VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

GALAXIE.
Planetky, měsíce planet
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír a Země ve vesmíru
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Země ve vesmíru.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Registrační číslo projektu
HISTORIE ZEMĚ.
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Vesmír.
Plný warp, pane Tuvoku!.
HVĚZDY 1.
Meteority, komety, planety
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Planetky, měsíce, komety, meteory
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
VESMÍR.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
VESMÍR.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Galaxie. Jedná se o hvězdnou soustavu, která je tvořená především z hvězd, mlhovin a mezihvězdné hmoty Galaxie drží pospolu působení gravitačních sil.
Vesmír.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Fyzika 2. ročník učebních oborů
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Komety, meteority a jiná vesmírné tělesa
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
KOMETY A METEORY -Prezentace do fyziky – Pracovali: Kryštof Klapal
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VESMÍR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Sluneční soustava.
ANNA SLAPNIČKOVÁ A JULIE LOLA KOREŠOVÁ
Transkript prezentace:

VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA

VESMÍR (KOSMOS) Hmota, formy energie, přírodní zákony a časoprostor - 3 principy vesmíru Kosmický prostor = vše mimo Zemi, předpokládá se multivesmír Zabývá se jím kosmologie a astrofyzika, otázka filozofie i náboženství Vznik – kosmologické t.: teorie (obecná t. relativity) a teorie Velkého třesku, náboženské a filozofické Velký třesk → tzv. horký velký třesk (před 15 mld. let), ze singularity postupné rozpínání „vesmíru“ (jeden druh částic a síly), prudké zvětšení (ochlazení a pokles hustoty) – dochází k rozdělení sil (silná, slabá, gravitační a elektromag.) a vznikají nové částice (H, He), vesmír neprůhledný → ochlazování – vznik neutrálních atomů H a He – vesmír průhledný (reliktní záření), vývoj zpomaluje – 1 mld. let, mračna atomů (H, He) + gravitace = vznikají zárodky galaxií

TYPY USKUPENÍ VESMÍRNÉ HMOTY GALAXIE gigantický hvězdný ostrov, složený z: samostatných hvězd a hvězdných soustav, hvězdokup a mezihvězdné látky 100 mil. – 500 mld. hvězd, dělení podle vzhledu (spirální, eliptické, nepravidelné), nejpočetnější malé a nepravidelné Skupiny galaxií: místní soustava, kupy a nadkupy galaxií HVĚZDOKUPY Otevřená hvězdokupa: stovky mladých hvězd vázaných gravitací, nepravidelný tvar, rozpadají se Kulová h.: skupina 105-106 hvězd, nejstarší, stabilní

TYPY USKUPENÍ VESMÍRNÉ HMOTY DVOJHVĚZDY (HVĚZDNÉ SYSTÉMY) 2 a více gravitačně vázaných hvězd, většina hvězd (70%+) HVĚZDA Obrovské těleso převážně ze zahřátého plynu na vysokou teplotu (→vyzařování energie do okolí) PLANETÁRNÍ SOUSTAVA Tvořena centrální hvězdou, planetami a jejich přirozenými satelity (měsíci), planetkami, kometami a meziplanetární látkou PLANETA Těleso bez vlastního zdroje zářivé energie, zpravidla obíhá kolem centrální hvězdy v planetární soustavě

DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA MĚSÍC přirozená družice je vesmírné těleso přirozeného původu pohybující se po oběžné dráze kolem jiného (většího) vesmírného tělesa, kterým může být planeta, trpasličí planeta nebo planetka METEOROIDY A METEORITY Menší než 100m (jinak planetky), meteoroidy mezi planetkami, meteority jsou původní meteoroidy menších rozměrů, které dopadly na povrch, světelný jev v atmosféře – meteor KOMETY Objekt podobný planetce, především z ledu a prachu, obíhají po excentrické dráze, nápadné ohony

SLUNEČNÍ SOUSTAVA Planetární systém hvězdy Slunce, ve kterém se nachází Země 8 planet, 5 trpasličích planet, přes 150 měsíců planet, planetky, komety, meteoroidy

SLUNEČNÍ SOUSTAVA Terestrické planety – typu Země, křemičitanové horniny, centrální kovové jádro, menší, různorodý povrch Plynní obři – jupiterského typu, větší rozměry, nemají pevný povrch, složené především z H2, He nebo H2O v různých kombinacích a skupenstvích

SLUNEČNÍ SOUSTAVA

SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Zpracoval: Marek Kotrč, 6XB Zdroje: http://cs. wikipedia Zpracoval: Marek Kotrč, 6XB Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vesm%C3%ADr http://cs.wikipedia.org/wiki/Terestrick%C3%A1_planeta http://planety.astro.cz/soustava/1861-planety-slunecni-soustavy KOLEKTIV AUTORŮ, Školní atlas dnešního světa. 1. vyd. Terra, 2000. ISBN 80-902282-2-4