Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
Karel IV. Jana Marková 2.C.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Karel IV..
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Český stát za vlády lucemburků
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
Autor: Mgr. Ilona Nováková
LUCEMBURKOVÉ 1310 – 1437.
Karel IV. * , Praha  , Praha Matka: Eliška Přemyslovna
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Mgr. LENKA VENCLOVÁ 7.ročník
DUM (digitální učební materiál)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 2. část)
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
Významné osobnosti českých dějin II. 4. ročník
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
Český stát za vlády Lucemburků
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
PANOVNÍCI ČESKÝCH ZEMÍ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
České země v době Přemyslovců 4. ročník
Karel IV. Tereza Šourková.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Karel IV. 7. ročník.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
RISKUJ! KAREL IV..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
vypracovala Markéta Jurečková
VY_32_INOVACE_Lul_I_12 KAREL IV. Život
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Český stát za Lucemburků
Karel IV. OTEC VLASTI
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
74.1 Čeští králové z rodu Lucemburků
Transkript prezentace:

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Lucemburkové 4. ročník

Smrtí Václava III. rod Přemyslovců vymřel po meči a český stát potřeboval panovníka. Propukly spory, boje a hádky o korunu, které trvaly 4 roky. Po Přemyslovcích nakonec nastupují na český trůn panovníci z rodu Lucemburků. Znak Lucemburků

Jan Lucemburský Ve svých 14 letech se oženil s princeznou Eliškou Přemyslovnou (dcera Václava III.) Byl to lehkomyslný válečník, měl rád turnaje a boje, získává pověst první mezi evropskými rytíři. Říkalo se mu „Král cizinec“ - neměl Čechy rád a nikdy se nenaučil česky. S Eliškou měli 7 dětí, nejstarší byl Václav (Karel IV.) Jan Lucemburský Svatba Elišky a Jana Eliška Přemyslovna

Jan Lucemburský padl v bitvě u Kresčaku ve Francii v roce 1346. Podle legendy na obě oči slepý král se nechal připoutat ke svému koni a vyjel pro jistou smrt se slovy: „Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal!“ Jan Lucemburský v rytířské zbroji Bitva u Kresčaku

Král Jan Lucemburský dává Starému Městu pražskému přednostní právo na nákup dříví v Podskalí Zlatá mince Jana Lucemburského Pečeť Jana Lucemburského

Karel IV. Václav se narodil jako nejstarší syn roku 1316. Od 7 let žil na francouzském dvoře, kde přijal jméno Karel podle svého kmotra – francouzského krále. Byl na tehdejší dobu velmi vzdělaný, naučil se číst, psát, počítat, uměl latinsky, německy, česky, italsky a francouzsky. V 17 letech se vrací do Čech jako markrabě a dává zemi do pořádku.

V roce 1347 jmenován českým králem V roce 1347 jmenován českým králem. Ke své korunovaci nechal zhotovit Svatováclavskou korunu (koruna, meč, žezlo, jablko, prsten) Koruna je ze zlata, váží 2,5 kg a zdobí ji 94 drahokamů a 20 perel. Klenoty jsou uloženy ve zvláštní komoře nad kaplí sv. Václava ve Svatovítské katedrále – 7 klíčů.

1. manželka - Blanka z Valois Karel IV. byl čtyřikrát ženatý. 1. manželka - Blanka z Valois Byla jemná a velice krásná dívka. Dětská svatba - v době sňatku měli oba 7 let. V Čechách velice oblíbená, zemřela v 32 letech.

2. manželka - Anna Falcká Dala králi syna Václava, který bohužel zemřel. Brzy po něm umírá i mladičká královna.

3. manželka - Anna Svídnická O 23 let mladší královna porodila následníka trůnu (pozdější Václav IV.)

4. manželka - Eliška Pomořanská O 31 let mladší manželka, která prý dokázala ohýbat rukama kovové pruty a meče. Porodila králi šest dětí a přežila ho o 15 let.

Vláda Karla IV. Obrovský přínos – výborný diplomat – dokázal udržet v Čechách mír. Za jeho vlády se stává Praha centrem evropské vzdělanosti. V roce 1355 je jmenován v Římě císařem (nejmocnějším mužem Evropy) Římskoněmecká říše. Vydal Zlatou bulu – vymře-li v Čechách vládnoucí dynastie, záleží na českém sněmu, koho zvolí za krále. V šedesáti dvou letech (1378) umírá na zápal plic. Byl pochován k jeho 3 manželkám do královské hrobky v chrámu svatého Víta.

Český stát za vlády Karla IV. Římskoněmecká říše

Význam Karla IV. Úspěchů nedosahuje mečem a silou, ale rozumem, státnickým uměním jednat. Vítězí převahou ducha. Za péči o České království je nazýván OTCEM VLASTI.

Rozkvět českého království za Karla IV. Staroměstská mostecká věž Karlův most (dříve Kamenný most) Ve své době byl prý ze všech mostů na světě nejpevnější, protože stavitel dal vmíchávat do malty vápno s vínem, mlékem a vejci. V celé Praze však nebylo tolik vajec, a tak Karel IV. nařídil, aby všechna města v české zemi přispěla svým podílem.

Chrám svatého Víta Stavitelé: Matyáš z Arrasu Petr Parléř

Nové město pražské Hladová zeď Plán širokých, rovných ulic a tří rozlehlých náměstí je zachován dodnes. Hladová zeď Nemá jméno podle toho, že by sama požírala kolemjdoucí nebo z ní výletníci ukusovali, ale podle dávné legendy. V době její dostavby (1361) v Praze vypukl hladomor a Karel IV k ní měl přizvat pražskou chudinu a zajistit jí tak obživu.

V roce 1348 založil první univerzitu ve střední Evropě – dnešní Karlovu univerzitu Po dvou letech studia a složení zkoušek se mladí muži stali bakaláři, potom mohli dál pokračovat ve studiu svobodných umění, právnických, lékařských nebo teologických. Studenti se zde nejen učili, ale se svými učiteli tu také bydleli……..

Karlštejn – hrad, vystavěný jako bezpečnostní schránka korunovačních klenotů v době ohrožení Prahy.

Hrad Radyně Hrad Kašperk

Václav IV. Starší ze dvou synů Karla IV. Byl vzdělaný, ale vladaření ho moc nebavilo, raději se věnoval lovu. V této době v Evropě umírá mnoho lidí na mor. Doba mistra Jana Husa, který stál v čele nespokojenců s poměry v církvi. Hrad Točník

Zikmund Lucemburský Bratr Václava IV, znám pod přezdívkou „ šelma ryšavá“. Korunován českým králem, husité jeho volbu neuznali. Za jeho vlády vypukly v zemi husitské války. Zorganizoval pět křížových výprav proti husitům.

1437 vymírají Lucemburkové po meči Jan Lucemburský vládl od roku 1310 - 1346 Karel IV. vládl od roku 1346 - 1378 Václav IV. Vládl od roku 1378 - 1419 Zikmund vládl od roku 1419 - 1437 1437 vymírají Lucemburkové po meči

Lucemburkové – vlastivěda 4. ročník ZŠ Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Vlastivěda – M. Bloudková a kol. – SPN Vlastivěda – I. Stříbrná – Nová škola Vlastivěda – M. Hronek – Prodos Obrazy ze starších českých dějin – J.Harna a kol. – Alter Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (www.zsrozmital.cz)