Složka sady EUIII/2 č VY_32_INOVACE_RV.7. 11

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Za volantem bezpečněji První pomoc Za volantem bezpečněji • Přivolat pomoc – 155 (112) • Navléknout gumové rukavice • Prohlédnout raněného • Provést.
Základní neodkladná resuscitace
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
První pomoc Úrazy ve škole.
První pomoc při zlomeninách
První pomoc při závažných stavech
Jednotný postup při poskytování první pomoci
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Veronika Hejzlarová, DiS.
První pomoc při poranění elektrickým proudem
První pomoc Obecná pravidla. Základní pravidlo Jednej klidně (nezmatkuj), ale buď rozhodný!
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
První pomoc při úrazu elektřinou
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
s elektrickým zařízením
Základy první pomoci 7. ročník.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
PRVNÍ POMOC Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Elektronická učebnice – II
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Laická první pomoc.
Poranění hrudníku K poranění dochází
alimentární otravy, uštknutí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.1 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Obecné zásady první pomoci Typ: DUM - výkladový Předmět:
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Základy resuscitace Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je.
Neodkladná resuscitace
Školení první pomoci
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
2. První pomoc – bezvědomí
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo15 Označení materiálu evo15_popaleniny.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Tento projekt je spolufinancován z
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třídění raněných metodou START
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Čísla integrovaného systému
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Základy první pomoci.
Kurz základní resuscitace
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Složka sady EUIII/2 č.11 VY_32_INOVACE_RV.7. 11 Autor: Šárka Vodrlintová Název: První pomoc Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv Ročník: 7 Očekávaný výstup: žák dovede posoudit různé způsoby chování lidí z hlediska odpovědnosti za vlastní zdraví i zdraví druhých, v případě potřeby poskytne adekvátní první pomoc. Druh učebního materiálu: učebnice Rv – Eva Marádová , Fortuna Praha 2002 Materiál ověřen: 23.5.2011 Rv 7.B záznam je v TK označen EUIII/2 č. 11

První pomoc: První pomoc poskytnutá bezprostředně po úrazu je mnohdy rozhodující pro celý další osud poraněného dítěte. Podle trestního zákoníka je první pomoc povinen poskytnout každý, kdykoliv a kdekoliv, pokud tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného.V § 208 je tato povinnost jmenovitě uložena řidiči, který měl účast na dopravní nehodě. Proto je povinností každého člověka seznámit se se zásadami první pomoci. Předpokladem učinné pomoci je zachovat klid a rozvahu, klidně a energicky se snažit vyřešit především dva okruhy problémů: 1)přivolat odbornou pomoc a zabezpečit místo nehody, 2)poskytnout základní ošetření zraněnému. První pomoc na místě nehody musí zabezpečit základní životní pochody zraněného, tj. dýchání a krevní oběh.

Linky tísňového volání: - rychlá záchranná služba 155 - policie 158 - technická pomoc, hasiči 150 - městská policie 156 - jednotné evropské číslo 112

První pomoc Výhýbat se nebezpečným situacím, to je základní pravidlo, jak se chránit před úrazem. Mnohdy si ani neuvědomujeme, že stačí chvilka nepozornosti a naše bezpečí může být vážně ohroženo. Zprávy z tisku: Desetiletá školačka byla při neopatrném přecházení vozovky sražena projíždějícím autobusem. S vážným zraněním byla převezena do nemocnice.... Při neopatrné manipulaci se zábavnou pyrotechnikou byli zraněni dva chlapci na rukou a na obličeji. Jeden z nich má vážně poškozený zrak......

Nebezpečí: Každé zranění je bolestivé, velmi často zanechává následky pro celý další život. Proč dochází tak často k úrazům dětí? Rodiče, učitelé, starší sourozenci i další dospělí zajišťují dítěti bezpečí. Malé dítě, o které je pečováno, pak nezažívá žádný pocit ohrožení, není schopné rozlišit, co je v jeho okolí nebezpečné a co mu neublíží. V tomto ohledu je zcela závislé na pomoci dospělých, kteří říkají:“Tam nesmíš......Nesahej na to....“. Přecenění vlastních sil a dovedností má velmi často za následek vážný úraz, který někdy končí i smrtí.

