NĚMECKO ITÁLIE MAĎARSKO Mgr. Michal Oblouk. -básník a prozaik -vl. jménem Friedrich Leopold von Hardenberg -narodil se jako syn statkáře a ředitele solivaru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Autor: Pokorná Martina
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
František Křižík.
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
František Ladislav Čelakovský
Victor Hugo ( ).
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Obecné poučení o literatuře
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Známá básnířka ze starověku a významná představitelka řecké lyriky Spory: na kterém ostrově v Egejském moři se Sapfó narodila? Lesbos x Eressos V dětství.
František Hrubín Jan Musil.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Ruský romantismus.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
NĚMECKO, ITÁLIE MAĎARSKO, DÁNSKO, RUMUNSKO, ŠVÉDSKO Mgr. Michal Oblouk
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA 2
Český jazyk a literatura
Jan Neruda –
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Německo, Anglie, USA Tematická oblast:
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
NĚMECKO, ITÁLIE MAĎARSKO, DÁNSKO, RUMUNSKO, ŠVÉDSKO Mgr. Michal Oblouk
Jan Neruda - dílo.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
František Ladislav Čelakovský
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Jan Neruda Open Presentation.
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

NĚMECKO ITÁLIE MAĎARSKO Mgr. Michal Oblouk

-básník a prozaik -vl. jménem Friedrich Leopold von Hardenberg -narodil se jako syn statkáře a ředitele solivaru -studoval filozofii, práva a báňskou akademii -pracoval ve státní správě a jako úředník v solném průmyslu -zajímal se o básnictví, filozofii a přírodní vědy -zemřel na tuberkulózu -dílo: HYMNY NOCI - sbírka básní s motivy ztracené lásky, touhy po smrti a oslavou Panny Marie JINDŘICH Z OFTERDINGEN - nedokončený román, pojednává o potulném středověkém básníkovi, který vidí smysl života v hledání „modrého květu“ (symbol smyslu života v romantické poezii)

-sběratelé klasických německých lidových pohádek, jazykovědci, zakladatelé germanistiky -Jacob byl slavný jazykovědec, Wilhelm byl především spolupracovníkem bratra -oba studovali práva -r se Wilhelm oženil, Jacob zůstal svobodný -od r pracovali v knihovně v Göttingenu, r se stali profesory na univerzitě v Berlíně, kde začali pracovat na německém výkladovém slovníku Deutsches Wörterbuch (projekt založili r. 1838, dokončen byl r. 1961) -dílo: POHÁDKY PRO DĚTI A CELOU RODINU – asi 200 fantastických a novelistických pohádek, často s hrůzostrašnými motivy a krutým dějem, např. Sněhurka, Paleček, Popelka, Jeníček a Mařenka, Šípková Růženka,…

-prozaik, básník, publicista a esejista -pocházel ze zámožné židovské obchodnické rodiny (stal se ale protestantem) -studoval práva -od r žil v pařížské emigraci, jeho díla byla v Německu zakázána (patřil k nejcenzurovanějším autorům na světě) -sympatizoval se socialismem, přátelil se s Karlem Marxem -od r byl těžce nemocný (vysychání míchy) -dílo: KNIHA PÍSNÍ – soubor básní (elegie, balady, romance), subjektivní prožitky (nešťastná láska), nejznámější balada Lorelei (o víle svádějící lodníky do záhuby) NĚMECKO: ZIMNÍ POHÁDKA – satiricko- elegický epos, kritika německé společnosti

Heinrich von Kleist (1777 – 1811) Friedrich Hölderlin (1770 – 1843) Adelbert von Chamisso (1781 – 1838) Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776 – 1822)

-italský básník (lyrik) a prozaik -narodil se ve šlechtické rodině, kvůli tyranskému otci odešel od rodiny -studoval filozofii, ovládal řadu jazyků -v důsledku skoliózy páteře byl hrbáč, trpěl depresemi -pobýval v mnoha italských městech -zemřel při epidemii cholery -věřil, že celý život je jen neodvratné a nevyhnutelné utrpení, ze kterého existuje jediná cesta, totiž zánik -dílo: ZPĚVY – sbírka reflexivní lyriky, pesimismus, návrat k antice

-italský básník, prozaik a dramatik -pocházel ze šlechtické rodiny -studoval v církevních kolejích -v letech 1806 – 1810 žil v Paříži -politické události v Itálii sledoval z vlasteneckých pozic, k významným událostem se vyjadřoval ódami -ve sjednocené Itálii byl vysoce uznáván, r byl jmenován senátorem, vedl Komisi pro unifikaci jazyka -dílo: SNOUBENCI – historický román ze 17. století během španělské nadvlády, příběh lásky vesnických milenců, přes překážky došla naplnění, vylíčena morová epidemie v Miláně, odpor k násilí a tyranii mocných

-maďarský revoluční básník, autor ohlasů lidové slovesnosti -narodil se ve smíšené rodině, otec byl Srb, matka Slovenka -středoškolská studia absolvoval v různých městech, pak prošel různými zaměstnáními (pomocník u divadla, písař, redaktor) -r vstoupil jako válečný zpravodaj do revoluční armády -padl v bitvě u Segesváru, jeho hrob nebyl nikdy nalezen -dílo: PERLY LÁSKY – milostná a přírodní poezie APOŠTOL – lyrickoepická skladba, vlastenecká poezie s autobiografickými rysy (o tragickém osudu revolucionáře) BOHATÝR JAN – epos

%C3%A9 %C3%A fi 91fi