Maria Skłodowska-Curie 7. listopadu 1867 Varšava – 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Maria Curie-Skłodowska
Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
Nicola Tesla století.
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.
Radioaktivita – slavné osobnosti
Pierr Curie Francouzský fyzik.
Albert Einstein.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
10. IRENE JOLIOT- CURIE FREDERIC JOLIOT- CURIE
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15.
Narozen: 15. února 1831 Přeštice - † 11.března.1908 Praha
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Jaderná energie.
Antoine Henri Becquerel
Hrátky s periodickou soustavou prvků
Jaderná Energie.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4. ročník.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Curieová Sklodowská Marie
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Antonie Henri Becquerel
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
Osobnosti v chemii Richard Horký.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Marie Currie-Sklodowská
Tomáš Garrigue Masaryk
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Prokopová, Hlawiczková 8.C  narodil se 27. března 1845 v německém městě Lunnep,  vystudoval fyziku na univerzitě v Utrechtu, poté přešel na vysokou.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Marie Curie-Sklodowská
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Marie Curieová-Sklodowská
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Marie Curie Sklodowska
Maria Curie-Sklodowska Lise Meitnerová
Marie Curie-Sklodowska
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
Wilhelm Conrad Röntgen
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Marie Curie Sklodowska
CURIE- SKLODOWSKÁ VY_32_INOVACE_F01
Transkript prezentace:

Maria Skłodowska-Curie 7. listopadu 1867 Varšava – 4 Maria Skłodowska-Curie 7. listopadu 1867 Varšava – 4. července 1934 Sancellemoz, Francie 1. Mládí v Polsku 2. Studium na Sorbonně 3. Život a výzkum 4. Práce během 1. Světové války a po válce 5. Shrnutí 6. Zdroje

Otec -Władysław Skłodowski Otec -Władysław Skłodowski. Uznávaný učitel fyziky a matematiky a také ředitel dvou Varšavských gymnázií , ateista. Matka- Bronisława Boguska. Ředitelka školy a internátu pro dívky. Marie se narodila jako páté, nejmladší dítě. Marie má již od dětství výtečnou pamět , gymnázium ve Varšavě dokončila v roce 1883, absolvovala s vyznamenáním, obdržela zlatou medaili .

O studium měla zájem jak Marie, tak její starší sestra Broňa O studium měla zájem jak Marie, tak její starší sestra Broňa. Vysokou školu si jako ženy v Polsku nemohly dovolit, a to nejen kvůli finančním prostředkům, ale i kvůli pohlaví. A tak sestry uzavřely pakt, že se budou navzájem finančně podporovat, aby mohly vystudovat. Marie se stala guvernantkou a vychovatelkou , aby Broňa mohla vystudovat v Paříži medicínu. Když v roce 1891 Marie do Paříže dorazila, bylo jí 24 let.

1891 Skłodowska složila jako první žena v historii přijímací zkoušky na fakultu fyziky a chemie pařížské Sorbonny. 1893 získala licenciát z fyziky. Licenciát z matematiky získala v roce 1894.

1894 se setkala s Pierrem Curie 1894 se setkala s Pierrem Curie. Byl o 10 let starší, ale sblížili se velmi rychle díky společnému nadšení pro vědu . Po Pierrově doktorátu se v roce 1895 vzali. 1897 se jim narodila dcera Irene (taktéž později nositelka Nobelovy ceny). Pierre doporučil Marii Becquerelovi, který jí nabídl doktorandské studium pod svým vedením na zdánlivě neatraktivní a pracné téma - zjistit, proč je radioaktivita některých druhů uranové rudy mnohem vyšší, než by plynulo z podílu čistého uranu v rudě.

Výzkumy po čtyřech letech vedly nejprve k objevu polonia pojmenovaného po vlasti. A pak mnohem radioaktivnějšího radia. (první gram radia izolovala ze smolince pocházejícího z Jáchymova) Výsledkem bylo také vyjasnění pravděpodobných příčin radioaktivity - jako efektu při rozpadu atomových jader. 1903 jako první žena v historii získala titul doktora fyziky. 1903 získáva Nobelovu cenu za fyziku společně s manželem a Becquerelem. Sorbonna Pierrovi přiznala místo profesora a souhlasila se založením vlastní laboratoře, ve které se Maria stala vedoucí výzkumu

19. 4 1906 tragická smrt Pierra přejel ho nákladní końský povoz. 13. 5 19. 4 1906 tragická smrt Pierra přejel ho nákladní końský povoz. 13.5. 1906 se fakultní rada rozhodla zachovat katedru vytvořenou pro Pierra Curie a svěřila ji Skłodowské, spolu s řízením laboratoře. Tak Curie-Skłodowska poněkud vyšla ze stínu. Stala se první profesorkou Sorbonny. 1911 nebyla o dva hlasy zvolena do francouzské Akademie věd. 1911 aféra s kolegou Paulem Langevinem. 1911 dostala svou druhou Nobelovu cenu (za chemii), díky které přesvědčila francouzskou vládu, aby vyčlenila prostředky na vytvoření nezávislého Ústavu pro radium (Institut du radium)

Který byl založen v roce 1914 a ve kterém se prováděly výzkumy z oblasti chemie, fyziky a lékařství. Tento ústav se stal líhní nositelů Nobelových cen – vyšli z něho ještě čtyři, mezi nimi i Mariina dcera Irene Joliot-Curie a její zeť Frédéric Joliot, kteří získali Nobelovu cenu za objevení uměle vyvolané radioaktivity.

Za 1. světové války Curie-Skłodowska řídila vojenské lékařské jednotky, které se zabývaly organizací polních rentgenografických stanic, které vyšetřily celkem více než 3 milióny případů zranění francouzských vojáků. Po válce nadále vedla Ústav pro rádium v Paříži a zároveň cestovala po světě, kde její nadace pomáhala zakládat lékařské ústavy. 1921 první cesta do USA. Dostává darem 1gram rádia. Uvědomila si, že vědě může prospět nejen usilovnou prací na výzkumech, ale i účastí na konferencích a kongresech.

1925 účast na položení základního kamene Varšavského ústavu pro výzkum radia. Setkání s druhým polským prezidentem Stanisławem Wojciechowskim. 1929 druhá cesta do USA , několik dní bydlí v Bílém domě. Dostává opět 1 gram radia. 1932 účastní se jako čestný host otevření ústavu pro výzkum rádia v lékařství ve Varšavě . Setkání s prezidentem prof. Ignacym Mościckim . To je naposled co je v Polsku. 4.7.1934 smrt v Sancellemoz ve Francii. V roce 1995 byla pro své zásluhy jako první žena pochována pod kopulí pařížského Panteonu.

K jejím největším úspěchům patří: -teorie radioaktivity -technika dělení radioaktivních izotopů -objev dvou nových chemických prvků: radia a polonia. Pod jejím osobním vedením byly též prováděny první výzkumy léčby rakoviny pomocí radioaktivity. Dvakrát byla vyznamenána Nobelovou cenou. Poprvé v roce 1903 z fyziky spolu s manželem Pierrem Curie za výzkumy radioaktivity a jejím objevitelem Henri Becquerelem, a podruhé v roce 1911 z chemie za izolaci čistého radia. Účast na 1. kongresu Solvajowskim 1911 a také 1933.

Její život je spojen s mnoha prvenstvími Její život je spojen s mnoha prvenstvími. Byla první, kdo použil pojem radioaktivita, jako první žena v historii získala titul doktora fyziky. Stala se vůbec první ženou, která získala Nobelovu cenu (za fyziku). Stala se první profesorkou Sorbonny. Její zisk Nobelovy ceny za chemii znamenal, že se stala prvním člověkem, který získal dvě Nobelovy ceny, navíc ve dvou oborech. Její objev rádia otevřel cestu nukleární fyzice a léčbě rakoviny.

http://www. uni. opole. pl/chemia/inst/dydakt/curie. html http://cs http://www.uni.opole.pl/chemia/inst/dydakt/curie.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Maria_Curie-Sk%C5%82odowska http://www.sciaga.pl/tekst/28705-29-maria_curie_sklodowska_1867_1834 http://pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Sk%C5%82odowska-Curie#Linki_zewn.C4.99trzne http://www.rozhlas.cz/brno/poradykat/_zprava/296759 Olga Starosielska- Nikitina, Helena Starosielska - Rola Marii Skłodowskiej- Curie w rozwoju fizyki jądrowej http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/articles/curie/index.html

VYPRACOVAL LUKÁŠ MACHÁČEK