Motorické schopnosti a motorické dovednosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
Obratnostní schopnosti
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Trénink atletických skoků
Psychické stavy.
Komplexní testové systémy a Systémy pro Evidenci pohybové aktivity
Taktická příprava Michal Lehnert.
Motorické (pohybové) dovednosti lze je definovat jako
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Technická, taktická a psychologická příprava
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
MÍRY ZÁVISLOSTI Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS UK.
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI 1. BIOLOGICKÁ DETERMINOVANOST 2. SENZITIVNÍ OBDOBÍ – MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 3. ÚZKÝ VZTAH S MOTORICKOU DOCILITOU 4. JEMNÁ A HRUBÁ MOTORIKA,
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Charakter a projevy talentovanosti jako obecného fenoménu s aplikací na některé prvky v míčových hrách představení projektu disertační práce Katedra kinantropologie.
MICHAL LEHNERT. OSNOVA PŘEDNÁŠKY: 1. Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. 2. Biologické základy R. 3. Členění rychlostních schopností.
RYCHLOSTNÍ SCHOPNOSTI. Struktura přednášky –Charakteristika rychlostních schopností –Taxonomie rychlostních schopností –Biologické předpoklady –Ontogeneze.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Motorické schopnosti Motorické schopnosti jsou obecné kapacity jednotlivce, projevující se ve výsledcích pohybové činnosti, jinak jsou skryté, latentní.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Pedagogická diagnostika
jen pro vnitřní potřebu
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Pohybové schopnosti a dovednosti
ANTROPOMOTORIKA.
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Motorické schopnosti a motorické dovednosti Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS UK

Motorické předpoklady dědičné (genotypové) vrozené vlohy a získané (fenotypové) osvojené znaky motorické činnosti (chování a jednání motorické předpoklady SCHOPNOSTI VLASTNOSTI ZKUŠENOSTI stránky pohybu člověka určující rozdíly, originalitu a jedinečnost i podobnost lidí; nejobecnější jevy lidské motoriky projevené v činnosti vědomosti silové DOVEDNOSTI rychlostní návyky vytrvalostní koordinační

Motorické schopnosti patří mezi motorické předpoklady, které jsou vrozené, ale můžeme je v různé míře rozvíjet relativně samostatné komplexy funkčních vlastností organizmu, které podmiňují realizaci určité skupiny pohybových úkolů obecné kapacity jednotlivce, které se projevují ve výsledcích pohybové činnosti, jinak jsou skryté, latentní jsou potencionální a disponibilní

Motorické dovednosti učením získané předpoklady správně, rychle a úsporně řešit určitý pohybový úkol motorickým učením získaná pohotovost (způsobilost, připravenost) k pohybové činnosti, k řešení pohybového úkolu a dosažní úspěšného výsledku prostřednictvím učebních a cvičebních postupů na základě motorických schopností vytvořená, značně automatizovaná komponenta motorické činnosti (Měkota & Cuberek, 2007)

Schopnost vs. dovednost Motorické schopnosti Motorické dovednosti potencionální dispozice k efektivnímu vykonávání činnosti a dosahování výkonů částečně geneticky podmíněný (obecný) předpoklad učením získaná (specifická) pohotovost k pohybové činnosti proces rozvoje trénink nácvik, výcvik rozlišení týká se rozsahu kapacity týká se využití kapacity

Schopnost vs. dovednost Motorické schopnosti Motorické dovednosti jejich úroveň je výsledkem adaptace na nespecifické podněty na specifické podněty generalizované jsou specifické pro určitou činnost poměrně stálé v čase vyjadřují aktuálních předpoklady prostředí je poměrně málo ovlivňuje projevuje se v nich značně vliv prostředí jejich počet je omezen (cca 50 základních) neobyčejně velký počet

Podmíněnost motorických předpokladů úroveň motorických schopností a dovedností je dána: věkem pohlavím motorikou somatickými předpoklady výživou, atd. psychickými procesy, stavy a vlastnostmi

Dělení motorických schopností Motorické schopnosti KONDIČNÍ (energetické) KOORDINAČNÍ (informační) silové vytrvalostní orientační diferenciační rychlostní akční reakční rovnováhová rytmická flexibilita (Měkota & Novosad, 2005)

Hybridní motorické schopnosti

Hierarchický model motorických schopností Generální motorická schopnost Kondiční schopnosti („energetické“) Hybridní schopnosti (smíšené) Koordinační schopnosti („informační“) Vytrvalostní schopnosti Silové schopnosti Rychlostní schopnosti aerobní vytrvalost anaerobní vytrvalost silová vytrvalost maximální síla rychlostní síla akční rychlost reakční rovnováhová rytmická orientační diferenciační přesnost hodnocení vzdálenosti přesnost identifikace tvaru přesnost hodnocení úhlu komplexní orientace rychlost orientace (Měkota, 2000)

Modelování motorických schopností při identifikaci a taxonomii schopností se významně uplatňují matematicko-statistické metody korelační analýzy faktorové analýzy strukturální modelování

Faktorová analýza atletického desetiboje Faktory Testy (disciplíny) explozivní síla horních končetin běžecká rychlost běžecká vytrvalost explozivní síla dolních končetin 100 m dálka 400 m koule disk oštěp 1 500 m výška překážky tyč 88 63 80 82 81 74 93 75 76 40 47 51 Latentní proměnné Manifestní proměnné primární faktorové zátěže sekundární faktorové zátěže

