STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Součástí státního území
Advertisements

I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
TEST 15 Politologie
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Vznik státních útvarů V.
Právní základy státu.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁT A JEHO FUNKCE
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
ZSV Vznik a podstata státu.
STÁT A PRÁVO.
Česká republika – demokratický stát
Česká republika Demokratický stát.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ podle pravomocí hlavy státu.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
politické formy států a příklady
Politická geografie III
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní typy monarchií
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
HISTORICKÝ VÝVOJ EVROPSKÉ CIVILIZACE
POLITICKÁ MAPA EVROPY.
Členění států A/ podle územního uspořádání B/ podle státního zřízení C/ podle způsobů řízení jejich hospodářství D/ podle míry samostatnosti.
POLITICKÁ MAPA EVROPY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
FORMY VLÁDY.
Politické systémy světa
Najdi na slepé mapě Asie státy podle zadání
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
Revoluce
Teorie státu.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Státy a jejich seskupení
S TÁT, STÁTNÍ ZŘÍZENÍ Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Územní uspořádání a státní zřízení Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
TYPY STÁTŮ A FORMY VLÁDY
FORMY VLÁDY (AS24, ADS97) ROZHODNĚTE, JAKÝ JE VÝZNAM JEDNOTLIVÝCH BAREV. 1 – Státy podle formy vlády (2011)
Právní základy státu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: l. ročník oborů Technické lyceum,
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Státní zřízení ve světě
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Revoluce
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Formy vlády Kód ITMS projektu:
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Státní moc výkonná zákonodárná soudní hlava státu vláda parlament
Revoluce
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Ústavní systém České republiky
Formy statu.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Transkript prezentace:

STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ

Typy států podle hlavy státu republika: * hlavou státu je prezident, který je volen občany nebo parlamentem na určité volební období a. prezidentská: prezident je hlavou státu i vlády (země Jižní Ameriky, Rusko, USA, Francie …) b. parlamentní: pravomoci jsou omezeny ve prospěch vlády (ČR, Německo, Rakousko …)

monarchie: * v čele vlády stojí panovník, obvykle díky dědičnému titulu (nejčastěji), někdy je volen doživotně dělení: absolutistická m.: panovník není omezen ústavou (např. Saudská Arábie, Omán, SAE) konstituční m.: panovník je omezen ústavou (konstituce), obvykle reprezentační význam ( evropské monarchie, Kuvajt, Jordánsko) teokratická m.: veškerá moc je soustředěna v rukou církve (Vatikán)

podle titulu panovníka dělíme monarchii na: království : Velká Británie, Švédsko, Thajsko císařství: Japonsko knížectví: Monako, Lichtenštejnsko velkovévodství: Lucembursko sultanát: Brunej emiráty: Bahrajn, Katar, Spojené arabské emiráty vojenský režim: vláda je řízena vojenskými představiteli

Státy podle způsobu vlády státy demokratické: demokracie: forma vlády, kdy státní moc vykonávají lidé * přímá: lidé se zapojují do státní moci (referendum) * zastupitelská: státní moc vykonávají lidmi zvolení zástupci (poslanci, senátoři) diktatura: * nedemokratická forma vlády, kdy je moc ve státě soustředěna do rukou jedné osoby (diktátora) nebo skupiny lidí * dochází zde k potlačování lidských práv a svobod, perzekuci odpůrců, falšování voleb * totalita (forma diktatury): ovládání mas skupinou lidí nebo politickou stranou, která ovládá veřejný, kulturní i volnočasový život (nebezpeční občané mohou být posláni do vězení)