko převáží do mlékárny. obr. 4

Mléko se přejímá na rampě mlékárny, kde se kontroluje: množství vzhled vůně Odebírá se cisternový vzorek mléka, u kterého se měří: obsah tuku teplota kyselost

Homogenizace:  mléko se protlačuje pod tlakem až 200 barů přes jemné trysky;  mléčný tuk se neusazuje tak rychle ve formě smetanové vrstvy na povrchu.  kuličky mléčného tuku se roztříští a rovnoměrně se rozdělí v mléce;

Tepelné ošetření:  účelem je zničit choroboplodné mikroorganismy  prodloužit trvanlivost mléka Druhy tepelného ošetření: Pasterace  záhřev mléka na 85 °C, tzv. vysoká pasterace  záhřev mléka na max. 76 °C, tzv. šetrná pasterace

Uperace  záhřev mléka na 135 °C až 150 °C Vzniká mléko trvanlivé až 6 měsíců. Podmínkou tak dlouhé trvanlivosti je aseptické balení:  před naplněním se obal steriluje horkým vzduchem;  naplní se mlékem a hermeticky svařuje.

Úprava obsahu tuku tzv. egalizace:  obsah tuku v mléce se upravuje na požadovaný obsah tuku;  mléko plnotučné se smíchá s přiměřeným množstvím odstředěného mléka.

Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož prezentace je prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 1 Nadpis se znázorní současně s obrázkem, tímto se uvede téma vyučovací hodiny. Snímek 2 Charakterizuje mléko a znázorňuje získávání mléka. Snímek 3 Znázorňuje způsob převozu mléka do mlékárny. Snímek 4 Rozebírá, co mlékárny kontrolují, než mléko začnou zpracovávat. Text je animován na kliknutí, po úvodní větě se znázorní složené závorky a potom jednotlivé složky. Snímek 5 Vyjmenovává úpravu mléka v mlékárně. Snímky 6 až 9 Podrobně rozebírají jednotlivé úpravy mléka. Poslední snímek zakončuje video, které popisuje úpravu mléka v mlékárně.

ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, ISBN

obr. 1Mlieko priamo z vemien styll stuff. Styll stuff pravidelne o novinkách zo sveta darčekov, gadgetov, hi-tech, módy a tak ďalej [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: obr. 2Tímea in motion: Kontroverzné mlieko... Tímea in motion [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3Mastitis Control in First Lactation Heifers | The Milk House. ADMIN. The Milk House | International Dairy Farming Column | Writing about Farming | Ryan Dennis [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4Cisterny pro dopravu a sběr mléka | Cisterny | [online] [cit ]. Dostupné z: videoYoutube.com/ [online] [cit ]. Dostupné z: