ALDEHYDY A KETONY Deriváty uhlovodíků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karbonylové sloučeniny
Advertisements

Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Karbonylové sloučeniny Tadeáš Bilka.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
Karbonylové sloučeniny
ALDEHYDY A KETONY.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Aldehydy a ketony.
Alkoholy a fenoly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dusík, N.
Nejdůležitější produkty organické chemie
Karbonylové sloučeniny
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Digitální učební materiál
Karbonylové sloučeniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
VY_32_INOVACE_07.3/01 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KARBONYLOVÉ SLOUČENINY Chemie 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejvýznamnějšími aldehydy a ketony,
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Elektronická učebnice – II
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
NÁZVOSLOVÍ KARBONYLOVÝCH SLOUČENIN
Karbonylové sloučeniny
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Karbonylové sloučeniny
RZ ROZDÍLY: ALDEHYDY Obsahují kyslík (dvojná vazba =) na prvním nebo posledním uhlíku KETONY Obsahují kyslík (dvojná vazba =) na některém.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
— C — ║ O AldehydyKetony — C — ║ O — C — ║ O H R RR´R´  obsahují KARBONYLOVOU skupinu.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Ch_042_Ketony Ch_042_Deriváty uhlovodíků_Ketony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9
Aldehydy, ketony VY_32_INOVACE_24_478
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
DERIVÁTY 3. aldehydy, ketony
Chemie 9. ročník ALKOHOLY. chemie 9. ročník ALKOHOLY.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník. ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník.
Karbonylové sloučeniny
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Aldehydy a ketony Eva Urválková Lucie Vávrová
Karbonylové sloučeniny
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

ALDEHYDY A KETONY Deriváty uhlovodíků VY_32_INOVACE_13 - ALDEHYDY A KETONY

Ve vzorcích používají koncovku - al Ve vzorci mají koncovku - on DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ jsou org. sloučeniny, které obsahují vedle C a H ještě další prvky ( O, N, S, P atd..) a nebo skupiny prvků ( OH, NH2 pod. ) Ve vzorcích používají koncovku - al ALDEHYDY A KETONY ¨ jsou kyslíkaté deriváty, které obsahují karbonylovou skupinu -CO- Ve vzorci mají koncovku - on ALDEHYDY: jsou organické sloučeniny, které obsahují aldehydickou funkční skupinu (-CHO) na konci uhlovodíkového řetězce. KETONY: jsou organické sloučeniny, které obsahují skupinu (-C=O) uprostřed uhlovodíkového  řetězce. VY_32_INOVACE_13 - ALDEHYDY A KETONY

PŘÍKLADY ALDEHYDŮ METHANAL (formaldehyd) ETHANAL (acetaldehyd) bezbarvý jedovatý plyn, štiplavého zápachu, rozpustný ve vodě, 40% roztok se nazývá formalin, vzniká reakcí kyslíku s metanolem, používá se na výrobu plastů - pojiva přírodních materiálů (dřevotříska), tvrzení papíru (umakart), výroba nátěrových hmot, prostředek na konzervování preparátů v medicině a biologii, dezinfekční prostředek ETHANAL (acetaldehyd) bezbarvá, hořká kapalina, hořlavá a jedovatá, štiplavého zápachu, vzniká reakcí etanolu s kyslíkem, vyrábí se z něj palivo do vařičů na turistiku - pevný líh, dále pro výrobu kyseliny octové. VY_32_INOVACE_13 - ALDEHYDY A KETONY

PŘÍKLADY KETONŮ PROPANON (aceton) Bezbarvá, hořlavá kapalina, charakteristického zápachu. Páry se vzduchem tvoří výbušnou směs, vyskytuje se v lidském organizmu (játra), vyrábí se např. rozkladem octanu vápenatého, používá se jako rozpouštědlo nátěrových hmot nebo laků na nehty, nebo na výrobu podpadků apod. VY_32_INOVACE_13 - ALDEHYDY A KETONY

Výskyt karbonylových sloučenin: Karbonylové sloučeniny jsou v přírodě běžné. Vyskytují ve formě silic jako součásti vonných látek u rostlin. Příkladem je vanilková nebo skořicová silice. Karbonylové skupiny jsou i součástí Kafru. V lidském těle jsou součástí biochemických reakcí např. glykolýzy. Také fungují navázané na steranový cyklus jako steroidní hormony (testosteron nebo progesteron). U diabetiků dochází při odbourávání glukózy ke vzniku acetonu, který je pak cítit z úst. VY_32_INOVACE_13 - ALDEHYDY A KETONY

VY_32_INOVACE_13 - ALDEHYDY A KETONY

Zdroje: Snímek č. 1: http://office.microsoft.com/cs- cz/images/results.aspx?qu=CHEMIE&ex=2#ai:MC9002806 17| Snímek č. 5: http://office.microsoft.com/cs- cz/images/results.aspx?qu=CHEMIE&ex=1#ai:MP90040884 9| http://office.microsoft.com/cs-cz/i mages/results.aspx?qu=chemie&ex=2#ai:MM900283696| VY_32_INOVACE_13 - ALDEHYDY A KETONY