SSSR a USA po 2. světové válce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Éra stalinismu v SSSR Generální tajemník KSSS
Advertisements

HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ IX. Prezentace je výstupem v rámci projektu „Inovace výuky předmětu Hospodářské dějiny (cvičení)”, FRVŠ č.1492 /2009.
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
USA po druhé světové válce
On the map-Británie Aj pro 4.-5.r.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Vypracoval: Jaromír Tlustoš
Afrika, Asie.
Válka ve Vietnamu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Svět Západu a vznik NATO
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POBALTSKÉ REPUBLIKY 1.
Studená válka Války v Indočíně
Významné osobnosti 20. a 30. let 20. století
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Žiji ve státě Autor: David Kopecký kód DUMu:
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Vietnamská válka.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vývoj v Rusku.
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
I NVESTIGATIVNÍ ŽURNALISTIKA K AUZY, KTERÉ MĚNILY SVĚT Činnost novináře, který aktivně vyhledává informace o podezřelém chování veřejných činitelů Sbírání.
Korejská válka.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_180 NázevVietnam Téma hodinyJihovýchodní.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Vývoj v Číně po 2. světové válce
Totalitní ideologie Test. Totalitní ideologie Test.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_14 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Jiří Řehák Gymnázium Teplice 2006
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
John Fitzgerald Kennedy ( )
Studená válka – 2. fáze uč
Vývoj v Rusku.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Indočínská válka  1945 – 1954 Indočínská válka = boj vietnamských komunistů x francouzské koloniální správě  1954 podepsány Ženevské dohody: 1) konec.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9. ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_23_USA v 50. a 60. letech 20. století.
USA Válkou posíleny Evropa vůči USA – dluhy
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Vývoj v Rusku.
VY_32_INOVACE_D9.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: červen 2012
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Transkript prezentace:

SSSR a USA po 2. světové válce https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Flag_of_the_Soviet_Union.svg/800px-Flag_of_the_Soviet_Union.svg.png https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Flag_of_the_United_States.svg/800px-Flag_of_the_United_States.svg.png

Mapa SSSR 1956–1991 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Republics_of_the_USSR.svg/600px-Republics_of_the_USSR.svg.png 9 – Moldavská, 6 – Gruzínská, 7 – Ázerbájdžánská, 5 – Kazašská, 11 – Kyrgyzská, 12 – Tádžická, 4 – Uzbecká, 14 – Turkmenská, 13 – Arménská

SSSR – posílení Stalinovy pozice - posílen vítězstvím ve válce nad Německem - neomylný vůdce, diktátor - spolupráce s komunistickou Čínou a Koreou - rozhodoval o veškerém dění – kultura, ekonomika - trvá jeho strach ze spiknutí – podezřívá vojáky i civilisty Mao Ce-tung a Stalin, r. 1950 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Chinese_stamp_in_1950.jpg/800px-Chinese_stamp_in_1950.jpg

Propagandistický druhoválečný portrét "Maršála Stalina" https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Marshall_Stalin.jpg/220px-Marshall_Stalin.jpg

Stalin pronásledoval krymské Tatary, Čečence, Němce v Povolží pobaltské národy: Estonce, Lotyše, Litevce krymské Tatary, Čečence, Němce v Povolží Židy – např. kremelské lékaře zatýkání, čistky, gulagy, smrt Dotkly se jeho čistky i samotných komunistů?

Smrt Stalina – 5. 3. 1953 „Pravděpodobně 1. března byl ale raněn mrtvicí. Přesný čas není znám, protože Stalin byl zavřen ve svém pokoji a jeho strážci se ho dlouho neodvažovali vyrušit. Když o tom byli informováni ostatní členové politbyra, uložili Stalina na lůžko. Posléze, 2. března, zavolali Beriju, aby se na něj podíval a poradil jim, co mají dělat. Ten se v noci z 2. na 3. března dostavil, prohlédl nemocného, řekl jim, aby nepanikařili a lékaře objednal, ale až na dopoledne 3. března. Když ti dorazili, byl už na tom Stalin velice špatně: chrčel, zvracel a nepoznával lidi okolo sebe“. (1.) ___________________________________________________________________________________________________ 1. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Josif Vissarionovič Stalin [online]. c2013 [citováno 6. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Josif_Vissarionovi%C4%8D_Stalin&oldid=10099730>

Stalinův hrob u kremelské zdi v Moskvě, Rudé náměstí https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/Stalin_Grave.jpg/220px-Stalin_Grave.jpg

Tání, předzvěst lepších časů, destalinizace Propouštění vězňů např. kremelských lékařů dalších osob z gulagů (10 000 osob do r. 1955) Popraven Lavrentij Berija šéf NKVD (rozvědka) spolupracovník Stalina Nastoupil Nikita Sergejevič Chruščov 1953 – 1964 u moci

Nikita Sergejevič Chruščov generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu nástupcem byl Leonid Iljič Brežněv r. 1956 na XX. sjezdu KSSS odsoudil Stalina jako vraha a tyrana! sám dokonce navštívil USA r. 1962 – řešil s Kennedym karibskou krizi https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Nikita_Khruchchev_Colour.jpg

Chruščov a Eisenhower se ženami v roce 1959 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Dwight_Eisenhower_Nikita_Khrushchev_and_their_wives_at_state_dinner_1959.png/709px-Dwight_Eisenhower_Nikita_Khrushchev_and_their_wives_at_state_dinner_1959.png

KGB – obdoba FBI, sovětská tajná služba „Výbor státní bezpečnosti, byl název hlavní sovětské tajné služby, která současně plnila úkoly špionáže, kontrašpionáže a tajné policie v Sovětském svazu. Kromě těchto oborů pod ni ještě spadala některá odvětví sovětského vojenského výzkumu. Byla pověřena zpracovávat všechny zpravodajské informace, přibližně to co ve Spojených státech prováděla CIA nebo oddělení kontrašpionáže FBI.“ (2.) __________________________________________________________________________________________________ 2. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: KGB [online]. c2013 [citováno 6. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=KGB&oldid=10035565> fungovala v letech 1954 - 1991 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/KGB_Symbol.png

S kým se Chruščov setkal na tomto snímku z roku 1961? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/John_Kennedy%2C_Nikita_Khrushchev_1961.jpg

nejsilnější stát dostatek práce USA v 50. a 60. letech nejsilnější stát dostatek práce populační exploze Marshallův plán válka nic nezničila

Co mohlo ohrozit pocit bezpečí Američanů? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e0/Nagasakibomb.jpg/502px-Nagasakibomb.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Princip_jaderne_naloze%2C_implozivni_design.svg/220px-Princip_jaderne_naloze%2C_implozivni_design.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Peace_symbol.svg/220px-Peace_symbol.svg.png

SSSR má jadernou zbraň „Druhou atomovou mocností se v roce 1949 stal Sovětský svaz výbuchem zařízení označováno na západě jako Joe- 1. Toto zařízení byla de-facto pouze okopírovaná americká implozivní plutoniová bomba, jejíž plány SSSR získal díky špionážní práci jaderného fyzika Klause Fuchse podílejícího se na projektu Manhattan. Další vývoj jaderných zbraní vedl akademik Igor Kurčatov a Andrej Dmitrijevič Sacharov. Sovětský svaz také v roce 1961 otestoval největší jadernou bombu v historii, která nesla jméno Car-bomba (rusky: Царь-бомба).“ (3.) _________________________________________________________________________________________________ 3. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jaderná zbraň [online]. c2013 [citováno 6. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jadern%C3%A1_zbra%C5%88&oldid=10109411>

Éra mccarthismu – senátor J. McCarthy Jde o nepříjemné období, kdy byli mnozí Američané milně obviňováni ze špionáží pro SSSR. Podobně byl obviněn i prezident Dwight Eisenhower (1953 – 1960 ve funkci), který ukončil kariéru výše uvedeného senátora. Které vojenské operaci zahájené 6. 6. 1944 velel? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Eisenhower_official.jpg/475px-Eisenhower_official.jpg

Problém rasismu Roku 1957 vláda USA oficiálně tuto segregaci zrušila! Politika rasové segregace vedou ji hlavně jižní státy USA Oddělování bílého a černého obyvatelstva veřejná místa, dopravní prostředky, školy, restaurace Roku 1957 vláda USA oficiálně tuto segregaci zrušila!

Martin Luther King – boj za práva černochů černoch, kazatel Nobelova cena míru nejmladší nositel této ceny z roku 1964 boj nenásilnými prostředky – stávky vsedě, vkleče slavný pochod na Washington (r. 1963), píseň „Jednou budem dál“ zpívalo 250 000 lidí učil se od Gándhího zavražděn atentátníkem http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Martin_Luther_King_-_March_on_Washington.jpg

Prezident John Fitzgerald Kennedy návrh zákona o občanských právech zastřelen v Dallasu - Lee Harvey Oswaldem za jeho vlády – postavena Berlínská zeď ( 1961), proběhla Karibská krize (1962), vesmírné závody se SSSR nástupcem Lyndon Johnson (1963 – 1968) za Kennedyho začala válka ve Vietnamu 1960-1963, ve 43 letech prezidentem http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/John_F._Kennedy%2C_White_House_color_photo_portrait.jpg/500px-John_F._Kennedy%2C_White_House_color_photo_portrait.jpg

http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/04-0095a http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/04-0095a.png/220px-04-0095a.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/John_F._Kennedy_motorcade%2C_Dallas_crop.png/800px-John_F._Kennedy_motorcade%2C_Dallas_crop.png „Neptej se, co může udělat tvá zem pro tebe. Ptej se, co můžeš ty udělat pro svou zem.“ (1961)

Rozdělení země Vietnam 1954 Sever Vietnamská demokratická republika – Hanoi, komunismus Jih Vietnamská republika – Saigon, demokracie

což byli komunističtí partyzáni http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/FNL_Flag.svg/800px-FNL_Flag.svg.png vlajka Vietkongu, což byli komunističtí partyzáni http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Map-of-Vietnam-Divisions.svg/500px-Map-of-Vietnam-Divisions.svg.png

Válka ve Vietnamu nový prezident Richard Nixon (1969-1974) slibuje ukončit válku r. 1963 - USA posílá vojenské pozorovatele a poradce (16000) r. 1967 – 1. masové demonstrace v USA mezi mládeží a hippies brancům je 18,19 let r. 1969 – 540 000 vojáků USA Severní Vietnam podporuje Čína a SSSR Cíl USA: zabránit rozšíření komunismu r. 1973 poslední americký voják opouští Vietnam r. 1976 paradoxně vzniká Vietnamská socialistická republika

Richard Nixon „Aféra Watergate je skandál, který vypukl ve Spojených státech poté, co do sídla Demokratické strany v komplexu Watergate ve Washingtonu, D.C. v roce 1972 násilně vnikli pracovníci aparátu republikánského prezidenta Richarda Nixona. Ti byli pověřeni úkolem umístit do budovy odposlech. O události začali psát reportéři deníku The Washington Post Carl Bernstein a Bob Woodward. Případ vedl až k rezignaci prezidenta USA a je dodnes považován za největší kauzu v dějinách žurnalistiky.“ (4.) ____________________________ 4. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Aféra Watergate [online]. c2013 [citováno 6. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Af%C3%A9ra_Watergate&oldid=9897730> http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/RichardNixon.jpg/612px-RichardNixon.jpg

Hippies: 60. léta, protestují proti válce ve Vietnamu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Vietnamdem.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/Marine_da_nang.jpg/398px-Marine_da_nang.jpg

Napalm – zápalná látka, vyrábí se zahušťováním nafty, ve Vietnamu používaná jako častá zbraň ( zápalné láhve, plamenomety, letecké pumy), vynálezce L. Fieser dostal stovky vyčítavých dopisů, v podzemních krytech spálí kyslík, lidé se udusí… http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/US_riverboat_using_napalm_in_Vietnam.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Napalm.jpg/630px-Napalm.jpg

Masakr ve vesnici My Lai Přeživší z masakru v Dak Son Masakr ve vesnici My Lai http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/My_Lai_massacre.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Infant_victim_of_Dak_Son_massacre.jpg/471px-Infant_victim_of_Dak_Son_massacre.jpg

Několik čísel z Vietnamské války Jih: mrtvých: 314 000 Sever: mrtvých: 1 101 000 USA: 58 000 + Celkem mrtvých civilistů: 631 000 – 2 500 000 /včetně Laosu, Kambodži/ USA: zranění: 305 000 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Válka ve Vietnamu [online]. c2013 [citováno 6. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=V%C3%A1lka_ve_Vietnamu&oldid=9994799>

Znáš odpovědi na tyto otázky? Za jakého sovětského státníka se otevřely brány gulagů? Co prohlásil v roce 1956 o Stalinovi? Jaký problém přetrvával v USA v jižních státech? Proč ho nestihl vyřešit J. F. Kennedy? Jak lze charakterizovat USA po válce? Jmenuj černošského kněze, který získal Nobelovu cenu míru v roce 1964. Kteří američtí prezidenti se angažovali ve válce ve Vietnamu? Proč byla nesmyslná? Jak skončila?