Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
Ekologický seminá ř (7.ro č ník + 6.A) Hledání bod ů Kolumba (
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_221_ORIENTACE_V_ČASE Téma: ROK, ROČNÍ.
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
KRAJINA V OKOLÍ MÉHO DOMOVA
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
Bezobratlí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
DEMOKRACIE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Na výb ě r máte ze t ř í mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_214_POČÍTÁNÍ_GEOMETRICKÝCH_TĚLES Téma:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Hinduismus Daniela Roreitnerová.
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … Lidské t ě lo VY_32_INOVACE_7.
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_202_NÁSOBENÍ_DVĚMA Téma: NÁSOBENÍ.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
Název: Hannibal – muž, který pokořil Řím Autor: Mgr. Eva Vondrková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_238_JEHLIČNATÉ_STROMY Téma: JEHLIČNATÉ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_201_PŘÍPRAVA_NA_NÁSOBENÍ Téma: PŘÍPRAVA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: VY_32_INOVACE_26_18 Digitální u č ební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Starov.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_196_SLABIKA_BĚ Téma: SLABIKA BĚ Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pavel Kohout Název sady: Č eský jazyk 9. ro č ník Č íslo projektu:
Projekt:OP VK Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena P ř ibíková Č íslo DUM:P ě Datum ov ěř ení ve výuce:
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_16 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
Náboženství a fanatismus
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
SPS-DK-P003-Hinduismus HINDUISMUS.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost číslo: VY_32_INOVACE_26_08 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Hinduismus Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 6. ročník

METODICKÝ LIST – ANOTACE: Pomocí digitálního učebního materiálu HINDUISMUS žáci získají základní informace o 3. nejrozšířenějším náboženstvím na světě, proniknou do jeho tajů a symbolů.

HINDUISMUS

PŮVOD Hinduismus vznikl v Indii kolem roku 1800 př. n. l. Slovo hinduista má kořeny ve starém perském výrazu pro Indii „Hind“.

VÍRA Hinduismus má množství bohů, ale za vším stojí BRAHMA. BRAHMA je nejvyšší realita, absolutní duch mimo lidský dosah a chápání. Lze ho nalézt všude ve vesmíru. Je původem všeho stvoření. Brahma je všechen svět kolem nás, je i naším vnitřním světem.

Brahma se rozvíjí do posvátné trojice Brahmy tvořitele, Višnua udržovatele a Šivy bořitele.

GANÉŠA = BŮH SE SLONÍ HLAVOU Ganéša patří k nejmilovanějším hinduistickým božstvům. Je to prvorozený syn Šivy a jeho krásné choti Párvátí. Když se jednou po dlouhé nepřítomnosti vrátil Šiva domů, uviděl ve svém domě cizince a usekl mu hlavu. Pak zjistil, že zabil vlastního syna. Uťal hlavu slonovi a nasadil ji na synova ramena. Ganéša symbolizuje sílu a ochranu. GANÉŠA = BŮH SE SLONÍ HLAVOU

Hinduisté věří v reinkarnaci = převtělení. ÁTMÁN = duše SANSÁRA = putování duše z těla do těla, ze života do života. Každý hinduista se snaží odstranit účinky karmy pro příští znovuzrození lepším životem plným dobročinnosti a nesobeckého jednání. Špatná karma zajistí, že se átmán jedince vrátí v příštím životě na svět na nižší úrovni. ČLÁNKY VÍRY

VÉDY UPANIŠÁDY 2 eposy: Ramajána – Ráma porazil zlého boha Rávanu s pomocí opičího krále Hanumana a vysvobodil svou manželku Sítu. Mahábhárata – líčí válku mezi dvěma rody, Pánduovci a Kuruovci. SVATÉ KNIHY

Projevy zbožnosti Posvátná slabika óm či aum (skládá se ze tří zvuků a, u a m s mumlavým podtónem, její zvuk obsahuje jednotu s Bohem) Mantra = verš, který se opakuje stále znovu, pomáhá věřícímu uvědomovat si Boha. Hinduisté si často tiše prozpěvují mantry cestou do práce. Mandala = geometrický obrazec, symbol harmonie, uklidňuje, očišťuje.

DOMÁCÍ DENNÍ BOHOSLUŽBY Víc hinduistických bohoslužeb se koná doma než v chrámech = mandirech. Každý domov má svatyni (oltářík) s obrazem nebo soškou rodinného boha. Každé ráno vstává žena v domě jako první, uctí boha tím, že omyje, oblékne nebo ozdobí sošku rodinného božstva. Pak následují obětiny – květiny, ovoce nebo kadidlo. Jejího příkladu potom následují ostatní členové rodiny. Zapálí se kadidlové tyčinky a opakují se mantry, prozpěvuje se posvátná slabika óm. DOMÁCÍ DENNÍ BOHOSLUŽBY

Hinduistickému chrámu se říká mandira. Při vstupu se hinduisté zouvají.

Zdroje a citace: Kolektiv autorů: Lexikon východní moudrosti. Olomouc, Votobia 1996. Překlad Filipský J., Liščák V. a kol. Kolektiv autorů: Náboženství světa. Praha, Svojtka a Vašut, 1997. Obrázky z Klipartu Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Hinduismus [online]. c2014 [citováno 11. 06. 2014]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Hinduismus&oldid=11492260 Obrázek ze strany 5 byl stažen 11. 6. 2014: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Patanjali.jpg Obrázky ze strany 6 byly staženy 11. 6. 2014: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brahma_Mus%C3%A9e_Guimet_25971.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vishnu_National_Museum01.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shiva_as_the_Lord_of_Dance_LACMA_edit.jpg Obrázek ze strany 7 byl stažen 11. 6. 2014: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ganesh_Sujit_Kumar_01.jpg Obrázek ze strany 8 byl stažen 11. 6. 2014: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krishna_statue.jpg

Obrázek ze strany 10 byl stažen 11. 6. 2014: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mandala_gross.jpg Obrázky ze strany 12 byly staženy 11. 6. 2014: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:New_Delhi_Temple.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:Hinduismus