Klíště obecné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Upozorněte na nebezpečí kamarády, známé a rodiče
Advertisements

DUM č.65 První pomoc při bodnutí a kousnutí
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Globální problémy lidstva
SOUSTAVA KOŽNÍ.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
ZÁKLADY 1. POMOCI část 3 – Neúrazové stavy
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Nemoci oběhové soustavy
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Středoevropská klíšťová encefalitida
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
REPRODUKCE VIRŮ.
TĚLESNÁ TEPLOTA.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
VIRY.
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.14 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění zvířaty Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
Tetanus a Trachom.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Roztoči Klíšťata.
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
Haemophilus influenzae typu b
Klíště Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
VY_32_INOVACE_TMM23060BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.
Světový den zdraví 2014 Nemoci přenášené vektory - prevence MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_211 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
ANGÍNA.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Lymská borelióza.
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Tetanus Natálie Prokopová.
Vliv radiace na člověka
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Pavoukovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_27_Roztoči
Vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Klíště obecné

Kde se vyskytuje vyskytuje se ve vlhkých lesích s bujným bylinným a keřovým patrem (např. lužní lesy) také na lesních okrajích a na vlhkých loukách. vyskytují se i ve výškách nad 750 m n. m.

Jak se dokáže přichytit Klíště na svého hostitele velice trpělivě číhá vylézá na stébla trav a vyšší vegetace, tam se drží třemi zadními páry nohou a první přední pár vztyčí a roztáhne, a jako anténu jej natáčí do různých směrů když se zvíře nebo člověk otře o vegetaci, klíště se na něj přichytí

Jak jej vytáhnout klíště vytáhněte pinzetou, kleštičkami na klíště nebo speciální kartou, kterou ho uchopíte co nejblíže kůži a kývavými pohyby pomalu vyvikláte ranku po vytažení klíštěte ihned dezinfikujte. odstranění se má provést co nejdříve, snižuje se tím riziko nákazy v případě zánětlivých procesů, dlouhodobějšího svědění, rozšiřující se červené skvrny určitě vyhledejte lékaře

Co způsobuje Klíšťová encefalitida Infikované klíště začne během několika minut vypouštět slinami virus do lidského organismu. Období bez obtíží obvykle trvá 7 až 14 dnů. První fáze onemocnění připomíná lehkou chřipku. Objevují se bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. Po několika dnech obtíže samy odeznějí. Poté zpravidla následuje období jednoho až dvou týdnů bez příznaků. Ve druhé fázi nemoci se pacientovi přitíží – to již virus pronikl do mozku. Zpravidla nastoupí silné bolesti hlavy, které jsou provázeny horečkami a třesavkou. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení. Příznakem poškození nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, závratě, poruchy spánku a paměti, dezorientace a porucha vědomí. Lymská borelióza (též lymeská borelióza) je bakteriální onemocnění. Typickým příznakem první fáze infekce je červená skvrna, která se objevuje v místě přisátí klíštěte a později se kruhově zvětšuje. Očkování (vakcinace) proti lymeské borelióze zatím neexistuje, ale toto onemocnění lze léčit antibiotiky.

Jak se chránit použití vhodného oblečení, jedná se zejména o dlouhé světlé kalhoty, na kterých je klíště dobře vidět aplikace repelentů proti klíšťatům, a to především na boty a nohy omezení pohybu v travnatých či křovinatých porostech, pohybovat po zpevněných cestách a nelehat a nesedat do vysoké trávy po návratu domů je nutné se důkladně prohlédnout místa nejčastějšího přisátí klíšťat: podkolenní jamka, třísla, podpaží, za ušima, na hlavě (mezi vlasy), intimní místa důležitou ochranou jsou i repelenty. Pro správnou volbu repelentů je rozhodující obsah látky DEET, která aktivně působí na hmyz včetně klíšťat a odpuzuje ho očkovaní proti klíšťové encefalitidě v současné době existuje tato forma prevence pouze pro klíšťovou encefalitidu, nikoli pro lymeskou boreliozu či ehrlichiózu V případě zájmu můžete na níže uvedeném odkazu zjistit předpověd aktivity klíšťat. Tuto aktualizovanou informaci na víkendové dny pro Vás připravuje Český hydrometeoroligický ústav | odbor klimatologie ve spolupráci se Státní zdravotní ústav za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.

Děkuji za pozornost