Teplo (Učebnice strana 53 – 55)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Advertisements

TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Projekt teplo Na fyziku.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
KALORIMETR.
Vnitřní energie, práce, teplo
Teplo jako fyzikální veličina
Já vím, že je něco horké, ale proč?
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Měření a výpočet přijatého a odevzdaného tepla
Měrná tepelná kapacita procvičení © Petr Špína 2011
Měrná tepelná kapacita látky
Termika příklady.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Teplo jako fyzikální veličina
PRVNÍ TERMODYNAMICKÝ ZÁKON.
Teplo Ing. Radek Pavela.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
zpracovaný v rámci projektu
Tepelné jevy.
Vnitřní energie II. část
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Pokusné určení tepla.
Látky mohou mít tři skupenství:
Digitální učební materiál
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Mechanická práce Ludmila Ciglerová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
Měrná tepelná kapacita
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
 Téma:  TEPLO  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: , Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/ Druh.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
VY_32_INOVACE_05-43 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Teplo Jméno autora:Jaroslava Vondráčková.
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měření tepla při tepelné výměně TÉMATICKÝ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
TEPLO.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Vytápění Teplo.
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Změna vnitřní energie.
PRVNÍ TERMODYNAMICKÝ ZÁKON.
STAVOVÉ ZMĚNY IDEÁLNÍHO PLYNU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Transkript prezentace:

Teplo (Učebnice strana 53 – 55) Při zahřívání tělesa dodáváme tělesu teplo, zvětšuje se jeho vnitřní energie a zvyšuje se jeho teplota. Při ochlazování tělesa odebíráme tělesu teplo, zmenšuje se jeho vnitřní energie a jeho teplota se snižuje. Teplota je charakteristika tepelného stavu hmoty. Je to vlastnost předmětů a okolí, kterou je člověk schopen vnímat a přiřadit jí pocity studeného, teplého či horkého. Teplota je fyzikální veličina, značí se t, jednotkou teploty je stupeň Celsia - °C. Teplotu měříme teploměrem. Teplo je rovno energii, kterou při tepelné výměně odevzdá teplejší těleso chladnějšímu nebo které přijme chladnější těleso od teplejšího. Teplo je fyzikální veličina, značí se Q, jeho jednotkou je joule (J). Častěji používáme násobné jednotky: kilojoule – kJ 1 kJ = 1 000 J megajoule – MJ 1 MJ = 106 J

Pokus zopakujeme, ale použijeme vodu o hmotnosti, m2 = 2m1 = 400 g Vodu o hmotnosti m1 =200 g a počáteční teplotě t0 = 20 °C zahříváme. Při dodání tepla Q se ohřeje o 10 °C, dodáním tepla 2Q se ohřeje o 20 °C. Čím více tepla dodáme, tím více se voda ohřeje. Naměřené hodnoty znázorníme v grafu. t_ [°C] 60 40 20 přijaté teplo Q 2Q 3Q 4Q 5Q 6Q Přijaté teplo Q při stejné hmotnosti vody je přímo úměrné zvýšení teploty: Q ~ (t – t0) Pokus zopakujeme, ale použijeme vodu o hmotnosti, m2 = 2m1 = 400 g Při stejném zvýšení teploty přijme voda teplo, které je přímo úměrné hmotnosti vody: Q ~ m

Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 55. 60 40 20 přijaté teplo Q 2Q 3Q 4Q 5Q 6Q Teplo přijaté tělesem o určité hmotnosti při tepelné výměně je přímo úměrné zvýšení teploty: Q ~ (t – t0) Při určitém zvýšení teploty je teplo přijaté tělesem při tepelné výměně přímo úměrné hmotnosti tělesa: Q ~ m Tyto vztahy platí i pro jiné kapaliny a pevná tělesa. Platí jak při zahřívání těles, tak při ochlazování těles. Při ochlazování tělesa je odevzdané teplo přímo úměrné snížení teploty tělesa Q ~ (t0 – t) a hmotnosti tělesa Q ~ m. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 55.