KRYMSKÁ VÁLKA 1853-1856.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

JIŘÍ Z PODĚBRAD husitský král (1420 – 1471).
Napoleon Bonaparte - bitvy
Napoleonské války Evropa na počátku 19. století.
Bitvy první světové války
Zápas o turecké dědictví
Ukončení 1. světové války
Malý velký muž Císař a válečník
Průběh 1. světové války 3. část.
REVOLUCE 1848.
20.Maturitní otázka 1. světová válka a versailleský systém
Evropa za napoleonských válek
Direktorium a konzulát
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Napoleonské války.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Válka na moři byla ve znamení zejména dvou základních událostí
Vídeňský kongres Koncert velmocí.
Evropa od pádu Napoleona do revoluce roku 1848
První světová válka
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
První světová válka Cesta k válce.
První světová válka
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Válečné konflikty v Evropě
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Napoleon Bonaparte.
I. světová válka – konec války
Sjednocení Itálie a Německa
Obléhání Vídně Dějepis Autor: Pavel Hrstka
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Dějiny významných států v Evropě i ve světě
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Francie v 2. pol. 19. století Lenka Ertlová.
Napoleon Bonaparte - císařství
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Na Balkánském poloostrově
Evropské právní dějiny
Cesta k první světové válce
Velká francouzská revoluce
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů.
Německé státy – od roku 1815 členy Německého spolku. nejsilnější stát = Prusko. součást spolku = Habsburská monarchie.
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Francie za Napoleona III.. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost - Francie.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
VY_32_INOVACE_460 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
FRANCIE A RUSKO 2.POL. 19.STOLETÍ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Válečné konflikty v Evropě
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Počátky a první porážka Mgr. I. Roubalíková
Vývoj v Rusku.
První světová válka. Vznik československého státu.
Napoleonské války Autor: Lenka Mulačová
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Napoleon Bonaparte Andrea Hollyová.
Evropské právní dějiny
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Císařství Napoleona I..
Napoleon I. Bonaparte a jeho bitvy
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
První světová válka 8. třída.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
SJEDNOCENÍ NĚMECKA.
Adam Nápravník Bitva u Slavkova.
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
1.světová válka – Velká válka
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

KRYMSKÁ VÁLKA 1853-1856

ZAČÁTEK VÁLKY Záminkou byl spor mezi pravoslavnými a katolíky o ochranu svatých míst v Palestině. Vypukla v červenci 1853. Proti Rusku však vystoupila na turecké straně Velká Británie, Francie a Sardinsko, nepřátelský postoj zaujalo i Prusko a Rakousko. Evropa prožívala Průmyslovou revoluci. V čele Francie stál prezident Ludvík Napoleon Bonaparte.

Alexandr Sergejevič Menšikov Mikuláš I. ho vyslal do Istanbulu. Proslul jako legenda ruského válečnictví, když se podílel na vyhnání Napoleona I. ze země v roce 1812. Měl se snažit o dohodu, která by umožnila Rusku stejná práva na zásah do záležitostí pravoslavného náboženství, jako umožnily Francii u katolických kostelů a duchovních.

Rusové usilovali o vojenský přístup z Černého do Středozemního moře přes Bospor a Dardanely. Byla vyhlášena válka a Mikulášova carská vojska vtrhla do Valašského a Moldavského knížectví, která byla v té době osmanskými podunajskými vazaly.

Válka na Dunaji Abdülmecid I. svolal v roce 1853 kongres do Vídně. Ukázalo se, že Osmanská říše měla mít ve válce podporu Francie a pravděpodobně také Velké Británie 4.října 1853 vyslal sultán svá vojska, která ale byla ruskými šiky odražena. Nepodařilo se jim na Rusech získat valašské město Cetate. Roku 1853 navíc ruská válečná flotila napadla černomořský přístav Sinop a ve snadném boji ho vyrvala z rukou Turků.

Na přelomu let 1853 a 1854 francouzský císař a britský premiér vyslaly do Černého moře své flotily, aby pomohly ubránit turecké pobřeží. Pak vypluly z Istanbulu a napadly přístavní město Oděsa. Rusové se ale dopustili strategických chyb. Jednou z nich byla i jejich neopatrnost, když zaujali pozice na území Habsburské monarchie (konkrétně na Dobrudže a Bukovině). Francii, Británii a Osmanskou říši kromě Rakouska v rámci Německého spolku podpořilo i Prusko v čele s Fridrichem Vilémem IV. K dovršení všeho se ke spojencům přidala i Sardinie pod taktovkou Savojců, jmenovitě Viktora Emanuela II. Rázem se tak celá situace obrátila proti carovi.

Další průběh války Francouzi a Britové se po bojích o Oděsu vylodili na jihozápadním cípu poloostrova Krym. Rusové sem museli rychle přesunout své muže. Car nařídil ustoupit vojskům z podunajských knížectví, která padla v nastalém zmatku do rukou Rakušanů. Ruské vojsko bylo velice špatně vybaveno.

Další průběh války Mikuláš si toho sice byl vědom, ale nezachoval se s ohledem na to adekvátně. Jako velitele totiž zvolil knížete Menšikova, který tak dostal šanci napravit svou reputaci po fiasku v Istanbulu. V prvním suchozemském střetu na Krymu, ke kterému došlo 8. září 1854 na řece Almě, ztratil Menšikov téměř 6000 mužů z původních 33 000. A to i přesto, jak špatně na tom byli britští vojáci.

18. října vítězná koalice obléhá ruské opevněné přístavní město Sevastopol. Město bylo po celé dny vystavěno hrozivé palbě nepřátelských děl. Snaha o prolomení obléhání vedla 25. října k bitvě u Balaklavy, která na rozdíl od následující bitvy u Inkermanu z 5. listopadu skončila nerozhodně. U Inkermanu byli Rusové, které opět vedl kníže Menšikov, drtivě poraženi.

Car Mikuláš I. roku 1855 umírá. Jeho poslední významná bitva se strhla 17. února 1855 u města Eutropia, kde byl poražen. Vedení války za něj převzal jeho nástupce Alexandr II. Ve snaze zmírnit krutou okupaci Sevastopolu vyslal své muže do útoku na Kars, což byla nejdůležitější osmanská pevnost ve východní Anatolii-stále rok 1855.

Kvůli krutým podmínkám kapituluje město téměř o rok později - 9 Kvůli krutým podmínkám kapituluje město téměř o rok později - 9. září 1855. Ještě před ní se odehrála bitva na řece Čorna a spojenecký útok na pevnůstku Malakoff. Boje ustaly v únoru 1856. 30. března téhož roku je podepsaná Pařížská mírová smlouva, která byla výsledkem Pařížského kongresu. Rusové se v ní vzdávají Karsu a Budžaku. Car a sultán museli uznat neutralitu Černého moře.

Důležitá data květen 1853 - Rusové obsadili Moldávii a Valašsko v Osmanské říší říjen 1853 - Osmanská říše vyhlásila válku Rusku březen 1854 - Francie a Velká Británie vyhlásily válku Rusku září 1854 - Spojenci vyhráli bitvu na řece Almě říjen 1854 - Obléhání Sevastopolu; bitva u Balaklavy a útok britské lehké jízdy listopad 1854 - Rusové utrpěli těžkou porážku u Inkermanu září 1855 - Pád Sevastopolu (bitva na řece Čorna) únor 1856 - Ukončení bojů březen 1856 - Podepsání Pařížské smlouvy

Alexandr Sergejevič Menšikov Mikuláš I. Abdülmecid I.

Děkujeme za pozornost  Doufáme, že se vám naše prezentace líbila 