VÍTĚZSLAV NEZVAL 1900 - 1958.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAN HUS.
Advertisements

Známí čeští ilustrátoři
Památky v České republice
U rybníka … U rybníků žije velké množství zajímavých zvířat a roste mnoho zajímavých rostlin.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
VESMÍR.
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
KAREL IV. ( ).
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Z Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Procvičování vyjmenovaných slov po
Kanada.
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Srovnávací a vědomostní test
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
Indie.
LES-PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 2
BRAZÍLIE.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Čtverec, krychle.
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
Mastičkář.
Chráněná území v České republice
Ovoce patří mezi plody. Dělíme je na: MALVICE PECKOVICE BOBULE
BOŽENA NĚMCOVÁ BABIČKA (Obrazy ze života venkovského) 1855
Benelux. Benelux volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska Vlajka Beneluxu.
Austrálie.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Spolková republika Německo
Zelenina.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Prezentace na téma vývoje bydlení člověka.
Les Les je domovem lesních zvířat. V lese také rostou rostliny, které člověku slouží k užitku. Jistě je skoro všechny znáte.
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
ZEMĚ a MĚSÍC.
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Výroba piva.
TYPY KRAJINY - Krajiny podle nadmořské výšky
PŘEMYSLOVCI.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Karel Jaromír Erben život a literární dílo 6. ročník
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
VÝVOJ ČLOVĚKA ZBRANĚ.
Lovci mamutů.
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
JARO Jaro je roční období, které začíná 21. března.
VELKÁ MORAVA.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Vítězslav Nezval.
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval
Transkript prezentace:

VÍTĚZSLAV NEZVAL 1900 - 1958

ŽIVOT Vítězslava Nezvala Narodil se v Biskoupkách u Třebíče, na moravském venkově jako syn učitele. Psal od 16i let. Po gymnáziu studoval práva a pak filozofickou fakultu KU, studia nedokončil.

Poetistické období Současně s prvotinou Most vznikla sbírka básní Podivuhodný kouzelník a později další sbírky psané v duchu poetismu – Pantomina a Edison. Báseň Edison oslavuje aktivní život, tvůrčí činnost člověka.

Poetistické sbírky

Nezvalova reakce na surrealismus Mezi jeho surrealistické sbírky patří Žena v množném čísle, Praha s prsty deště, Absolutní hrobař. Těmto sbírkám předcházely sbírky Zpáteční lístek a Sbohem a šáteček.

Další Nezvalova tvorba je motivována úzkostí o matčin život – Matka Naděje. Na Mnichov básník reaguje cyklem Historický obraz a sbírkou Pět minut za městem.

Próza Vítězslava Nezvala V letech 1929 -1934 vydal Nezval sérii próz – Kronika z konce tisíciletí, Posedlost, Chtěla okrást lorda Blamingtona, Jak vejce vejci, Monaco.

Dramatická tvorba Mezi jeho nejznámější dramata patří Milenci z kiosku, Manon Lescaut a Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou.

Text z Manon Lescaut Manon Lescaut Manon je můj osud. Manon je můj osud. Manon je všecko, co neznal jsem dosud. Manon je první a poslední můj hřích, nepoznat Manon, nemiloval bych.Manon je motýl. Manon je včela. Manon je růže, hozená do kostela. Manon je všecko, co neztratí nikdy svůj pel. Manon je rozum, který mi uletěl! Manon je dítě. Manon je plavovláska. Manon je první a poslední má láska. Manon, ach Manon, Manon z Arrasu! Manon je moje umřít pro krásu.

Tvorba pro děti Věci, květiny, zvířátka a lidé pro děti Anička Skřítek a slaměný Hubert

Různá vydání knihy

Rukopis Vítězslava Nezvala

Fotografie Vítězslava Nezvala

Busta a náhrobek V.Nezvala

Vítězslav Nezval http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Vitezslav_Nezval_bust_by_Otakar_Svec_782.jpg http://www.volny.cz/lludvik/nezval/Nezval.jpg http://www.mzm.cz/images/predmety_nezvaluv_rukopis1.gif http://www.mzm.cz/images/predmety_nezvaluv_rukopis2.gif http://www.galerieart.cz/toyen-styrsky-nezval-1930.jpg http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_159207_main.jpghttp://www.sil.si.edu/ondisplay/czechbooks/thumbnails/sil99_038.jpg http://images.artnet.com/WebServices/picture.aspx?date=20030417&catalog=17782&gallery=172042&lot=05410&filetype=2 http://www.databazeknih.cz/images/122/vitezslav-nezval.jpg http://www.vitejte.cz/male/13/1306_62_03.jpg http://www.sonet.me.cz/knihy/t/105.jpg http://lh6.ggpht.com/_-tq3rL1V7Cc/SkEva-bxi2I/AAAAAAAAAEM/vRXT780r37g/s288/P1060903.JPG http://www.antikvariatsusice.cz/pic/knihy/ani%C4%8Dka%20sk%C5%99%C3%ADtek-nezval.jpg http://www.kacur.cz/data/USR_001_OBRAZKY/21387.jpg http://www.harpersbooks.com/pictures/13289_afront.jpg http://www.kosmas.cz/obalky/3/120763.g http://www.akropolis.info/obr/nezval2.jpg http://farm4.static.flickr.com/3646/3375321451_fe618c7f76.jpg?v=0 http://lykkelig.img.jugem.jp/20060606_186435.JPG http://www.skvost.com/img/nezval_edison_300_2.gif

Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025 Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í