ARKTIDA v Severním ledovém oceánu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oceány Soutěž RISK Zdroje obrázků Pokračovat Pravidla
Advertisements

Polární oblasti Anotace
Subpolární a polární oblasti
POLÁRNÍ PÁS Polární pás Mikulková Gabriela 2011.
Tundra a polární pustina
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Oblast kolem severního pólu
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Kanada.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6.ročník
Antarktida Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_053 Vzdělání
P ů l n o č n í s l u n c e a p o l á r n í s v ě t l o Ostrovy Lofoty Norsko.
Evropa Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_003
Registrační číslo projektu
TUNDRA A LESOTUNDRA.
KRYOSFÉRA (řec. kryos = chladný, ledový)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Polární oblasti.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Polární pás )
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Polární pás – Arktida VY_V/2_INOVACE_33_Polární pás - Arktida
Pří_024_Rozmanitost přírody _Polární pás Autor: Mgr. Renata Krajíčková
POLÁRNÍ PÁS.
Aurore North & South Polární záře je název pro světelné úkazy nastávající v atmosféře ve výškách od 80 do 1000 km, nejčastěji ve 100 km. Je ovlivněna.
JAK SE JMENUJE OCEÁN NA OBRÁZKU? 1. TICHÝ 2. ATLANTSKÝ 3. SEVERNÍ LEDOVÝ.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_026.
Šířkové pásy studený pás.
Atlantský a Severní ledový oceán
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
Tundra.
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
Registrační číslo projektu
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
Podnebí, podnebné pásy.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr.Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3411 NázevPoledníky a rovnoběžky Téma hodinyPoledníky a rovnoběžky.
Polární oblasti - Arktida Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy AUTOR: Hana Brýdlová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Podnebí Severní Ameriky
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Tundra tundra v Norsku tundra na Aljašce v létě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_52_INOVACE_1802_S.l.oceán Téma: Severní ledový oceán Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Antarktida Polární oblasti tajga.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_17.
Pohyby Země.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_12
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Šablona III/2 Polární pustiny
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
20. POLÁRNÍ PUSTINY VY_32_INOVACE_11_Z4
14. g Tundra Subpolární p. pás.
Šablona III/2 Tundra a lesotundra
Oceány.
Transkript prezentace:

ARKTIDA v Severním ledovém oceánu Vzdělání ARKTIDA v Severním ledovém oceánu Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_052

Arktida ostrovy a pobřežní oblasti pevniny od severního pólu k severnímu polárnímu kruhu Na rozdíl od Antarktidy není kontinentem většinu plochy zaujímá Severní ledový oceán nejmenší a nejchladnější oceán http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/polar/arctic.htm Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

severním polární kruh Severní polární kruh Severní polární kruh je myšlený kruh, který protíná všechna nejjižnější místa na severní polokouli, z nichž lze vidět po 24 hodin Slunce za letního slunovratu - tedy, kde Slunce za letního slunovratu nezapadne za obzor, a na nichž Slunce za zimního slunovratu nevyjde nad obzor. Nynější geografická poloha severního polárního kruhu je přibližně 66° a 33? severní šířky. http://cs.wikipedia.org/wiki/Severn%C3%AD_pol%C3%A1rn%C3%AD_kruh Severní polární kruh, vyznačený modrou přerušovanou čarou. Červenou čarou je vyznačena hranice vzpřímeného stromového porostu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Arktida Název vznik od řeckého slova „arctos“ = medvěd Tedy od pojmenování souhvězdí Velká medvědice, souhvězdí pod nímž leží severní polární oblast. (odtud i pojmenování Antarktida – anti znamená opak) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ursa_Minor_constellation_map.png Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Robert Edwin peary Robert Peary americký polárník a badatel dobyl severní pól 6.4.1909 Nebo to bylo podle Cimrmanovy povídky Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909 - severské drama??? http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Robert_Edwin_Peary.jpg?uselang=cs Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Ledová hmota Ledová hmota pokrývá většinu oceánu taje v okrajových mořích během léta neustálý pohyb – drift – trhliny, kry …globální oteplování a Arktida http://zboziznalstvi.wz.cz/ledovce.htm Toto je snímek zalednění k 30.9. 1979 a k 30.9.2005. Patrný je zvláště úbytek ledu kolem Sibiře. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Fauna a flora Permafrost Severní části –arktické mrazové pouště Jižní okraje-Tundra – pobřežní oblasti Permafrost Věčně zmrzlá půda, (slovo vzniklé sloučením „permanent“ a „frost(y)“, neboli stále zmrzlý) která ani v létě nerozmrzá. Je to nejsvrchnější část litosféry, která má po dobu dvou let teplotu 0 °C a nižší Fauna: Sovice sněžná, liška polární, medvěd lední tuleni Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

obyvatelstvo Inuité,Eskymáci – Grónsko Laponci, Sámové – Skandinávie Jakuti, Čukčové – Rusko Jupikové -Na Sibiři na jižní Aljašce http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Feeding_the_fire.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Eskym%C3%A1ci Jakutský šaman při obřadu krmení ohně Eskymačka 1907 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

hospodářství Nerostné bohatství – ropa, železná ruda, uhlí námořní doprava – podél pobřeží spojuje evropská města s Dálným východem letecká doprava < http://www.lideazeme.cz/clanek/turista-na-severnim-polu Ledoborec Yamal s turisty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

zopakuj, co je to polární den a polární noc…. Polární záře zopakuj, co je to polární den a polární noc…. Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře ve výškách nejčastěji kolem 100 km. Běžně se vyskytují v polárních oblastech (jižní záře – „aurora australis“, severní záře – „aurora borealis“) http://var.astro.cz/astro_cz/slunce_polarni_zare.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Ozónová díra Ozón nás chrání před škodlivými UV paprsky. Ozónovou vrstvu poškozují škodlivé látky - freony. Zatímco ozónová díra nad Arktidou se prohlubuje, nad Antarktidou se víceméně nemění. http://www.novinky.cz/veda-skoly/246242-nad-arktidou-je-ozonova-dira-ubytek-je-rekordni.html Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.