Technické plyny Složky vzduchu kyslík, dusík, vzácné plyny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
Advertisements

Druhý – učebního oboru „Karosář“
Plyny.
Vytvořil: Martin Borek
Chemické prvky-nekovy č.2
Opakovací otázky na uhlovodíky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Výpočty z chemických rovnic
Z T OZNAČOVÁNÍ SVARŮ NA VÝKRESECH DLE ČSN EN (e) A Z n x L Kde:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
ALKYNY Cn H 2n-2 nenasycené acyklické uhlovodíky s trojnou vazbou
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Vzácné plyny.
Vzácné plyny.
Vzácné plyny.
Fyzika nízkých teplot 01 Zkapalňování plynů.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
© NEA GROUP APLIKACE CH 4 Skladování zemního plynu CH 4 Nástřik nebo doprava zemního plynu CH 4 Booster spalovacího plynu (Paroplynové spalovací jednotky.
Plyny.
© NEA GROUP M004 APLIKACE Ropa & Plyn Transport plynu / Ukládání plynu / LNG / CNG Chemický a petrochemický průmysl Hydrokrak / Odsíření Hydrodesulphurization.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
VY_32_INOVACE_13_VZDUCH Anotace Rozšíření poznatků o vzduchu Autor
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Zástupci prvků skupin RZ
18. skupina.
Atmosféra.
VZDUCH.
Pracovní list č. 3 Rovnice s kovy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Vzduch Vzduch je směs plynů tvořící plynný obal Země - atmosféru - sahající až do výše asi 1000 km.
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
DEFINICE Technické plyny lze definovat jako plyny, které svým širokým a rozmanitým použitím se staly zbožím a jsou předmětem obchodu. Technické plyny lze.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Archimédův zákon pro plyny
vlastnosti, použití, bezpečnost
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_Slo_I_09 Dusík ppt.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vzduch.
18. skupina.
Transkript prezentace:

Technické plyny Složky vzduchu kyslík, dusík, vzácné plyny Vodík a různé organické plyny (topné nebo výchozí pro syntézy v organické chemii) syntézní plyn, ethylen, acetylen Anorganické plyny amoniak, oxid siřičitý, oxid uhličitý, chlor, fluor, oxidy dusíku a chlorovodík Velmi různorodé použití, značné objemy výroby

Zkapalňování plynů Důležité pro jejich izolaci, skladování a transport Kritická teplota tK - udává teplotu, nad kterou daná látka nemůže za žádných okolností existovat v kapalném skupenství Teplota varu tV (při atmosférickém tlaku)

Zkapalňování plynů Zkapalnění plynů je možné jen tehdy, pracujeme-li za teplot nižších než je jejich kritická teplota. Jelikož hodnoty kritických teplot mnoha plynů leží hluboko pod normální teplotou, je nutné provádět jejich zkapalňování při hlubokém podchlazení. Dlouho se proto nedařilo řadu plynů zkapalnit.

tK (°C) tV (°C) vodík H2 -239,9 -252,9 dusík N2 -146,0 -195,8 čpavek NH3 132,4 - 33,4 methan CH4 - 82,3 -161,5 ethan C2H6 - 32,27 - 88,6 ethylen C2H4 9,25 -103,8 propan C3H8 96,8 - 42,1 chlor Cl2 144 - 34,6 chlorovodík HCl 51,5 - 85,0

Doprava plynů Pokud to jde, plyny se dopravují kapalné Plyny s velmi nízkou kritickou teplotou (dusík, kyslík) se v praxi přechovávají a transportují v kapalném stavu v neuzavřených a ve velmi dobře tepelně izolovaných nádobách, v nichž zkapalněný plyn stále vře a tím se za atmosférického tlaku udržuje na bodu varu. Při transportu plynu v ocelových láhvích 90 % hmotnosti připadá na obal a 10 % na užitečný náklad.

Tlakové lahve na plyny Při uchovávání a transportu plynu v tlakových lahvích je dovolený plnící tlak většiny plynů 19,61 MPa. Závity ventilů pro všechny hořlavé plyny jsou z důvodu vyloučení záměny levotočivé, pro nehořlavé plyny jsou pravotočivé. Výjimka je u acetylenu, kde je zcela zvláštní konstrukce připojení.

Vzduch jako surovina Hlavní surovinou pro získávání kyslíku, dusíku a vzácných plynů (argonu, neonu, kryptonu a xenonu) je vzduch. Pouze helium je získáváno z některých zemních plynů v Severní Americe, které ho obsahující až 7 %.

Zkapalňování plynů Plyny s kritickou teplotou nad – 45°C Zkapalnění plynu lze provést stlačením plynu za normální teploty, chlazením vodou nebo běžnými aparaturami v chladírenském průmyslu Plyny s kritickou teplotou pod – 45°C Nutné kryogenní postupy, potřebného ochlazení plynu lze dosáhnout expanzí stlačeného plynu (Joule-Thomsonův efekt), Většinou možno využít až po předběžném ochlazení (pod inverzní teplotu)

Dělení kapalného vzduchu Rektifikační kolona (mnohonásobně opakovaná destilace) Jednoduchá, málo účinná Technologie PSA (TSA), dělení na molekulových sítech Molekulová síta adsorbenty na bázi zeolitů (hlinitokřemičitany alkalických kovů a alkalických zemin s různým poměrem Si :Al) nebo na bázi aktivního uhlí

Adsorpce na molekulových sítech Aktivní uhlí přednostně adsorbuje kyslík, odchází dusík čistoty 99,8 % Speciální zeolit přednostně adsorbuje dusík, odchází kyslík čistoty kolem 95 % Kombinací a dalšími molekulovými síty se oddělují i vzácné plyny Molekulová síta se regenerují zahřátím