Válečné konflikty II. Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
Vliv člověka na životní prostředí
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE
ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
Globální oteplovaní.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Diversita lidské populace II
Kyselý déšť.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vývoj politické mapy světa
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Odlesňování František Funda.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Ohniska neklidu v současném světě
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Ekologické důsledky války
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Globalizace a její vliv na životní prostředí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Lidské rasy.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Problémy současné Afriky
Karel Veliký ( ) III-02.
Problémy – růst populace
EKOLOGICKÉ INVAZE Lenka Kablásková. INVAZE  Nový výskyt a šíření druhů v určitém území  Jevy související s historickými migracemi organismů nebo s kolonizací.
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
Životní prostředí Petr Machala.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
II. triumvirát Petr Machala.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Svět po útoku Petr Machala. 1.Kdo první hovořil o „železné oponě“? 2.Co je to bipolární svět? 3.Kdy končí éra rozděleného světa? 4.Stručně charakterizujete.
Terorismus Petr Machala.
Ekologické problémy Petr Machala.
Válečné konflikty I. Petr Machala.
USA, hospodářská krize Petr Machala.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Mexicko-americké vztahy, Kuba v LA
Mexicko-americké vztahy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Konflikty ve světě. Balkán ETA ve Španělsku Separatismus v Belgii Liga Severu v Itálii Severní Irsko (Kypr)
Přelidnění země Vypracovala: Natálie Nedvědová Obor: Technické lyceum
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
Mexicko-americké vztahy
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Stipendia města Ostrava
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Válečné konflikty II. Petr Machala

Co jsme se posledně učili? Jaké byly příčiny dvou světových válek? Jaké jsou příčiny lokálních válečných konfliktů? Jaké důsledky mají konflikty na populaci? Které válečné konflikty hýbají současným veřejným míněním?

Myslíte si, že válka je nezbytná pro ozdravění Země? Čingischán největším ekologem – zabil tolik lidí, že pomohl přírodě 26.01. 00:00 | Aktualizováno 26.01. 08:38 | tn.cz / kar Nejzelenější diktátor v dějinách. Toto vyznamenání dostal Čingischán od prestižního ekologického institutu. Kvůli Čingischánovi a jeho výbojům zemřelo tolik lidí, že se příroda mohla začít uzdravovat. Mongolský vůdce tak pomohl odstranit z ovzduší 700 milionů tun uhlíku, tvrdí nová ekologická studie. Čingischánovou zásluhou zemřelo 40 milionů lidí. To znamenalo, že se řada dříve hustě osídlených míst vrátila k původnímu stavu; lidé vymizeli a příroda je zase opanovala. Podle vědců z oddělení Globální ekologie Carnegieho institutu to bylo první úspěšné globální ochlazování způsobené člověkem. Julia Pongratzová, vedoucí tohoto výzkumu, řekla serveru Mongabay.com: “Lidé začali ve skutečnosti ovlivňovat podnebí už před tisíci lety. Především tím, že mýtili pralesy a zaváděli zemědělství.“ Z dnešního pohledu se může zdát Čingiskánova “zásluha“ malá, ale oněch 700 milionů tun navíc absorbovaného uhlíku je stejné, jako dnes lidstvo spálí za rok ve fosilních palivech. Čingischán-spasitel Carnegieho institut zkoumal řadu historických událostí a jejich vliv na emise uhlíku. Vědci se věnovali například černé smrti – morovým epidemiím v Evropě, pádu čínské dynastie Ming a dobytí Ameriky. Všechny tyto události měly obrovský vliv nejen na lidi, ale také na životní prostředí. Krvavá mongolská invaze však přírodě pomohla zdaleka nejvíc. "Díky" ní vznikla vůbec největší říše v dějinách, která zasahovala 22 procent Země. “Zjistili jsme, že v obdobích obrovských, ale krátkých krizí, jako byly například černá smrt nebo pád dynastie Ming, probíhalo přirozené zalesňování poměrně pomalu nedostatečně. Nestačilo tedy pokrýt emise z tlejícího materiálu v zemi. Ale dlouhodobé jevy jako například mongolská invaze dokázaly přimět lesy k znovuožité a tedy lepšímu absorbování uhlíku,“ tvrdí Dr. Pongratzová. Poněkud výhružně ještě dodala: “Díky znalostem, které jsme získali studiem minulosti, teď můžeme uvažovat, jak zmenšit náš vliv na klima a uhlíkový cyklus.“

Zpracujte ve skupinách stručný přehled lokálních vojenských konfliktů, jejich příčiny a důsledky? Konflikty v Africe: Súdán Nigérie Angola Kongo Sierra Leone Somálsko Korejská válka Problematika Izraele Kubánská krize Válka v Afghánistánu Vietnamská válka Válka v Perském zálivu Dekolonizace Indie Válka v Jugoslávii

Děkuji za pozornost.