V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/03.0045.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská nauka Volvy v ČR ; VY_32_INOVACE_D2_13
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Česká republika-demokratický stát
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
14. přednáška – Volby a volební systémy
Volební systém České republiky
Česká republika – demokratický stát
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Funkce voleb
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Politický systém Itálie
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
Volby , Brno Připravily: Martina Gecová Dominika Prokešová
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
DEMOKRACIE A PRÁVNÍ STÁT, VOLBY
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PŘEDVOLEBNÍ KAMPAŇ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
volby Volební systémy v demokratických zemích
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Politická geografie Volební systém ČR
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VOLBY V ČR.
Demokracie.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Transkript prezentace:

V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/

V OLBY projev politické participace nejdůležitější demokratický způsob obsazování funkcí a úřadů voliči zaručují základní demokratické principy: demokratickou kontrolu, všeobecnou účast, politickou rovnost a většinovou vládu v politice rozlišujeme několik druhů voleb – parlamentní, prezidentské, komunální (volby do obecních zastupitelstev), krajské, v posledních letech nejnověji volby do Evropského parlamentu

U KAŽDÉHO TYPU VOLEB JE POTŘEBA ZNÁT : kdo a jakým způsobem navrhuje kandidáty kdo může být kandidátem kdo všechno jsou voliči jaký je volební řád (např. kolik hlasů je potřeba ke zvolení, v kolika kolech volba probíhá apod.) jaký je způsob sčítání hlasů

F UNKCE VOLEB umožňují pokojnou změnu vlády (pokojné řešení společenských problémů), slouží k výběru politických elit a jejich legitimizaci (oprávnění, zmocnění k funkci), vyjadřují mínění voličů (např. volby v Srbsku v roce 2007, v nichž zvítězily proevropské strany, měly zároveň podobu referenda o směřování země ), jsou prostředkem tzv. politické socializace, zahrnují zpětnou vazbu (volební kampaň slouží jako dialog mezi voliči a vládou)

VOLEBNÍ PRÁVO V DEMOKRACII svobodné = Občan má svobodnou volbu mezi politickými subjekty (stranami), nepodléhá vnějšímu přinucení. tajné = Neexistuje kontrola hlasování, volič nemusí zveřejnit, koho volí. rovné = Každý občan má stejný počet hlasů, které mají stejnou váhu. všeobecné = Aktivní i pasivní volební právo mají všichni občané po dovršení stanovené věkové hranice. Malá omezení jsou stanovena zákonem.

A KTIVNÍ A PASIVNÍ VOLEBNÍ PRÁVO Aktivní volební právo je právo občanů volit si své zástupce. Věková hranice je ve většině zemí stanovena na 18 let věku. Pasivní volební právo znamená, že sami můžeme být do funkcí zvoleni. Věková hranice je rozdílná podle funkce (např. v ČR u obecních zastupitelů 18 let, u poslanců 21 let, u senátorů a prezidenta 40 let).

P ŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ VOLBA Přímá volba znamená, že volíme přímo své zástupce (v ČR tam například volíme senátory). U nepřímé volby existuje mezi voliči a zvoleným kandidátem mezičlánek (v ČR volba prezidenta na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu, volba prezidenta v USA pomocí tzv. sboru volitelů).

Z DROJE DAVID, R. Politologie. Základy společenských věd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN