MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Rozcvička Urči typ funkce:
TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
(míra tepelného stavu látky)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
. Kvadratická funkce ° Narýsuj: -1 -1
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Rozcvička Urči typ funkce: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Teploměr. Jednotky teploty
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_164_Teplota AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Měření teploty.
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Měření teploty LC.
MĚŘENÍ ČASU A TEPLOTY.
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Teplota Ing. Radek Pavela.
Teplota a její měření.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Název materiálu: TEPLOTA – výklad učiva.
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
MĚŘENÍ HUSTOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření teploty Číslo DUM: III/2/FY/2/1/14 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření a znázornění síly
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu kapalin
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: , Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/ Druh.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vlastnosti látek II.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.6.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_1A_13_Teplota Téma: Prvouka.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_11 Teplota
MĚŘENÍ HMOTNOSTI TĚLESA
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Měření fyzikálních veličin
Výpisky z fyziky − 6. ročník
VY_32_INOVACE_F.6.A ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B34Fy6_Teplota
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Jak postupujeme při měření délky
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Teplota – souhrnná cvičení I.
Teplota-zápis Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VLASTNOSTI LÁTEK II teplota, čas.
Transkript prezentace:

MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Nejprve prozkoumáme, jestli se mění objem kapaliny při zahřívání a ochlazování. Zkus předpovědět, co se stane, když budu zahřívat např. kovovou tyč nebo drát. Změní se u ní něco? vodu v úzké trubičce. Stane se s ní něco (kromě zahřívání)? Objem kapalin se při zahřívání zvětšuje, při ochlazování zmenšuje.

Když si sáhnete na studenou a potom na horkou žehličku, čím se liší? Má různou teplotu. Jak měříte teplotu? Rukou, pocitem…Přesně ji však měří teploměr. K měření teploty používáme nejčastěji rtuťový laboratorní teploměr.

Abychom mohli teplotu měřit, musíme teploměr opatřit stupnicí. U nás používáme teploměrnou stupnici, kterou navrhl švédský fyzik A. Celsius. Celsiova stupnice všechny dílky stupnice jsou stejné jednotka teploty se nazývá stupeň Celsia, značíme ji °C nultý stupeň stupnice (0 °C) odpovídá teplotě tajícího ledu - stý stupeň stupnice (100 °C) odpovídá teplotě vařící se vody teplotu pod 0. bodem označujeme znaménkem minus (-5 °C) - označil je ale obráceně!!!!! Anders Celsius (1701 – 1744)

Existují i jiné teploměrné stupnice, které navrhli jiní vědci: Fahrenheitova (°F), Kelvinova (K), Réaumurova (°R). Liší se použitím různého výchozího bodu a různým dělením na stupně – viz obrázek:

Další druhy teploměrů lihové teploměry lékařský teploměr - zvláštností je, že po změření teploty těla rtuť neklesá  vysvětlení - digitální teploměry

Měření teploty Dříve než začneme měřit, zjistíme: v jakých jednotkách je sestrojena stupnice teploměru jak velký je jeden dílek teploměru jaký je měřicí rozsah stupnice Fyzikální veličina… TEPLOTA – značíme t Hlavní jednotkou je stupeň Celsia, značka °C Vedlejší jednotky teploty jsou: stupeň Fahrenheita, Kelvin Zapisujeme: t = 32 °C

Otázky Jak se změní objem kapaliny při zahřívání a ochlazování? Čím měříme teplotu? Který jev využíváme při měření teploty kapalinovým teploměrem? Jak se nazývá hlavní jednotka teploty a jakou má značku? Popiš rtuťový laboratorní teploměr. 6. Jakým dějům odpovídá v Celsiově stupnici teplota 0 °C a 100 °C? Jakou značku používáme pro teplotu? Jak postupujeme při měření teploty kapaliny? Vysvětli, čím se liší lékařský rtuťový teploměr od laboratorního teploměru.

10. Určete z přiloženého obrázku, jakou teplotu ukazují teploměry: 37,2 C 25 C - 4 C

11. Určete z přiložených obrázků, jakou teplotu ukazují teploměry: 37,2 C 39 C 36,6 C 39,9 C 37,8 C 36,9 C

Použité obrázky – autor. Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.