STAROVĚKÉ ŘECKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
„EU peníze středním školám“
ANTICKÉ ŘECKO.
Vznik státních útvarů III.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Registrační číslo projektu:
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Nejstarší formy náboženství
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Starověké Řecko I. počátky.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Starověké Řecko I. počátky.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
STAROVĚKÉ ŘECKO.

KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Eliška Novobilská a Denisa Koreczká
STAROVĚKÉ ŘECKO.
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
PhDr. Jana Žáková. Velký počet, hlavní – 12 Sídlo – hora OLYMP Vlastnosti – vzhled jako lidé Lidské vlastnosti dobré i špatné Nadpřirozené – nesmrtelnost,
Starověké Řecko.
Starověké Řecko 6. ročník.
Dějepis Starověké Řecko 1.
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Nejdůležitější letopočty v 6. ročníku 7. ročník. Velké stěhování národů : 1.4. století 2.5. století 3.8. století.

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Starověk PŘEDMĚT:DROČNÍK:6. NÁZEV MATERIÁLU:Starověké Řecko-
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
VY_32_INOVACE_
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.21_Recti_a_rimsti_bohove
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
Starověké Řecko I. počátky.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Digitální učební materiál:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
OBDOBÍ PO PERSKÝCH VÁLKÁCH
DOBÝVÁNÍ TRÓJI Hra Pravidla Citace
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Transkript prezentace:

STAROVĚKÉ ŘECKO

ANTIKA – období dějin ve Středomoří zahrnující dobu starověkého Řecka a Říma

Řekové český výraz, v Řecku se používá termín Helénové souhrnné označení pro tři starověké kmeny: Achájové, Dórové, Iónové Srovnej: název dnešního řeckého státu - Řecko, oficiálně Helénská republika (řecky Ελλάδα [elaða] nebo Ελλάς [elas]).

2 tis. p.n.l. minojská kultura - Kréta palác v Knossu legenda o bludišti a Minotaurovi

2 tis. p.n.l. mykénská kultura - Mykény

1 tis. p.n.l. homérské období Trója

800 p.n.l. vznik městských států (polis) zárodky demokracie

800 p.n.l. řecká kolonizace

samovládci (tyranové) 700 p.n.l. samovládci (tyranové) Výraz tyrannis nebo počeštěně tyranida (řecky τυράννις) označuje druh státního zřízení řecké antiky, které bylo obvyklé zejména v rozmezí let 600–200 př. n. l. Tyranida bývá chybně zaměňována s tyranií, ale termín sám znamená „vládu jednoho člověka“, zatímco „tyranie“ je krutovláda. V obou případech je hlavou takového systému tyran (řecky τύραννος – tyrannos), přičemž toto označení je dnes obecně chápáno pouze ve svém negativním významu, zatímco v dobách antického Řecka to bylo běžné označení vládce. Tyran se opíral o nespokojené vrstvy obyvatelstva a jeho cílem se stalo konečné odstranění nadvlády rodové šlechty. Tyranové se snažili udržet svou moc a podporovali hopodářský rozvoj obce. Usilovali také o dosažení jednoty v obci pořádáním náboženských slavností na počest bohů, ochránců obcí. Značné finanční prostředky věnovali na stavební rozvoj města. Toto období se nazývá raná řecká tyranida. (Wikipedia)

Vývoj řecké demokracie Vláda aristokracie Řecká tyranida Demokracie

700 p.n.l. městský stát Sparta 2 vojenští králové + 5 volených úředníků vojenská disciplína

700 p.n.l. městský stát Athény v čele volení úředníci

6. stol. p.n.l. městský stát Athény demokracie: - Solón - Kleisthenes - Perikles Jednou z největších vymožeností Athén bylo, že athénští občané se mohli volně zapojovat do správ veřejných záležitostí. Dnes tento systém vlády známe pod názvem demokracie, vláda lidu. Ale na rozdíl ode dneška nesměly volit ženy a otroci. Odlišné od dnešní doby jsou také věkové hranice. V Athénách byli považováni za občany a mohli volit pouze muži starší třiceti let. (Wikipedia)

Sova symbolem moudrosti                                Sova symbolem moudrosti Od 6. století př.n.l. byla sova oficiálním symbolem Atén. Byla symbolem moudrosti a současně typickým symbolem bohyně Palas Athény, která byla ochránkyní tohoto města. Stříbrná desetidrachmová mince dole je z roku 460 př. n. l.                                

5. stol. p.n.l. řecko – perské války bitvy u Marathonu, Thermopyl, Salaminy

3. stol. p.n.l. řecké státy oslabeny Makedonie Alexandr Makedonský rozšíření řecké kultury a jazyka po celém Středomoří

2. stol. p.n.l. ovládnutí Řecka Římem

Olympská božstva Zeus – nejvyšší řecký bůh; vládce nad bohy i lidmi Héra – Diova manželka, ochránkyně manželství, posvátnosti a neporušitelnosti manželských svazků Hádés – bůh podsvětí Poseidón – bůh moří Hestie – bohyně rodinného krbu Deméter – bohyně plodnosti země a rolnictví Athéna – bohyně moudrosti a vítězné války, ochránkyně statečnosti, práva, spravedlnosti a umění Apollón – bůh slunce a světla,lékařství,hudby,poezie,umění a čistoty,vládce múz a věštíren Artemis – bohyně měsíce, ochránkyně přírody a zvěře, vášnivá lovkyně Héfaistos – bůh ohně a kovářství, zbrojíř bohů a ochránce řemeslníků pracujících s ohněm a kovářství Arés – bůh války Afrodité – bohyně krásy a lásky Hermés – bůh obchodníků, poutníků, řečníků, atletů, vynálezců, podvodníků a zlodějů; posel bohů

Antické olympijské hry byly nejvýznamnější z všeřeckých her Antické olympijské hry byly nejvýznamnější z všeřeckých her. Byly pořádány od 8. stol. př. n. l. do přelomu 4. a 5. stol. n. l. každé čtyři roky v Olympii. Konaly se v srpnu nebo září k poctě boha Dia.