George Washington a revoluce v Americe

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Americká válka za nezávislost
Boj anglických osad v Severní Americe za nezávislost
 V 70. let. Počátek všestranného hospodářství.  Důvody: dostatek volné půdy, nerostné bohatství, velký vnitřní trh, příliv přistěhovalců a nedostatek.
Malý velký muž Císař a válečník
Západní Evropa po třicetileté válce
Fryderyk Chopin.
Za 1.světové války v datech
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí II
Amerika v 18. století.
Americká válka za nezávislost
Americká revoluce a občanská válka
Boj anglických osad za nezávislost
Vznik Spojených států amerických
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Americká revoluce a vznik USA
STOLETÁ VÁLKA.
Dějiny Kanady II. Přednáška č. 3 Horák Jakub 1. Francie vs Británie –mírem to nekončí 1744 – nové boje, tentokrát o pevnost Louisburg – angličané ji dobývají,
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Vznik USA.
Lev Davidovič Bronštejn
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Kanada.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Napoleon Bonaparte - konzulát
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_108 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Válka Severu proti Jihu
Boj amerických osad za nezávislost
Vznik USA Dějepis 2. stupeň
Vznik USA Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Narodil se v rodině mlynáře 2. dubna 1875 v Napajedlích. Byl český vojenský důstojník, účastník první světové války, sedmidenní války o Těšínsko.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Americká revoluce, vznik a vývoj USA
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Nová území USA Dějepis 2. stupeň
Počátky vývoje USA nový stát byl republikou s prezidentskou demokracií prvním prezidentem byl zvolen George Washington královská půda byla vyvlastněna.
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
KANADA Hlavní město: Ottawa -složena z deseti provincií a tří spolkových teritorií -úřední jazyk: francouzština a angličtina - z hlediska vládního uspořádání.
Wales a hlavní město Cardiff.
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Americké osady © Jan Kocián 7A/8.
Vznik USA.
Karel Čapek.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Quebec Jana Korotvičková.
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Válka Severu proti Jihu
OBYVATELSTVO AMERIKY.
VELKÁ BRITÁNIE ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
Americká válka za nezávislost
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Počátky a první porážka Mgr. I. Roubalíková
Stoletá válka
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 8
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
AMERIKA - obyvatelstvo
Válka za nezávislost a vznik USA
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

George Washington a revoluce v Americe 1750- 1789

G. Washington ( 1732- 1799) Se narodil ve Virginii nedaleko Fredericksburghu v rodině obchodníka a plantážníka, měl 5 sourozenců. V 11 letech mu zemřel otec a v 17 odešel z domova. Stal se zeměměřičem a průvodcem v okolních oblastech – pracoval pro zámožnou rodinu Fairfaxů- poprvé se dostal do styku s politikou a učil se u nich společenskému chování. Roku 1753 byl jmenován okresním zeměměřičem a dostal hodnost majora.

Válka s Francií Zanedlouho vyrazil na 1. výpravu- na území dnešního Pittsburghu měli postavit pevnost, prozkoumat terén a navázat kontakty s indiány. Předběhli je ale Francouzi, kteří vystavěli Fort Duqesne. G. Washington dostal za úkol Francouze vyhnat- při jednom ze střetů byl zabit franczouský poručík Jumouville a to rozpoutalo válku v Americe na dalších 9 let. Angličané měli viditelnou převahu, přesto postupovali velmi opatrně. Obsazovali okolí řeky Ohio.Roku 57 dobyli Quebec a získali definitivní převahu. 63 byl uzavřen Pařížský mír, který představoval největší územní změny v celé historii. Britové získali Kanadu, Nové Skotsko, povodí Ohia a část Floridy. A Španělé získali od Francie Louisianu. Washington tak získal první zkušenosti s armádou a také první uznání. Oženil se s Marthou Curtisovou a zdědil usedlost Mount Vermont po svém bratrovi.

60. léta V roce 63 byl vydán zákaz osidlování dále na západ, byly zvýšeny daně na pokrytí anglické armády zruinované po Sedmileté válce. Zákon byl však často porušován a Američané odmítali daně platit. Proto přišel v zákon o kolkovném z r. 1765( 22.3.)- zaváděl daň z tisku, úředních listin i z vlastnictví hospod. Američané se rozhodli bojkotovat dovoz z Anglie. Zákon byl zrušen, ale vzápětí byl schválen nový, který zakazoval vyvážet bavlnu, hlavní obchodní artikl jinam než do Anglie. Jiný zákon zakazoval papírové peníze. V Americe začínají vznikat hnutí proti těmto zákonům a za demokracii a za volební právo ( Američané neměli zastoupení v anglickém parlamentu) Objevují se první ozbrojené konflikty, které vyvrcholili v 70. letech.