Predikce využití výsledků měření motorických schopností odhad současné výkonové kapacity odhad do budoucnosti – predikce využití predikce pro selekci (výběr) na predikci se zakládá výběr talentovaných jedinců pro úspěšnou predikci je nutné znát dominantní schopnosti, které jsou základem „kriteriálního úkolu“ a musíme umět tyto schopnosti a další předpoklady změřit predikce je zatížena velkou náhodnou chybou

Genetická determinovanost mot. sch. diferenciační schopnost lokální svalová vytrvalost aerobní vytrvalost silová vytrvalost maximální síla (statická) akční rychlost rovnováhová schopnost prostorová orientace explozivní síla anaerobní vytrvalost reakční rychlost kordinace oko-ruka kloubní pohyblivost (flexibilita) slabá střední silná

Souvislosti ve většině případů není zapojena pouze elementární schopnost, ale je spojeno více pohybových schopností v schopnost hybridní pohybové schopnosti a jejich rozvoj jsou dány biologickými předpoklady jedince

Charakteristika motorických dovedností stálost účelnost rychlost provedení ekonomičnost jakýkoliv naučený pohyb můžeme chápat jako motorickou dovednost využití při vlastním sportovním výkonu  sportovní dovednost (ve fotbale tj. fotbalové dovednosti)

Charakteristika motorických dovedností motorická dovednost  automaticky prováděná činnost, která se vytváří a vědomě ukládá především prostřednictvím pohybových cvičení nejvíce jsou rozvíjeny dovednosti, které se uplatňují ve sportu modifikují se ze základních dovedností (hod, běh, skok atd.) a jejich názvy jsou odvozeny od motorických činností, které jsou prováděny

Základní znaky motorických dovedností kvalita výsledků senzomotorické činnosti absence chyb správnost provedení pohybů rychlost jejího provedení včasnost hbitost ekonomičnost provedení nízký energetický výdej nízké volní úsilí způsob provedení pohybu sportovní styl osobní styl

Třídění (klasifikace) motorických dovedností podle dominující tendence v jejich realizaci percepční motorické podle prostorového rozsahu pohybu jemné (zajišťované malými svalovými skupinami) hrubé (zajišťované koordinací velkých svalových skupin) podle zapojení cns otevřené (kontrolované) uzavřené (automatické) podle časového vztahu podnětu a reakce diskrétní - zřetelně odlišný začátek a konec svého průběhu sériové - komplexnější, zahrnují kombinace kontinuální – nejsou přesně vymezeny, jejich části se znovu opakují

Třídění (klasifikace) motorických dovedností podle specifičnosti elementární komplexní podle konstantnosti úkolů ve stejných podmínkách v nových podmínkách podle frekvence výskytu nové dovednosti známé dovednosti podle druhu pohybové činnosti základní pracovní sportovní aj. podle sportovních odvětví herní gymnastické plavecké aj.

Souvislosti pohybové schopnosti a pohybové dovednosti přímo ovlivňují kvalitu pohybové činnosti většina pohybových úkolů obsahuje nároky na několik pohybových schopností a dovedností současně pro dosahování maximálních výkonů je třeba integrace všech složek tohoto otevřeného systému

Dovednosti jako výsledek učení dominantní výsledek motorického učení  pohybové dovednosti a pohybové činnosti efektivita dovednosti je patrná při srovnání pohybového úkolu (cviku, dovednosti aj.) začátečníkem a sportovcem, který již požadovanou pohybovou strukturu dokonale zvládl rozdíl postřehnou i osoby nekvalifikované, nezkušené, jakými jsou například sportovní diváci nebo žáci ve třídě

Činitelé ovlivňující motorické učení učební předpoklady k osvojení motorických dovedností je nezbytná jistá úroveň motorických schopností motivace přání něčemu se naučit je zcela základním předpokladem úspěšného učení kognitivní podmínky zvyšování úrovně psychických schopností usnadňuje učební proces zkušenosti z učení předchozí rozsáhlé motorické zkušenosti zvětšují pravděpodobnost úspěšného učení informace komunikace žáka s učitelem je důležitým předpokladem úspěšnosti učebního procesu vnější podmínky přátelská atmosféra, oslovení, výzbroj, výstroj atd. učební modely

Transfer vliv schopností, dovedností a znalostí získaných jednou činností na úroveň činnosti druhé DRUHY Kvalita Směr přenosu negativní následný zpětný pozitivní interference proaktivní retroaktivní Formy úzký všeobecný oboustranný specifický nespecifický

Diagnostika motorických dovedností Motorická dovednost změření výkonu posouzení průběhu Popis finálního výsledku motorické (výkonové) testy rychlost běhu délka hodu míčkem délka skoku z místa může se počítat počet úspěchů výsledek se porovnává s normou nebo standardem odvozeným expertizou Popis provedení    - škálování založené na: pozorování registraci zhodnocení průběhu záznam videa   - projev se porovnává se vzorkem a popisem a zjišťuje se, jak dalece se blíží vyzrálé pohybové dovednosti a na jakém vývojovém stupni se nalézá (Měkota & Cuberek , 2007)

Literatura Čelikovský a kol. (1989). Antropomotorika. Praha : SPN. Rychtecký, A. & Fialová, L. (1998). Didaktika školní a tělesné výchovy. Praha : Karolinum. Holding, DH. (ed.). (1989). Human skills. New York : Wiley. Měkota, K. & Novosad, J. (2005). Motorické schopnosti. Olomouc : UPOL. Měkota, K. & Cuberek, R. (2007). Pohybové dovednosti, činnosti, výkony. Olomouc : UPOL.

Děkuji za pozornost