85.1 Druhá světová válka (1939 – 1945)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Od druhé republiky k protektorátu
Naše země za 1. světové války
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
16.1 Státní hymna ČR a hymna EU
Elektronická učebnice - I
Číslo v digitálním archivu školy
Svět po 1. sv. válce.
Vytvořil: Michal Mikula
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vznik Československé republiky
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
ČSR po 1. světové válce.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Poválečný vývoj v Československu
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Ohrožené Československo
Německý nacistický politik, později kancléř Způsobil holocaust židů a jiných skupin obyvatel 1938 – bez boje ovládl Rakousko a ČSR 1939 – napadnul Polsko.
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
1. světová válka ( ).
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
odsun německého obyvatelstva Klement Gottwald a J. V. Stalin
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Rok 1938 a Mnichovská krize ,,O nás, bez nás’’.
55.1 Pamětné násobení a dělení (činitel x dělitel násobek čísla 10)
84.1 Československá republika /První republika/
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
12.1 Mimořádné události, IZS
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
Počátky fašismu v ČSR.
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_MNICHOVSKÁ DOHODA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

85.1 Druhá světová válka (1939 – 1945) Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 85.1 Druhá světová válka (1939 – 1945) Adolf Hitler Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Alena Horová

85.2 Co už víš? VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 85.2 Co už víš? VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY 28. října 1918 přichází zpráva o Masarykově dohodě se Slováky do Prahy → na Václavském náměstí přední domácí politici vyhlašují samostatnost českých zemí lidé strhávají znaky Rakouska-Uherska a oslavují hlavní zásluhu na vzniku samostatného státu měl T. G. Masaryk 30. října 1918 se k českým zemím přihlásili Slováci → vznikla Československá republika prezidentem byl zvolen T. G. Masaryk (poté ještě třikrát) r. 1919 se k území připojuje Podkarpatská Rus SLOŽENÍ OBYVATELSTVA kromě Čechů a Slováků mnoho Němců Slezsko (Poláci) Slovensko (Maďaři) Podkarpatská Rus (Rusíni, Ukrajinci) ŽIVOT ZA PRVNÍ REPUBLIKY Československo je demokratickou zemí, fungoval zde parlament a v čele stál prezident. byla vytvořena ústava všichni lidé byli rovnocenní ženy byly zrovnoprávněny s muži byla zavedena osmihodinová pracovní doba české země byly průmyslově rozvinuté vznikají Baťovy závody ve Zlíně (obuv) vyvážely se automobily, zbraně, sklo a textil → Československo je jedním z nejvyspělejších států Evropy známý byl český cukr, chmel a pivo

85.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 85.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? ZÁNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY r. 1933 – nastává vleklá hospodářská krize v celé Evropě → mnoho lidí přichází o práci → nespokojenost v Německu situace využil Adolf Hitler se svou stranou nacionalistů (nacistů) → ujal se moci → i v Československu žili němečtí nacionalisté→ Němci chtěli připojit území Čech k Německu Hlásali, že Němci jsou nadrasa předurčená vládnout celému světu. v prosinci 1935 Masaryk abdikuje (odstoupí) – je již starý prezidentem se stává Edvard Beneš v září 1938 začal Hitler vyhrožovat válkou spojenci Československa – Velká Británie a Francie - dostali strach → začali vyjednávat s Hitlerem 30. září 1938 v Mnichově uzavírá Německo, Itálie, Francie a Anglie dohodu →MNICHOVSKÁ DOHODA = pohraniční území Československa (Sudety) budou připojena k Německu jednalo se „o nás bez nás“ V důsledku toho přestalo Československo postupně existovat. Území po Mnichovské dohodě PROTEKTORÁT 15. března 1939 vpadlo německé vojsko na zbytky území Českoslov. následujícího dne vyhlašuje Hitler Protektorát Čechy a Morava → celé Čechy a Morava byly připojeny k Německu nastává dlouhé období německé okupace Slováci se odtrhli a zřídili samostatný Slovenský stát BOJ PROTI OKUPACI lidé odcházeli do hor a lesů → zakládali ozbrojené partyzánské oddíly tisíce občanů odcházely proti Němcům bojovat na frontu do Sovětského svazu, Anglie (jako letci královského letectva – RAF), Francie… Protektorát Čechy a Morava

85.4 Co si řekneme nového? Židé Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 85.4 Co si řekneme nového? ŽIVOT ZA VÁLKY v protektorátu nastal teror na veřejných budovách byly vyvěšeny prapory s hákovým křížem veškerý odpor byl hrubě potlačen → lidé žili ve strachu před německou policií – gestapo v továrnách se vyrábělo zboží hlavně pro válečné účely potraviny v malém množství na přídělové lístky lidé trpěli podvýživou a nemocemi Židé starší šesti let museli nosit na oblečení žlutou hvězdu s nápisem Jude (Žid) nesměli do restaurací, divadel, kin, vykonávat své povolání byl jim zabavován majetek později byli odváženi do koncentračních táborů → zde byli mučeni a zabíjeni = holokaust Stejný osud čekal i Romy a nepohodlné osoby. DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA září 1939 Německo napadá Polsko později také Francii, Sovětský svaz a Anglii na stranu Německa se přidává Itálie, Japonsko a několik menších evropských států → cílem bylo podrobit si ostatní státy Evropy proti vystoupilo USA, Velká Británie a Sovětský svaz → začíná nejhorší válka v dějinách lidstva HOLOKAUST = systematické, státem provozované pronásledování a hromadné vyvražďování osob (Židů) KONEC VÁLKY r. 1944 se Německu přestává dařit → válka se chýlí ke konci → začalo osvobozování Československa přes Podkarpatskou Rus a Slovensko přichází sovětská vojska ze západu americká armáda 5. května 1945 vypuklo v Praze povstání proti německým okupantům 8. května 1945 spojenecké armády vítězí – Německo kapitulovalo

85.5 Co si pamatujete? Popiš, co vidíš na obrázcích. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 85.5 Co si pamatujete? Co se stalo 15. března 1939? Co je protektorát? Co je holocaust? Popiš, co vidíš na obrázcích. Popište život za protektorátu. Kdo byli partyzáni? Co byly koncentrační tábory a k čemu sloužily? Které státy bojovaly proti sobě v druhé světové válce?

ZŠ Na Stráni – dobové fotografie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 85.6 Něco navíc pro šikovné Jindřiška Nováková Co víš o Jindřišce Novákové, která navštěvovala naši školu? Zjisti, co se dělo s naší školou v době druhé světové války? Jindřiška Nováková ZŠ Na Stráni – dobové fotografie

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 85.7 CLIL ADOLF HITLER Hitler was born in 1889 and died in 1945 in Berlin (Germany). He married his long-time partner Eva Braun. Hitler was at the centre of Nazi Germany, World War II in Europe, and the Holocaust. His antisemitic policies and racially motivated ideology resulted in the deaths of at least 5.5 million Jews and millions of other people deemed racially inferior. When was Hitler born? a) in 1850 b) in 1889 c) in 1780 2. Where did Hitler die? a) in Vienna b) in Berlin c) in Prague Adolf Hitler Führer of Germany b a 3. Who did he marry? a) Eva Braun b) Lída Baarová c) Emma Sonnemann 4. How many Jews died in the World War II? a) 5,5 million b) any c) 3 million

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 85.8 Test znalostí Mnichovská dohoda – Itálie, Francie, Německo a Anglie se dohodly, že: spolu nebudou válčit část českého území (Sudety) bude připojena k Německu Itálie, Francie a Anglie se dobrovolně vzdávají Německu budou ochraňovat Československo 3. Holokaust je: výraz označující lásku k jiné rase slavná divadelní hra pronásledování a vyvražďování Židů latinský výraz pro Němce 2. V čele Německa za druhé světové války stál: Adolf Hitler Edvard Beneš Reinhard Heydrich Hermann Göring 4. Druhá světová válka probíhala v letech: 1939 - 1945 1938 - 1960 1938 - 1945 1914 - 1918 Správné odpovědi: b a c Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 85.9 Použité zdroje, citace http://www.horackova.cz/pracezaku/wwwpages0708_5a/grafika_navratils/2svval.jpg (slide 1,5) http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRomzxuvnxJ9gUIWqdHiZCNUfAR8CeKZULEsregh42th8eqhAKy (slide 1) http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRQqdjN8KK94TuD-PZt9JFPWRiopPQdmIxybtNlJFjZe-g5n7liXA (slide 1) http://www.druha-sv-valka.estranky.cz/img/picture/2/holocaust3.JPG (slide 1) http://nd01.jxs.cz/816/722/6000c76fc0_2291185_o2.jpg (slide 4,5) http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR0xuMXtAHieAU2dqt3uzd5kxOQ-Ql9Dj5bmupTZGVe1QVGclOV (slide 5) http://simonak.eu/images/obrazky_ostatni_strany/h_k/3_19.jpg (slide 1,5) http://www.narmyslenka.cz/image/200810022313_Mnichov01.jpg (slide 3) http://www.valka.host.sk/obrazky/clanky/protektorat.jpg (slide 3) http://www.zskomslavkov.cz/images/historie_skoly/potravinove_listky_na_chleb.jpg (slide 4,5) http://www.zsnastrani.cz/historie (slide 6) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hitler,_recoloured.jpg (slide 7) http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQgr1_NucAM81gS8z445sc6a-YimM7c7SGuiX7zzATf-s2mpRaAag (slide 2) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Prvn%C3%AD_%C4%8Ceskoslovensk%C3%A1_republika_do_1928.jpg (slide 2)

85.10 Anotace Autor Mgr. Alena Horová Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 85.10 Anotace Autor Mgr. Alena Horová Období 01 – 06/2013 Ročník 5. ročník Klíčová slova Druhá světová válka, Adolf Hitler, protektorát, holocaust Anotace Prezentace popisující dobu druhé světové války.