TEORIE KONFLIKTU Lukáš Hronec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Videotrénink interakcí
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
1 Projektová dynamika II RNDr. Jiří Weinberger, TIMING Praha 28. Března 2008.

Jak na to, aniž bychom se zničili
Printforum 2011 Přednáška Technologická přeměna – a důsledky pro tiskárny Prof. Dr. Thomas Helbig Poradce podniků v polygrafickém průmyslu
Hodnotová orientace svobodné generace
Integrita bezúhonnost
Slova Květiny.
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
TEORIE ROZHODOVÁNÍ.
Ten, ta, to II Fill in the blanks with the appropriate forms of ten. Vzor: Proč potřebuješ ___ knihy? Proč potřebuješ ty knihy? *Taken from Review Lesson.
Vítáme Vás na semináři : Advokát umí zvládat konfliktní situace Brno, dne Přejeme hezký a příjemný den !
Střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.
Elektrický obvod a jeho části
Sociální politika a Welfare State
Krása matematiky propojené s abecedou.
Hudba: Songbird – Barbara Streisand Pozorování-poznání a život.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Proč je důležité studovat Principy
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST I
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
1 Roverský mikulášský víkend 2005 © Einstein, fotografie ©Nick.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Konflikty a způsoby jejich řešení
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.

Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
Montessori Prachatice, ZŠ Národní
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Seminář pracovní parta Komunikace. To podstatné Jak jste hodnoceni pro následující výběr pracovníků – docházka (dochvilnost), plnění úkolů, aktivity,
Občané Velkého Meziříčí se ve městě cítí bezpečně Velké Meziříčí – Téměř všichni občané našeho města ví o tom, že některá místa jsou monitorována kamerami.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dupo Dupo je optimistický, šťastný a spontánní Engendro. Obvykle zvládá několik činností současně.
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Obstát na bitevním poli
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
KONFLIKT ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ.
Konflikty a jejich řešení
Zdravotnický asistent, první ročník Konflikt Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Zvládnu i náročné životní situace II.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
Teorie státu - pokračování
Jak efektivně komunikovat s klientem?
PSYCHICKÁ ZÁTĚŽ PŘEHLED REAKCÍ. ŠKÁLY PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOB: 0 = NENÍ TO MŮJ ZPŮSOB REAGOVÁNÍ 1 = OBČAS TAK REAGUJI 2 = ČASTO REAGUJI TÍMTO ZPŮSOBEM 3.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
JÁ A MŮJ KAMARÁD Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK
(c) Robert Němec, 2006 Zapomeňte na prodej a vytvořte marketingovou strategii Robert Němec.
Slova Květiny.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Stát Definice, funkce, typy.
Příručka TRPĚLIVOSTI Hudba: Songbird – Barbara Streisand.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Otázky pro průběžnou práci
Náročné životní situace
Konflikt Sociální psychologie.
Specifické metody SP LS 16
Transkript prezentace:

TEORIE KONFLIKTU Lukáš Hronec

Konflikt latinského původu (conflictus) = srážka vyjádření současného simultánního nároku dvou až zcela na opačných stranách stojících a diametrálně rozdílných zájemců o tutéž věc a s tím spojený boj. střetnutí dvou nebo více zcela nebo do určité míry navzájem se vylučujících či protichůdných snah, sil a tendencí. Počátky teorie konfliktu můžeme nalézt v 19. století v sociálním darwinismu. Teorie konfliktu vzniká v 50. letech 20. stol.

Konflikt nastává na všech úrovních společnosti mezi jednotlivci v rodinách mezi organizovanými skupinami mezi zeměmi, náboženstvími a politickými ideologiemi v komunitách

Konflikt je výsledkem neslučitelnosti cílů chybných informací rozdílnosti hodnot životního stylu, náb. vyznání,… zásad, o nichž jsme přesvědčeni, že jsou správné potřeby „zachovat si tvář“…

Konflikt vzniká když… Nesouhlas Rozpory Trampoty či mrzutosti Konkurence Nespravedlnost ohrožují něco důležitého.

Dynamika konfliktu Peter Block John Crawley Předjímání, očekávání výbušné a konstruktivní konflikty Peter Block Předjímání, očekávání Nevyjádřená neshoda Otevřený konflikt Otevřený neproduktivní konflikt

Rozdělení základních druhů konfliktu intrapersonální interpersonální skupinové meziskupinové konflikt jedince se Skutečné konflikty jsou vždy smíšeného typu.

Dělení konfliktů podle jejich psychologické charakteristiky Konflikty představ Konflikty názorů Konflikty postojů Konflikty zájmů

Styly zvládání konfliktů Soutěž, konkurence Snaha vyhovět Snaha vyhnout se konfliktu Spolupráce Kompromis

Teritorium zvládání konfliktů Mediace nacházejí uplatnění tam, kde konflikt již vznikl Vyjednávání pro své klienty vyjednají co nejlepší výsledek

Jak zvládáte konflikty? Pro zvládání konfliktních situací používáme různé styly. Náš preferovaný styl zvládání konfliktů jsme si osvojili v průběhu našeho života a je vhodné jej rozšířit i o další způsoby. Platí, že styly používáme v závislosti na situaci. Všechny styly mají své typické situace, ve kterých mají být použity. A žádný z uvedených způsobů chování není vhodný ve všech konfliktních situacích. Existuje pět způsobů, jak takové konflikty zvládnout, výsledky se však od sebe liší… TEST

Vyhodnocení Vašich odpovědí. Čím vyšší počet bodů máte u popisované metody, tím větší sklon máte ji používat a naopak. Hlemýžď- se konfliktu vyhýbá Lev - konflikty vyhledává Otázky: 1, 5, 12, 15, 23 Hlemýžď se skrývá do bezpečí své ulity pokaždé, když je nějaký konflikt na obzoru. Bud se vytratí nebo vypadá tak uraženě, že se ten druhý cítí provinile, dokonce i když se o nějakém problému jen zmíní. Hlemýždi si připadají bezmocní a jsou často nešťastní, protože vlastně nikdy nedostanou to, co chtějí, a ani se neumějí druhým lidem přiblížit; zůstávají totiž ve své ulitě. Otázky: 2, 6, 9, 13, 16 Pro lvy není NE žádná odpověď. Jejich cíle jsou pro ně tak důležité, že jsou připraveni jich dosáhnout za každou cenu. Věří, že mohou jen vyhrát nebo prohrát. Pokud prohrávají, cítí se slabí, a proto nesnesou neúspěch. V konfliktech využívají všech možných taktik, často však ztrácejí přátele. Lvi jsou hrdí a úspěšní a je jim jedno, když je lidé nemají rádi.

Vyhodnocení Vašich odpovědí. Medvídek - konflikty zmírňuje Liška - se snaží o kompromis Sova - konflikty řeší Otázky: 3, 7, 10, 17, 20 Pro medvídky jsou lidské vztahy tak cenné, že by se vzdali všeho, jen aby si udrželi přítele. Proto je lidé často využívají a trhají na kusy. Medvídci potřebují, aby je měl někdo rád, a bojí se, že konflikt druhému ublíží. Nalévají olej na rozbouřené vody s přitom si neuvědomují, že olej zabíjí mořské ptáky a znečišťuje pobřeží. Otázky: 8, 14, 18, 21, 24 Lišky se snaží najít střední cestu, ze které by oba protivníci získali, pro kterou se však oba musí něčeho vzdát. Nemají rády extrémy a snaží se najít řešení, které by prospělo všem. Lišky uzavírají kompromis, aby dosáhly mírové dohody, která je však často jenom dočasná, protože štvanice později začne znovu. Otázky: 4, 11, 19, 22, 25 Sovy jsou moudří ptáci. Vědí, že lidské vztahy se nerozvíjejí, pokud lidé nejsou spokojeni. Konflikty řeší tak, že proti sobě staví všechna možná východiska, což vyžaduje odvahu a čas. Oba protivníci však získají to, co chtějí, a ještě se přitom sblíží. Sovy nikoho neovládají ani na nikom nelpí; jsou to vzácní a zkušení ptáci.

Závěrem Zvládání konfliktů, neshod a sporů bude nadále zaměstnávat mysl mnoha teoretiků a praktiků, kteří hledají lepší způsoby, jak dostát svému mandátu a napomáhat míru v mnoha částech světa a nadále bude třeba mu věnovat hodně času, úsilí i jiných prostředků.

Použitá literatura Block, Peter, Petrella, Tony, Weisbord, Marvin. Managing Differences and Agreement (Jak zvládat neshodu a shodu). Plainfield,NJ,1985. Crawley, John. Constructive Conflict Management (Konstruktivní zvládání konfliktu). London: Nicholas Vrealey Publishing, 1992 Crumm, Thomas F. The magic of Conflict.New York: Simon and Shuster, 1987. Fisher, Fred. Jak zvládat konflikty a neshody, koncepce a strategie. 2002. Friends Conflict Resolution Programs. The Conflict Core.1997. Keller, Jan. Úvod do sociologie. Praha: SLON 2001. Křivohlavý, Jaro. Konflikty mezi lidmi. Praha:Portál, 2002.

Děkuji za pozornost.

Nikdy takto konflikty neřeším Málokdy řeším konflikty takto   Nikdy takto konflikty neřeším Málokdy řeším konflikty takto Někdy tak konflikty řeším Často tak konflikty řeším Konflikty řeším skoro vždycky takto 1. Klidný život je o vyhýbání se konfliktům 1 2 3 4 5 2. Když jde obchod, jdi do toho tvrdě. 3. Tichý hlas si nevšímá slov vyřčených v hněvu. 4. S poctivostí nejdál dojdeš. 5. Když se dva hádají, třetí se směje. 6. Bitvy vyhrává ten, kdo věděl, že je vyhraje. 7. Vlídná slova jsou cenná a stojí málo. 8. I slovo kdyby má svou pravdu. 9. Ten, kdo neutíká, honí ostatní. 10. Hlas mírný odhání hněv. 11. Nejlepší řešení najdete v otevřeném konfliktu.

12. V hádce vyhrává ten, kdo mlčí. 3 4 5 13. Silnější má pravdu. 14. Lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše. 15. Nic není tak důležité, abych se kvůli tomu hádal. 16. Na tomto světě jsou jen vítězové a poražení. 17. Kdo do tebe kamenem, do toho ty chlebem. 18. Když si dva vyjdou vstříc, vždycky se dohodnou. 19. Pro pravdu se musí chodit daleko. 20. Vlídná slova a laskavé ruce získají i tvrdé srdce. 21. Ruka ruku myje. 22. Pojďme si sednout a vyřešíme to.

VYHODNOCENÍ 23. Život je každodenní boj. 1 2 3 4 5 24. Spravedlivá dohoda zabrání sporům. 25. Oba máme co nabídnout, ale něco to stojí. VYHODNOCENÍ