USA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od vigvamů k mrakodrapům.
Advertisements

Spojené státy americké
Zpracoval: Marek Lovecký, 9 .A ZŠ a MŠ Horníkova 1
SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
Socioekonomická charakteristika USA
I.2.6. Boj amerických osad za svobodu a nezávislost
Afrika – obyvatelstvo a sídla
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Dějiny Kanady II. Přednáška č. 3 Horák Jakub 1. Francie vs Británie –mírem to nekončí 1744 – nové boje, tentokrát o pevnost Louisburg – angličané ji dobývají,
Spojené státy americké
Vývoj politické mapy světa
Kanada.
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Zpracoval: Michaela Hrdá ZŠ A MŠ,Brno,Horníkova 1
Obyvatelstvo a sídlo.
Kanada.
AMERIKA.
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
USA United States of America
USA United States of America
Vznik USA Dějepis 2. stupeň
Usa.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
AMERIKA.
AMERIKA obyvatelstvo.
KUBA.
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
KANADA Hlavní město: Ottawa -složena z deseti provincií a tří spolkových teritorií -úřední jazyk: francouzština a angličtina - z hlediska vládního uspořádání.
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Peru a Ekvádor.
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Německo.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
USA – rozdělení, populace
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Povrch-Příroda-Rostliny
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_246_USA Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Kanada Hlavní město: Ottawa Hlavní městoOttawa Rozloha: km² (2. na světě) z toho 8,92 % vodní plochy Rozloha2. na světě Nejvyšší bod: Mount.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
6. AMERIKA - OBYVATELSTVO
Název učiva: Amerika severní
VY_32_INOVACE_4/03_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: USA C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s administrativním členěním, státním zřízením.
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_KANADA
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_SEVERNÍ AMERIKA
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Spojené státy americké
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Melanésie
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika - kraje
Transkript prezentace:

USA

POLOHA USA Spojené státy americké (USA), též známé jen jako Spojené státy, leží v Severní Americe. Na severu hraničí s Kanadou, na jihu s Mexikem. Západní pobřeží je omývané Tichým oceánem, východní Atlantickým oceánem. Pojmenování Amerika je ženskou variantou jména italského mořeplavce Ameriga Vespucciho.

Toto území bylo osídlené původními obyvateli HISTORIE Toto území bylo osídlené původními obyvateli před 15 000 lety, možná dříve. Kontinent objevil Kolumbus jen náhodou roku 1492. V 15. století začali Evropané kolonizovat nově objevenou zem a v roce 1607 byla založená první osada – Jamestown. Rostoucí napětí mezi Amerikou a Británií vyústilo do revoluce,ve které si americké kolonie vydobyly nezávislost v roce 1776. Toto vítězství se oslavuje dodnes v Den nezávislosti – 4. července. Historie Spojených států amerických je neskutečně bohatá na mnohé události,navzdory tomu, že není zdaleka tak dlouhájako historie jiných zemí. Poslední událostí smutně známou na celém světě byl teroristický útokna newyorský Manhatton 11. září 2001.

POLITICKÉ USPOŘÁDÁNÍ Pokud jde o politické uspořádání Spojených států, je to nejdéle existující konstituční republika s nejstarší písemnou ústavou na světě. Fungují tu dvě hlavní politické strany – Republikáni a Demokraté. Moc je rozdělena do třech úrovní: federální, státní a místní.

PODNEBÍ Díky rozloze je geografie i podnebí velmi rozdílné. V severní Aljašce dominuje tundra a arktické podnebí a teploty tu klesají až na -62°C. Naopak v pouštním Údolí smrti v Kalifornii byla naměřena nejvyšší teplota 56,7°C, druhá nejvyšší hodnota naměřená na Zemi vůbec.

HOSPODÁŘSTVÍ Hospodářský systém Spojených států může být popsán jako smíšené kapitalistické hospodářství, ve kterém podniky a soukromé firmy tvoří většinu mikroekonomických rozhodnutí a vláda zasahuje do domácího hospodářství co nejméně. Hospodářská států činnost je rozdílná na různých místech země.

Počet obyvatel byl v roce 2006 v červnu 298 067 801. Okolo 79% obyvatel žije ve městech. V zemi žije 31 etnických skupin s více než miliónem zástupců plus mnoho dalších s menším počtem zástupců. Většina Američanů, okolo 67%, jsou relativně nesmíšení přímý potomkové Evropanů. Afričtí Američani, černoši, jsou většinou potomkové Afričanů, které do země přivezli jako otroky v 17. až 19. století. Tvoří asi 13% populace. Nejmarkantnější demografickou tendencí v současnosti jsou imigranti z Latinské Ameriky. Pokud jde o náboženské rozložení obyvatelstva, 52% tvoří Křesťané s protestantským vyznáním víry, následuje Římskokatolická církev s 24%. 1% patří Judaizmu a Islámu, zbylá procenta se dělí mezi ostatní existující církve.

Ačkoliv Spojené státy nemají oficiální jazyk, OBYVATELÉ Ačkoliv Spojené státy nemají oficiální jazyk, národním jazykem je vlastně angličtina. Krom toho patří k rozšířeným jazykem i španělština (či španělská kreolčina), čínština (nejvíce pekinská čínština), francouzština (hovorové nářečí), tagalogčina, vietnamština a němčina. Protože Spojené státy tvoří převážně imigranti a jejich potomkové z celého světa, kultura země je jednou velkou smíšeninou a označuje se termínem „melting pot“ (kotlík, slévárenský kotel). Přistěhovalci se postupně asimilují sjednocené americké kultuře. Nedávno představený model americké kultury je pluralitní model salátové mísy, podle kterého si imigranti ponechávají minimálně charakteristické rysy své domácí kultury, které nesplývají s celkem. Klíčovým komponentem americké kultury je „americký sen“, víra, že tvrdou prací, odvahou a sebeurčením si každý může vybojovat lepší život, bez ohledu na to, z které sociální vrstvy pochází.

Boston – Bostonská veřejná knihovna v noci

Chicago-budova Ministerstva obchodu

Jersey City – pohled z Manhattnu

New York - Manhattan

Niagarské Vodopády

Ostrov Alcatraz

Seattle

Washington, D.c. – Bílý dům