Rozkvět císařství Dějepis VY_32_INOVACE_316, 16. sada, D

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Advertisements

Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
Starověký Řím - opakování
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Dánsko Zeměpis VY_32_INOVACE_295, 15. sada, Z2
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Chceš se stát římským občanem ?
Systém savců 3 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Druhý triumvirát (vznik císařství)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Občanské války v Římě. G. J. Caesar. Občanské války v Římě. G. J. Caesar.
Gaius julius Caesar 100 – 44 př. Kr.
Konec římské republiky
Politická a sociální krize římské republiky
Římská republika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Období císařství I. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o období římského císařství – principátu.
Římské císařství a jeho rozkvět
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Starověký Řím 6. ročník.
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
Císařství 27 př n.l..
Gaius Iulius Ceasar.
Římské císařství 27 př. n. l. – 476 n. l..
Slovníček a osobnosti 6. ročník
Konec republiky.
Autorkami materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Natálie Kovaříková a Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem.
VY_32_INOVACE_2D.6.20 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Občanské války Dějepis VY_32_INOVACE_315, 16. sada, D
Řím v době císařství Petr Machala.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34
II. triumvirát Petr Machala.
I. triumvirát Michal Kolář.
Krize a zánik republiky
Dějepis Římská republika 1.
Starověký řím.
Dějepis Římské císařství 1.
II. triumvirát Michal Kolář. II. triumvirát 42 př.n.l. Marcus Antonius OctavianusLepidus.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_242.DEJ.01 Starověký Řím.
Krize římské republiky Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ. - období principátu začíná nástupem OCTAVIANA - republikánské úřady fungují pouze formálně, Řím se mění v monarchii - v roce 20 př.n.l.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
Římské císařství Petr Procházka
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Římské císařství Petr Procházka
Gaius Julius Ceaser „Zápisky o válce galské“
Starověký Řím Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
PRVNÍ TRIUMVIRÁT (+ KRIZE REPUBLIKY, CAESAR, CRASSUS, POMPEIUS, OBČANSKÁ VÁLKA, BITVU U FARSÁLU, DRUHÝ TRIUMVIRÁT)
Hospodářství v římské říši v 1.st.n.l.
Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C.
Ι. triumvirát.
Transkript prezentace:

Rozkvět císařství Dějepis VY_32_INOVACE_316, 16. sada, D ANOTACE  Materiál seznamuje žáky s obdobím římského císařství a s osobnostmi nejvýznamnějších císařů od Oktaviána po Marka Aurelia. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák se orientuje v činech nejvýznamnějších římských císařů, zodpoví kvízové otázky. Pro koho je materiál určen  Žáci, základní škola, 6. ročník, předmět dějepis Autor  Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku  20. 4. 2012 Vzdělávací oblast  Člověk a společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

rozkvět císařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Co to znamená? adoptivní proskripce konzervativní konfiskace provincie veřejné vyhlášení nežádoucích osob dobyté území, závislé na Římu zabavení majetku státem osvojený, přijatý za vlastního snaží se zachovat osvědčené pořádky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím smaž nesprávné odpovědi: Markův vztah s Kleopatrou Jak se nazývá sdružení tří spolupracujících mužů? tercie triumvirát triola tripartita Kteří z uvedených mužů tvořili první triumvirát? Crassus Sulla Caesar Pompeius Svůj slavný výrok „Kostky jsou vrženy“ pronesl údajně Caesar, když překročil řeku na pomezí Galie a Itálie a táhl na Řím proti Pompeiovi. Jak se tato řeka jmenuje? Tibera Rubikon Pád Rýn Co bylo hlavní příčinou roztržky mezi Oktaviánem a Markem Antoniem a tedy konce druhého triumvirátu? vražda Julia Caesara Oktaviův pakt s Brutem Markův vztah s Kleopatrou vznik císařství v Římě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

27 př. n. l. konec republiky, Oktavián si nechává říkat Augustus (vznešený). Tím se odděluje a vzniká císařství (Caesar) Octavianus Augustus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Díky míru rozkvět hospodářství. dál fungují republikánské úřady, ale obsadil je svými lidmi - principát. Ve východních provinciích se nechal uctívat jako bůh. Díky míru rozkvět hospodářství. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Jeho nástupci se již netají tím, že jsou absolutními vládci – božské pocty v celé říši Problémy při smrti císaře, nevyřešeno nástupnictví, více uchazečů, nepokoje. Císař Nero (1. století n.l.) se považoval za skvělého umělce, o vládu se nestaral. Krutovláda, masové likvidace odpůrců, dal zavraždit vlastní matku a manželku. Za jeho vlády vypukl v Římě obrovský požár, šířily se pověsti, že jej dal založit sám jako kulisu pro recitaci svých básní. Aby obrátil podezření jinam, obvinil křesťany a dal je krutě umučit při „hrách“ na oslavu konce požáru. Spáchal sebevraždu při povstání pretoriánů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Největší rozkvět: Traján (98 – 117 n. l.): dobyl nová území, po jeho smrti se říše již jen bránila. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Marcus Aurelius (161 – 180): poslední velký císař, války s Germány (i na našem území) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím smaž nesprávné odpovědi: Který císař dal údajně podpálit Řím? Caligula Claudius Nero Traian Který císař dosáhl největšího území římského impéria? Traian Nero Caesar Mar. Aurelius Co způsobilo změnu ve způsobu obdělávání půdy v Římě v 1. století našeho letopočtu? Neronovo nařízení nedostatek otroků dobyvačné války změna podnebí Jak se nazývali rolníci, pracující na půdě, pronajaté od velkostatkáře? propuštěnci kujóni kolóni kolonisté Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Použité zdroje: Snímek 7: cjh1452000 [cit. 2012-04-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nero_1.JPG Snímek 8: Saperaud [cit. 2012-04-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Trajan-Xanten.JPG Sńímek 9: [cit. 2012-04-20]. Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Marcus_Aurelius_Glyptothek_Munich.jpg