Autor: Lenka Kraváčková Trávící soustava Autor: Lenka Kraváčková
Obsah Funkce trávící soustavy Příčný řez trávící trubicí Části trávící soustavy Dutina ústní Hltan Jícen Peristaltické pohyby Žaludek Seznam použitých zdrojů
Funkce trávící soustavy Příjem látek Trávení mechanické chemické Vstřebávání jednoduchých látek Zdroj energie Stavební látky Odstraňování nestravitelných odpadních látek
Příčný řez trávící trubicí Řídký vazivový obal H…… svalovina /začátek a konec je z kosterní svaloviny/ Vnitřní kruhovité uspořádání Vnější podélné uspořádání Podslizniční vazivo Připevnění ke svalovině Cévy, nervy, mízní uzlinky Sliznice Žlázový epitel Jaké sekrety vytváří? Co je to peristaltika střev? Dovedeme peristaltiku střev ovládat vůlí?
Části trávící soustavy Dutina ústní Jícen Žaludek Tenké a tlusté střevo Trávící žlázy Konečník
c a b d ch e i j g f AuthorMariana Ruiz Villarreal(LadyofHats) h
Dutina ústní Jaké jsou základní funkce ústní dutiny? Příjem potravy, mechanické a chemické zpracování 1 6 4 5 7 2 3
Dutina ústní Rty a tváře – žvýkání, sání Je sání podmíněny nebo nepodmíněný reflex? Tvrdé patro - kosti patrové a horní čelist Které dutiny oddělují kosti patrové? Měkké patro Mandle patrová – podlouhlý útvar s nerovným povrchem, jamky na povrchu mandle jsou vyplněny buňkami, leukocyty a bakteriemi. Lymfoidní tkáň tvoří ochranu proti infekci. S čím máme potíže, pokus mandle zduří?
Slinné žlázy Párové Denně 1 – 1,5 l Chemické složení – voda 99%, - 0,3.% anorganických látek ; ionty sodné, vápenaté, draselné, fosforečnanové, fluoridové - 0,7% organických látek; lysozym - ničí choroboplodné zárodky; enzym ptyalin – štěpí polysacharidy na rozpustnou sladkou maltózu a dráždí chuťové pohárky; mucin - hlen 1 – příušní 2 – podčelistní 3 - podjazykové
Zuby /dentes/ Jak se jmenuje věda zkoumající zuby a jejich onemocnění? Čím se zabývá ortodoncie? Popiš stavbu zubu. Poznej jednotlivé druhy zubů.
Zubní vzorec Molar Premolar Caninus Incisivus Dětský mléčný chrup - začíná růst od 6 měsíce m₂ m₁ c i₂ i₁ i₁ i₂ c m₁ m₂ m₂ m₁ c i₂ i₁ i₁ i₂ c m₁ m₂ Dospělý trvalý chrup – od 6 let I₁ I₂ C P₁ P₂ M₁ M₂ M₃ M₃ M₂ M₁ P₂ P₁ C I₂ I₁ M₃ M₂ M₁ P₂ P₁ C I₂ I₁ I₁ I₂ C P₁ P₂ M₁ M₂ M₃
Zuby Jak se nazývá povrchová vrstva zubů? Jaké tělesné soustavy vedou do zubní dřeně? Zkus definovat termín – zubní hygiena. Zubní kaz – postihuje 95% populace v Evropě - je způsoben bakteriemi Streptococcus mutans AutorDozenist (original) — Lycaon (this one)
Jazyk /lingua/ Jaké znáš druhy chuti a lokalizuj je na jazyku. Svalnatý orgán, který obrací a posouvá potravu Kořen, tělo a hrot Jaké znáš druhy chuti a lokalizuj je na jazyku.
Hltan /pharynx/ 3 části: Nosohltan /nasopharynx/ - ústí sem ze středního ucha Eustachova trubice Ústní část hltanu – které tělesné soustavy se zde kříží? Hrtanová část – hrtanová příklopka /epiglottis/ Popiš obrázek. Popiš proces polykání. Je polykání podmíněný nebo nepodmíněný proces?
Jícen /oesophagus/ 25 - 32 cm dlouhá trubice Uložen před páteří, za hrtanem Prochází bránicí a vstupuje do žaludku Horné ⅓ je příčné pruhované svalstvo, zbytek hladká svalovina Z kterých vrstev se skládá stěna jícnu? K čemu slouží bráníce? Authorde:Bild:BauchOrgane.png + my_update
Peristaltické pohyby Jak je uspořádána svalovina ve stěně trávící trubice? Jde o kývavá či vlnivé pohyby, které mají posunovat potravu trávící trubicí AuthorBoumphreyfr AuthorAuawise
Žaludek /ventricuclus, gaster/ Vakovitý orgán Objem 1,5 l; pojme až 3 l potravy Pod bránicí; pod levým lalokem jater Klenba (fundus Česlo (carda) Vrátník (pylorus) Tělo (corpus)
Funkce žaludku Skladovací Resorpční /alkohol, některé léky, jedy a soli/ Mechanické zpracování – kruhová a podélná svalovina Chemické zpracování pomocí žaludečních šťáv. Tvorba tráveniny /chymus/ Popiš jednotlivé vrstvy. 1 2 3 4
Žaludeční šťávy 2.5 l za den Složení: voda /99%/, HCl, pepsinogen, chymosin, mucin HCl - kyselina chlorovodíková; pH -1 - ničí choroboplodné zárodky - brání rozkladu některých vitamínů /B₁, B₂, C/ - přeměňuje nerozpustné minerální látky na rozpustné soli - umožňuje přeměnu pepsinogenu v účinný pepsin Pepsinogen – neúčinná forma enzymu; enzym pepsin štěpí ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy Chymosin – srážení mléka u kojenců, v dospělosti chybí Mucin – součást zásaditého, který chrání stěny pře kyselostí
Řízení tvorby žaludečních šťáv Tři fáze: Reflexní – žaludeční šťávy se tvoří na základě psychických podnětů /představa, očekávání/ a na základě senzorických podnětů. Je sprostředkováno bloudivým nervem. Žaludeční – uplatňují se mechanoreceptory a chemoreceptory; tvorba lokálního hormonu gastrinu, který vyvolává sekrecí HCl a pepsinogenu Střevní – přestup chymu do dvanáctníku vyvolává produkci hormonů, které zvyšují produkci žaludečních šťáv
Zvracení /emesis, vomitus/ Nervově řízený, koordinovaný reflex, při kterém je obsah žaludku evakuován ústní dutinou ven /wikipedia/ Podnět může chemický, mechanický nebo psychický Doprovázeno závratěmi, sliněním, zrychleným dýcháním, bradykardií, poklesem krevního tlaku
Játra Funkce jater – tvorba žluči - centrum metabolismu - ukládání látek – glykogen, Fe, vitamíny atd. - detoxikační funkce /Kupferovy buňky/ - termoregulační funkce Jak spolu souvisí 2 funkce jater - termoregulační a centrum metabolismu? Vysvětli pojmy anabolismus a katabolismus. Kam je vyvedena žluč ze žlučovodu? Tvorba žluči : 1 l denně se shromažďuje ve žlučníku složení – soli žlučových kyselin, žlučová barviva /bilirubin, biliverdin/ funkce je emulgace tuků