Složení potravy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Téma: Péče o zdraví 3. Výživa. Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Poruchy příjmu potravy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

složení potravy

složení potravy

Podle kritérií Světové zdravotnické organizace [WHO] je definována obezita indexem tělesné hmotnosti (body-mass index, BMI) vyšším než 30 a podvýživa menším než 18,5. Orientačním ukazatelem nadváhy je také obvod pasu. Při obvodu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen jde o obezitu. V České republice se udává, že 55 % obyvatel bojuje s obezitou. Naproti tomu, akutní podvýživa v časném dětství je běžná v rozsáhlých oblastech severovýchodní Afriky (tzv. rohu Afriky), Sahelu a jižní Asie. Každý rok podvýživa souvisí s úmrtím 5 milionů dětí mladších 5 let.

Složení potravy 12% 55 % 30 % sacharidy bílkoviny tuky VODA ŽIVINY živočišné - maso, mléko, vejce rostlinné - luštěniny obilniny, brambory, ovoce, zelenina, med, řepný cukr živočišné – máslo, sádlo rostlinné oleje studniční a upravená povrchová základní stavební látky základní zdroj energie zdroj energie, obsahují vitamíny součást všech buněk 12% 55 % 30 % 2 litry denně sacharidy bílkoviny tuky VODA ŽIVINY Složení potravy zajišťují chod těla VITAMÍNY MINERÁLY nepatrné množství pestrá normální strava

Strava by měla být pestrá a smíšená, to znamená, že by měla obsahovat různé druhy potravin. Člověk by měl jíst 5x denně s odstupy zhruba 3 hodiny

PROBLÉMY SOUVISEJÍCÍ S POTRAVOU

Podvýživa postihuje dle oficiálních zdrojů téměř 1 miliardu lidí. DENNĚ UMÍRÁ NA SVĚTĚ HLADEM VÍCE NEŽ 25 000 LIDÍ podvýživa

obezita

Donna Simpson se rozhodla zdolat rekord Donna Simpson se rozhodla zdolat rekord. Na rozdíl od většiny žen touží přibrat. Hlavně necvičit, co nejvíc omezit pohyb. A jíst, jíst a jíst. Aby se dostala do Guinessovy knihy, musí nabrat ještě dvojnásobek své váhy! Lékaři si s dvaačtyřicetiletou Donnou Simpson neví rady. Je nepochopitelné, že si někdo vědomě chce ohrozit život.

Co znázorňuje obrázek? mentální anorexie

ANOREXIE ČI MENTÁLNÍ ANOREXIE je duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle. Spolu s bulimií se řadí mezi tzv. poruchy příjmu potravy. Mentální anorexie začíná nejčastěji ve věku mezi 14-18 lety života. Pro anorexii je charakteristické snižování hmotnosti úmyslně vyvolané jednak snižováním příjmu tekutin a potravy, dále zvyšováním energetického výdeje (cvičením), případně vyprovokováním zvracení, průjmu či užívání léků snižujících chuť k jídlu (tzv. anorektik). Anorexií trpí většinou ženy.

modelka Isabelle Caro, která zemřela 17 modelka Isabelle Caro, která zemřela 17. listopadu 2010 na následky mentální anorexie ve věku 28 let

Jak extrémní průběh může anorexie mít, když není léčena, ukazuje tragický příběh dvojčat z Anglie, Samanthy a Michaely Kendallových. Michaela zemřela následkem hladovění v dubnu 1994 ve 27 letech, Samantha v říjnu 1997 ve třiceti letech spáchala sebevraždu.

Poslední mediálně známou obětí ANOREXIE je britská dětská lékařka Melanie Spooner , která zemřela začátkem února ve svých třiceti letech. Celých 13 let zápasila s mentální anorexií a zemřela s váhou pouhých 24 kilogramů na zástavu srdce.

„Nemyslím si, že jsem nějak extra štíhlá – když se na sebe podívám do zrcadla, připadám si tlustá.“

Pár dalších informací o naší potravě:

Mezi jednoduché sacharidy (cukry) patří glukóza – cukr hroznový a fruktóza - cukr ovocný obsažené např. v ovoci nebo v medu. Nejpoužívanějším sacharidem je sacharóza (složená z jedné molekuly glukózy a z jedné molekuly fruktózy). Jedná se o cukr, který používáme ke slazení. V ČR je získáván z cukrové řepy. Výše jmenované cukry přecházejí okamžitě do krve, hladina cukru v krvi rychle stoupne a následně dojde vlivem působení inzulínu k jejímu rychlému poklesu. Proto, pokud člověk sní jakoukoli sladkost, dojde vzápětí k vyvolání pocitu hladu.

Je proto vhodnější konzumovat sacharidy složené (polysacharidy), které se rozkládají pomalu, pomaleji se vstřebávají do krve a hladina cukru v krvi stoupá mírně. Pocit nasycení vydrží mnohem déle než po konzumaci sladkostí. Složené sacharidy - škrob, glykogen či celulóza jsou obsaženy v pečivu (chléb, tmavé a celozrnné pečivo, rohlíky), v bramborách, těstovinách, rýži, luštěninách a měly by tvořit základ jídelníčku.

VLÁKNINA je složením také polysacharid. Dostatečné množství vlákniny ve stravě je důležité pro zajištění normálního průchodu tráveniny střevem, aby nedocházelo k zácpě a poškozování střev - působí jako prevence vzniku nádorů střev. Vláknina je nezbytným prostředkem k čištění organismu a navozuje pocit sytosti. Obsažena je hlavně v zelenině, ovoci, celozrnných výrobcích a v luštěninách.

složení potravy V potravě: živiny = bílkoviny (základní stavební látka) + sacharidy (zdroj energie) + tuky (zdroj energie + obsahuje vitamíny A,D,E,K) voda (asi 2 l denně) vitamíny minerály ( vápník – Ca, fosfor –P, jód –I , fluor – F, železo – Fe, …) vláknina Strava musí být čerstvá a pestrá, v pravidelných odstupech a v přiměřeném množství! Nedostatek potravy vede k podvýživě, nadbytek k obezitě. Doporučený poměr živin: sacharidy - 55% ; tuky - 30% ; bílkoviny – 12 % celkového energetického příjmu.

Z jakých základních složek se skládá potrava? Vysvětli význam jednotlivých složek potravy. Jaká má být správná strava? Jaké je vhodné zastoupení jednotlivých živin v potravě?