Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SPS-DK-P003-Hinduismus HINDUISMUS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SPS-DK-P003-Hinduismus HINDUISMUS."— Transkript prezentace:

1 SPS-DK-P003-Hinduismus HINDUISMUS

2 Světová nÁboženství HINDUISMUS
Obr. 1: <

3 Hinduismus - vznik Vznikl v Indii – jde o jedno z nejstarších dosud existujících náboženství. Kolem poloviny 2.tisíciletí př.n.l. začal ze severu Indii dobývat národ tzv. Arjú .Árijská kolonizace probíhala postupně několik století. Proces podmaňování původního obyvatelstva byl dokončen v 5.století př.n.l. Přibližný počet stoupenců 0,9 miliardy.

4 Védy Árjové vytvořili monumentální soubor spisů. Védy – soubor veškerého tehdejšího vědění, základem teologické vědění. Rgvéd – véd veršů a chvalozpěvů Sámavéd – véd písní a vědění o melodiích Jadžurvéd – véd o obětních formulích knězů Atharvavéd – véd o magických formulích

5 Každý véd má 4 části: mantry – hymny, modlitební formule bráhmany – návody ke správnému používání těchto formulí při obřadu áranjaky – „lesní texty“ určené pro poustevníky upanišády – tajné nauky

6 Váránasí (Indie, řeka Ganga) poutní místo hinduistů

7 Hinduismus - védský óm – symbol nejvyššího božství; zvuk, který stvořil svět

8 Kastovní systém: Kastovní systém (uzavřený systém).
Indický termín pro kastu je varna. bráhmani kšátrijové vaišjové šúdrové Úplně nejníže se nachází skupina domorodců, kteří si podrželi víru ( otroci, zajatci) – párjové (nečistí, zapuzení, nedotknutelní).

9 ZÁKLADNÍ POJMY A KONCEPCE VYSVOBOZENÍ Z KOLOBĚHU ŽIVOTŮ
BRAHMA = nejvyšší bůh, univerzální podstata vesmíru, základní, neomezená, nestvořená, všezahrnující realita, tvůrčí princip světa, velká duše světa, která spočívá v sobě samé, z níž vše vyšlo a v níž vše spočívá. DHARMA = je univerzální řád světa („jak se věci mají“), princip, který udržuje odvěký spravedlivý řád (vnitřní zákon, který musí být následován, jestliže individuální život má být v souladu s přírodními zákony a univerzální podstatou bytí). MÁJÁ = iluze, trik, přelud, který zmate člověka tak, že si myslí, že štěstí lze najít uspokojením tužeb hmotného světa, který je ve skutečnosti pomíjivý a plný utrpení.

10 KARMA = zákon příčiny a následku činů; energie činů; souhrn všech následků činů v minulosti, které musejí být vyřešeny; následky činů v minulosti, které působí v tomto životě, činy v současnosti, které dávají vznik následkům v budoucnosti. Víra v REINKARNACI = převtělování. Podstatné je poznání: ať člověk koná dobro či zlo – dokud lpí na iluzi materiálního světa – touha po vlastní individuální existenci a lpění na výsledcích svých činů – povede k růstu karmy – a k dalším zrozením. MÓKŠA = vysvobození ze samsáry: Podmínkou vysvobození je, aby člověk zanechal jednání, vzdal se sebe sama, překonal vůli k životu – ASKEZE. Vědění, pochopení: k spasení dospěje pouze ten, kdo zná to, co je nepomíjející A vědění není nic jiného než sjednocení s átmanem.

11 [cit. 2010-11-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:
<

12 [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

13 Literatura: KNIPE, M. D. Hinduismus. Experimenty s posvátnem. 1. vyd. Praha : Prostor, ISBN


Stáhnout ppt "SPS-DK-P003-Hinduismus HINDUISMUS."

Podobné prezentace


Reklamy Google