VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shrnutí učiva raného středověku
Advertisements

Český stát v 11. – 12. st. poč. 11. století: krize (slabí panovníci, dynastické rozpory, zásahy Říše a sousedů) konsolidace za Břetislava I. ( )
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Čechy za prvních Přemyslovců
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Co můžeš z map vyčíst o Maďarech a Uhrách?
Počátky polského státu
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Raný středověk 5. – 11. století
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
POČÁTKY UHERSKÉHO STÁTU
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
 Předvídej jaké vztahy mohou být mezi pojmy.  Vytvoř tři věty, v každé použij téma hodiny (v různých tvarech) + jeden z pojmů. SLOVANÉ KŘESŤANSTVÍSV.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Dějepis Raný středověk 2.
SLOVANSKÉ STÁTY LENKA VENCLOVÁ 7.ročník.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
KŘESŤANSTVÍ.
VY_32_INOVACE_2D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
První přemyslovští králové
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Počátky Svaté říše římské
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Státy stř. a vých. Evropy - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Vznik Svaté říše římské
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
SLOVANÉ.
Francká říše.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Velká Morava.
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Středověk – první státní útvary na našem území
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.9 Sámova říše
Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Opakování našich dějin
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Velká Morava.
Název a číslo materiálu:
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Slované 7. ročník.
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Německo – Svatá říše římská
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francká říše.
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Transkript prezentace:

VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ POLSKO

Vznik států v raném středověku: Byzantská říše Sámova říše 623 – 658 7. století Velká Morava 835 – 906 9. – 10. století České knížectví Kyjevská Rus 9. – 12. století Bulharské knížectví 7. – 14. století Chorvatské království 9. – 12. století Uhersko, Srbsko

Panovníci raně středověkých států MICHAL III. OPILEC SÁMO MOJMÍROVCI PŘEMYSLOVCI RURIKOVCI SIMEON I. TOMISLAV

Církev v raném středověku ZÁPADNÍ - římskokatolická VÝCHODNÍ – pravoslavná - silná - ohromný majetek - násilné šíření křesťanství mezi pohanským lidem Trojí lid: PANUJ A BOJUJ MODLI SE POSLOUCHEJ - rovnosti dosáhne člověk až po smrti v nebi

Křesťanství v raném středověku Byzantská říše PRAVOSLAVNÉ křesťanství Velká Morava - z Byzantské říše České knížectví - z Byzantské říše Kyjevská Rus - z Byzantské říše Bulharské knížectví – z Byzant. ř. Chorvatské království – z Říma (latina) Srbsko - z Byzantské říše Uhersko – z Říma (latina)

Rozdělení Franské říše v 9. století

Střední Evropa: Východofranská říše se před rokem 900 rozpadla na několik samostatných území. Bylo mezi nimi např. _______, Bavorsko a __________ . Zdejší knížata proti sobě neustále ____________ . Měli ale společný cíl: _________ proti maďarským kočovníkům a proti západním _________ .proto si zvolili _________. Král _______ I.v roce ________ porazil s pomocí knížete českého __________ I. Maďary na řece Lechu. Ota I. Napodobil císaře _______ _________ a nechal se v Římě korunovat na ________ . Jeho říše se začala nazývat ________ ______ ________ . Tím se stal pánem všech ____________ .ke Svaté říši římské se po celý středověk počítala území dnešní Východní _______ , severní ___ a dočasně i ______ ______ .Vládcové těchto zemí se říši nepodřizovali, jen císaře uznávali.

Svatá říše římská ROZPAD Východofranské říše Potřeba obrany --- knížata si zvolila krále OTA I. 962 se nechal korunovat císařem vznik → Svaté říše římské císařové tím chtěli vyjádřit, že jsou pány všech křesťanů  papež spor skončil dohodou 1122 (konkordát wormský) ---- papež mohl ustanovit církevní hodnostáře navržené císařem

Mapa Svaté říše římské

Dvouhlavý orel jako symbol Svaté říše římské

Ota I.

Polsko - Piastovci Měšek manželka Doubravka = dcera Boleslava I. syn Boleslav Chrabrý získal královský titul sídlo v Krakově vedl výboje i do českého státu ve 12. st. rozpad na několik knížectví

Měšek – první polský kníže

Boleslav Chrabrý

Vysvětli: Svatá říše římská OTA I. MĚŠEK Piastovci Polabští a Pobaltští Slované Církevní hodnostáři Papež Korunovace Konkordát wormský roku 1122 feudalismus

Vznik států ve střední Evropě: Svatá říše římská, Polsko Východofranská říše se před rokem 900 rozpadla na několik samostatných území. Jejich knížata si zvolili krále, který je ochránil proti nájezdům západních Slovanů a maďarských kočovníků. OTA I. se nechal korunovat na císaře v Římě,a jeho říše se začala nazývat Svatá říše římská.Měl spory s papežem v Římě, který se cítil být nadřazen i panovníkovi. Došlo k vleklým sporům, které byly vyřešeny roku 1122 konkordátem wormským = dohoda, kompromis mezi panovníkem (světská moc) a papežem (duchovní moc) o dosazování na trůn a papežskou stolici. Papež směl zvolit jen ty církevní hodnostáře, které mu císař navrhl. Německá knížata podnikali křesŤanské výpravy proti Pohanům (Polabským a Pobaltským Slovanům a poněmčovali je) Polsko se ubránilo vpádům německých knížat a stalo se suverénním státem. Vládnoucí rod Piastovců založil panovník MĚŠEK. Jeho manželkou byla Doubravka – sestra Boleslava I. Ukrutného. Nejvýznamnějším panovníkem byl BOLESLAV CHRABRÝ, který bojoval i na českém území.