Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA"— Transkript prezentace:

1

2 VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA

3 ZÁKLADNÍ FAKTOGRAFIE Válečný konflikt mezi severní částí Vietnamu v čele s Ho Či Minem – baštou komunismu a jižní částí Vietnamu v čele s Ngo Dinh Ziemem – nacionálně diktátorský režim. Severní část podporována zeměmi komunistického tábora (Čínou, Sovět.svazem, Kubou,…, ale i Československem). Jižní část podporována USA, Jižní Koreou, Thajskem, Austrálií,… Po korejské válce opět jeden z konfliktů období studené války, zástupná válka (hlavně pro USA, které chtějí ukázat svůj potencionál).

4 PŘÍČINY VÁLKY 1954 – francouzská Indočína po porážce Francie rozdělena na Laos, Kambodžu, Vietnamskou demokratickou republiku (v čele s komunisty, hl.město Hanoj) a Vietnamskou republiku (podporovanou politicky, vojensky i ekonomicky USA, hl.město Saigon). Poč.60.let – rozpory mezi oběma částmi Vietnamu, na jihu zavražděn diktátor Ngo Dinh Ziem – šance pro severovietnamské komunisty ovlivnit vývoj i v jižní části Vietnamu – tam neklidná situace. Záminka pro rozpoutání války – Tonkinský incident – napadení amerického torpédoborce USS Maddox v Tonkinském zálivu čluny severovietnamských komunistů (ti jej měli považovat za jihovietnamský křižník).

5 VÁLČÍCÍ STRANY JIŽNÍ VIETNAM SEVERNÍ VIETNAM

6 VÁLČÍCÍ STRANY II. USA VIETCONG

7 VIETCONG (ČESKY VIETKONG)
Národní fronta osvobození Jižního Vietnamu – komunisticky orientovaná povstalecká organizace – armáda bojující proti jihovietnamským a americkým vojákům – ti Vietcong nazývali V-C = Victor Charlie, příslušníky Vietcongu pak Charlie.

8 ČASOVÉ VYMEZENÍ A PRŮBĚH VÁLKY
Ozbrojené konflikty 1964 – 1975: 1) 1964 – incident v Tonkinském zálivu + počátky bojů. 2) 1965 – aktivity partyzánů v oblasti Centrální vysočiny s cílem rozdělit Jižní Vietnam na dvě části a tyto pak snáze zlikvidovat. Ale původně nepředpokládaná vojenská podpora USA – nejtěžší boje v údolí Ia Drang a vrcholu Chu Pon – aby Američané zvládli situaci proti severovietnamské armádě, nasadili i bombardéry B-52. Severovietnam.armáda se až poté stáhla do Kambodže. 3) 1966 – bombardování severu americkým letectvem (pokračovalo až do 1973, mrtvých civilistů).

9 PRŮBĚH VÁLKY - POKRAČOVÁNÍ
5) 1967 – útoky jihovietnamské a americké armády na oblast tzv.Železného trojúhelníku západně od Saigonu – načas zastaveny údery komunistických partyzánů na Saigon. USA poprvé nabídnou mírové řešení, které je Severním Vietnamem odmítnuto. 6) 1968 – ofenzíva Tet – masivní útok severovietnamské armády a Vietcongu na území Jižního Vietnamu (Tet = vietnam.začátek nového roku). Ofenzíva sice Američany a Jižním Vietnamem odražena, ale politicky šlo o úspěch Sev.Vietnamu – v USA požadavky na ukončení nesmyslně vedené války. 7) 1969 – pokračující boje, stav amer.armády na vrcholu – (většina amer.armády). Na zač.září umírá Ho Či Min – v závěti rozkazuje dovést boje do konečného vítězství vietnam.komunistů. V USA v listopadu nejv.demonstrace proti válce – lidí. Prezidentem R.Nixon – slib stáhnout vojska z Vietnamu, ale laxní postupy.

10 PRŮBĚH VÁLKY - POKRAČOVÁNÍ
8) 1970 – 72 – pokračující útoky vietnam.komunist.armády, masakry civilního obyvatelstva, Američané podporují Jižní Vietnam hlavně ze vzduchu. V USA vypukne aféra Watergate – konec prezidenta R.Nixona. 9) 1973 – 75 – závěrečná etapa války, 1973 mírová jednání v Paříži mezi Severním Vietnamem, Vietcongem, Jižním Vietnamem a USA – USA se zavázaly odejít do 60 dnů z Vietnamu, komunisté složit zbraně. Po odsunu amer.vojáků však komunisté zahájí novou ofenzívu proti vyčerpanému Jižnímu Vietnamu – padl Saigon a 1.6. definitivně skončily všechny boje vyhlášena existence sjednocené Vietnamské socialistické republiky.

11 DŮSLEDKY VÁLKY Původně národně osvobozenecká válka, které přešla ve válku občanskou se značnými ztrátami na životech Vietnamců, Kambodžanů, Laosanů a Američanů – celkový počet mrtvých civilistů až 2.5 mil., celkový počet mrtvých vojáků 1.4 mil. (z toho USA ), počet raněných a nezvěstných též v řádu milionů. Ze strany USA agresivní zájmová válka s užitím chemických a zápalných bojových zbraní, a to i proti civilnímu obyvatelstvu (!!!) V USA samotných „vietnamský syndrom“ – únava z války, demonstrace, hnutí hippies. Sjednocení Severního a Jižního Vietnamu pod komunistickou nadvládou.

12 OBRAZOVÁ ČÁST

13 SITUAČNÍ MAPA SEVERNÍHO VIETNAMU

14 VOJÁK VIETCONGU

15 AMERICKÝ VOJÁK

16 AMERICKÉ VRTULNÍKY V BOJOVÉ AKCI

17 POUŽITÍ NAPALMU

18 VÝBUCH NAPALMU

19 PROTESTY PROTI VÁLCE

20 RICHARD NIXON PŘI VOLEBNÍ KAMPANI V R.1968

21 POUŽITÉ OBRÁZKY ÚSTŘEDNÍ ZPRAVODAJSKÁ SLUŽBA SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DEFENSE VISUAL INFORMATION CENTER. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NATIONAL ARCHIVES AND RECORDS ADMINISTRATION. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NATIONAL ARCHIVES AND RECORDS ADMINISTRATION. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: U.S.NAVAL WAR COLLEGE MUSEUM. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NATIONAL ARCHIVES AND RECORDS ADMINISTRATION. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: US ARCHIV ARCWEB. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: F.ATKINS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_ve_Vietnamu
Vlastní práce autora.


Stáhnout ppt "VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA VÁLKA VE VIETNAMU LÉTA"

Podobné prezentace


Reklamy Google