Úrazy: Nejčastější příčinou úrazu dětí vašeho věku bývají: - neodborná zacházení s nástroji a přístroji v domácnosti, bodnými, sečnými i střelnými zbraněmi - nevhodné zacházení s elektrickými přístroji - zacházeí se zápalnými a výbušnými látkami - otrava jedovatými látkami – alkoholem a drogami - nepřiměřená jízda na kole, kolečkových bruslích, skateboardu, na místech, která k tomu nejsou určena - lezení do výšek - skákání do neznámé vody, přecenění svých plaveckých schopností - nedodržování pravidel silničního provozu - porušování zásad bezpečnosti při sportu

Zásady první pomoci: 1) Zajistit zraněného. 2) Uklidníme raněného a v případě, že nemůžeme vyloučit poranění břicha, nepodáváme nic k jídlu. 3) Zajistíme, aby dýchací cesty byly volné. Uložíme postiženého do stabilizované polohy na boku. 4) Pokud raněný sám nedýchá, zahájíme umělé dýchání z úst do úst. 5) Kontrolujeme srdeční činnost(tep). Když nenahmatáme žádný pulz přejdeme k srdeční masáži. 6) Věnujeme pozornost zevnímu krvácení. 7) Drobnější rány kryjeme sterilním obvazem.

Test: 1) Vysvětlete, v čem spočívá technická pomoc a předlékařská první pomoc zraněným při hromadné havárii. 2) Popište(dle možností procvičte)základní výkony zachraňující život: a)zajištění průchodnosti dýchacích cest b)umělé dýchání s plic do plic c)nepřímá srdeční masáž 3) Předveďte, jak uložíte spolužáka do stabilizované polohy. Ujistěte se, že konečná poloha je stabilní(postižený se nemůže převrátit dopředu nebo dozadu), a ověřte si, zda více než polovina jeho hrudníku je v kontaktu se zemí, hlava zůstává v záklonu a dýchací cesty jsou průchodné. 4) Předveďte základní protišková opatření.

U následujících čtyř úloh označte správnou odpověď zakroužkováním ano, ne. 5) U dětí mladších 2 let zajistíme průchodnost dýchacích cest tak, že: a)hlavu nezakláníme ANO/NE b)hlavu zakloníme stejně jako u dospělého postiženého ANO/NE c)vzhledem ke krátkému krku hlavu zakláníme ještě více než u dospělého ANO/NE 6) Při umělém dýchání u dětí mladších 2 let vdechujeme vzduch s frekvencí: a)30 dechů za 1 minutu ANO/NE b)20 dechů za 1 minutu ANO/NE c)16 dechů za 1 minutu ANO/NE 7) U závažných popálenin a opařenin: a)neodstraňujeme nic, co je k ráně přichyceno ANO/NE b)odstraníme přichycené věci i kusy tkaniny z rány ANO/NE c)odstraňujeme jen předměty, nikdy ne tkaninu ANO/NE

8) Při popáleninách: a)použijeme dezinfekční mast a ránu přikryjeme sterilním materiálem ANO/NE b)vzniklé puchýře propíchneme a zalepíme náplastí ANO/NE c)postiženému zásadně nedáváme pít ANO/NE d)rány překryjeme sterilním materiálem a vyhledáme lékaře ANO/NE e)popálené místo ochlazujeme po dobu 20minut pod tekoucí vodou ANO/NE f)postiženému podáváme dostatečné množství tekutin ANO/NE g)dbáme, aby se postižené místo zbytečně neochladilo ANO/NE 9) Popište, jak budete postupovat při poskytování první pomoci v případě postiženého, který neodpovídá na dotazy ani doteky. ....................................................................................................

10) Tepenné krvácení je velmi nebezpečné 10) Tepenné krvácení je velmi nebezpečné. Váš kamarád se pořezal a z tepny na zápěstí mu v pravidelných intervalech vystřikuje jasně červená krev. Co všechno uděláte? ...................................................................................................... ................................................................................................... 11) Popište, jak vytvoříte tlakový obvaz a v jakých situacích jej můžete použít. ...................................................................................................... ....................................................................................................