Autor: Lenka Kraváčková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
zpracovaný v rámci projektu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Základní škola, Hradec Králové
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Autor: Lenka Kraváčková Trávící soustava Autor: Lenka Kraváčková

Obsah Funkce trávící soustavy Příčný řez trávící trubicí Části trávící soustavy Dutina ústní Hltan Jícen Peristaltické pohyby Žaludek Seznam použitých zdrojů

Funkce trávící soustavy Příjem látek Trávení mechanické chemické Vstřebávání jednoduchých látek Zdroj energie Stavební látky Odstraňování nestravitelných odpadních látek

Příčný řez trávící trubicí Řídký vazivový obal H…… svalovina /začátek a konec je z kosterní svaloviny/ Vnitřní kruhovité uspořádání Vnější podélné uspořádání Podslizniční vazivo Připevnění ke svalovině Cévy, nervy, mízní uzlinky Sliznice Žlázový epitel Jaké sekrety vytváří? Co je to peristaltika střev? Dovedeme peristaltiku střev ovládat vůlí?

Části trávící soustavy Dutina ústní Jícen Žaludek Tenké a tlusté střevo Trávící žlázy Konečník

c a b d ch e i j g f AuthorMariana Ruiz Villarreal(LadyofHats) h

Dutina ústní Jaké jsou základní funkce ústní dutiny? Příjem potravy, mechanické a chemické zpracování 1 6 4 5 7 2 3

Dutina ústní Rty a tváře – žvýkání, sání Je sání podmíněny nebo nepodmíněný reflex? Tvrdé patro - kosti patrové a horní čelist Které dutiny oddělují kosti patrové? Měkké patro Mandle patrová – podlouhlý útvar s nerovným povrchem, jamky na povrchu mandle jsou vyplněny buňkami, leukocyty a bakteriemi. Lymfoidní tkáň tvoří ochranu proti infekci. S čím máme potíže, pokus mandle zduří?

Slinné žlázy Párové Denně 1 – 1,5 l Chemické složení – voda 99%, - 0,3.% anorganických látek ; ionty sodné, vápenaté, draselné, fosforečnanové, fluoridové - 0,7% organických látek; lysozym - ničí choroboplodné zárodky; enzym ptyalin – štěpí polysacharidy na rozpustnou sladkou maltózu a dráždí chuťové pohárky; mucin - hlen 1 – příušní 2 – podčelistní 3 - podjazykové

Zuby /dentes/ Jak se jmenuje věda zkoumající zuby a jejich onemocnění? Čím se zabývá ortodoncie? Popiš stavbu zubu. Poznej jednotlivé druhy zubů.

Zubní vzorec Molar Premolar Caninus Incisivus Dětský mléčný chrup - začíná růst od 6 měsíce m₂ m₁ c i₂ i₁ i₁ i₂ c m₁ m₂ m₂ m₁ c i₂ i₁ i₁ i₂ c m₁ m₂ Dospělý trvalý chrup – od 6 let I₁ I₂ C P₁ P₂ M₁ M₂ M₃ M₃ M₂ M₁ P₂ P₁ C I₂ I₁ M₃ M₂ M₁ P₂ P₁ C I₂ I₁ I₁ I₂ C P₁ P₂ M₁ M₂ M₃

Zuby Jak se nazývá povrchová vrstva zubů? Jaké tělesné soustavy vedou do zubní dřeně? Zkus definovat termín – zubní hygiena. Zubní kaz – postihuje 95% populace v Evropě - je způsoben bakteriemi Streptococcus mutans AutorDozenist (original) — Lycaon (this one)

Jazyk /lingua/ Jaké znáš druhy chuti a lokalizuj je na jazyku. Svalnatý orgán, který obrací a posouvá potravu Kořen, tělo a hrot Jaké znáš druhy chuti a lokalizuj je na jazyku.

Hltan /pharynx/ 3 části: Nosohltan /nasopharynx/ - ústí sem ze středního ucha Eustachova trubice Ústní část hltanu – které tělesné soustavy se zde kříží? Hrtanová část – hrtanová příklopka /epiglottis/ Popiš obrázek. Popiš proces polykání. Je polykání podmíněný nebo nepodmíněný proces?

Jícen /oesophagus/ 25 - 32 cm dlouhá trubice Uložen před páteří, za hrtanem Prochází bránicí a vstupuje do žaludku Horné ⅓ je příčné pruhované svalstvo, zbytek hladká svalovina Z kterých vrstev se skládá stěna jícnu? K čemu slouží bráníce? Authorde:Bild:BauchOrgane.png + my_update

Peristaltické pohyby Jak je uspořádána svalovina ve stěně trávící trubice? Jde o kývavá či vlnivé pohyby, které mají posunovat potravu trávící trubicí AuthorBoumphreyfr AuthorAuawise

Žaludek /ventricuclus, gaster/ Vakovitý orgán Objem 1,5 l; pojme až 3 l potravy Pod bránicí; pod levým lalokem jater Klenba (fundus Česlo (carda) Vrátník (pylorus) Tělo (corpus)

Funkce žaludku Skladovací Resorpční /alkohol, některé léky, jedy a soli/ Mechanické zpracování – kruhová a podélná svalovina Chemické zpracování pomocí žaludečních šťáv. Tvorba tráveniny /chymus/ Popiš jednotlivé vrstvy. 1 2 3 4

Žaludeční šťávy 2.5 l za den Složení: voda /99%/, HCl, pepsinogen, chymosin, mucin HCl - kyselina chlorovodíková; pH -1 - ničí choroboplodné zárodky - brání rozkladu některých vitamínů /B₁, B₂, C/ - přeměňuje nerozpustné minerální látky na rozpustné soli - umožňuje přeměnu pepsinogenu v účinný pepsin Pepsinogen – neúčinná forma enzymu; enzym pepsin štěpí ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy Chymosin – srážení mléka u kojenců, v dospělosti chybí Mucin – součást zásaditého, který chrání stěny pře kyselostí

Řízení tvorby žaludečních šťáv Tři fáze: Reflexní – žaludeční šťávy se tvoří na základě psychických podnětů /představa, očekávání/ a na základě senzorických podnětů. Je sprostředkováno bloudivým nervem. Žaludeční – uplatňují se mechanoreceptory a chemoreceptory; tvorba lokálního hormonu gastrinu, který vyvolává sekrecí HCl a pepsinogenu Střevní – přestup chymu do dvanáctníku vyvolává produkci hormonů, které zvyšují produkci žaludečních šťáv

Zvracení /emesis, vomitus/ Nervově řízený, koordinovaný reflex, při kterém je obsah žaludku evakuován ústní dutinou ven /wikipedia/ Podnět může chemický, mechanický nebo psychický Doprovázeno závratěmi, sliněním, zrychleným dýcháním, bradykardií, poklesem krevního tlaku

Játra Funkce jater – tvorba žluči - centrum metabolismu - ukládání látek – glykogen, Fe, vitamíny atd. - detoxikační funkce /Kupferovy buňky/ - termoregulační funkce Jak spolu souvisí 2 funkce jater - termoregulační a centrum metabolismu? Vysvětli pojmy anabolismus a katabolismus. Kam je vyvedena žluč ze žlučovodu? Tvorba žluči : 1 l denně se shromažďuje ve žlučníku složení – soli žlučových kyselin, žlučová barviva /bilirubin, biliverdin/ funkce je emulgace tuků