JOY ADAMSONOVÁ 20. října 1910 OPAVA 3. ledna 1980 SHABA (KEŇA)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
Advertisements

Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vávrovice Opava. lékař předseda Župy českých lékařů ve Slezsku pokladník a předseda Matice opavské spoluzakladatel a předseda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
římský císař, král český a uherský
The Beatles Vznik: Rozpad:1970.
Jmenuji se Michaela Petrová
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
Berlín Školní výlet.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
d r a č í s t r o m kombinovaná technika dagmar p e t r á š k o v á.
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Albert Einstein.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Bratři Čapkové.
(Rosemarie Magdaléna Albach)
Jan Werich Jiří Voskovec
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
LOL.

VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
ICT 2 – 3 – 29 HV Leoš Janáček Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. Prezentace obsahuje odkaz na poslechovou skladbu a.
SAFARI Práce skupiny žáků třídy 7.A. v Pardubicích – Studánce Školní rok 2007 / 2008.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
dagmar p e t r á š k o v á d r a č í s t r o m kombinovaná technika.
Materiál slouží při výuce učiva „OSOBNOST“..  Český hokejista  Narozen  Od 18-ti let hraje v NHL  Je jedním z nejúspěšnějších hokejistů.
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Reálie - bankovky.
Příbuzenské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Opava Znak.
Prvouka – 2. ročník ZŠ „Rožmitál pod Třemšínem“
Wolfgang Amadeus Mozart v Salzburgu
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Botanické a zoologické zahrady
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
Jan Neruda - život.
Lara Croft Tomb Raider.
Michal Karel a Petr Nedbal ZŠ F. J. Řezáče Liteň
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_03_Výprava do 19. století
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Božena Němcová (1820 – 1862).
Spisovatelé a ilustrátoři
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_16
1741(Vídeň) (Vídeň) Alice Brychtová, 3.B
Transkript prezentace:

JOY ADAMSONOVÁ 20. října 1910 OPAVA 3. ledna 1980 SHABA (KEŇA)

JOY FREDERIKA VIKTORIA ADAMSONOVÁ ochránkyně africké flóry a faunypřírodovědkyněspisovatelka, malířka

TŘI MANŽELSTVÍ 1935 – Viktor von Klarwill Rakušan, obchodní podnikatel 1938 – Peter Bally, Švýcar, botanik Georg Adamson Angličan, zakladatel afrických národních parků

RODNÝ DŮM - UL. NA RYBNÍČKU V OPAVĚ RODNÝ DŮM PAMĚTNÍ DESKA odhalena v r Svazem ochránců přírody

Životopis otec – ing. Viktor Gessner, stavební rada tech. oddělení Zemské vlády slezské v Opavě matka – Frederika Gertruda Greiplová, vnučka opavského podnikatele K. Weisshuhna rodiče dvě sestry Dorota a Trauta sourozenci Opava – reálné gymnázium, nedokončila Vídeň – umělecká akademie (státní zkouška z klavíru), malířství, sochařství, herectví, fotografování, psychologie, psychiatrie, medicína – žádné vysokoškolské studium však nedokončila studium

SMUTNÉ DĚTSTVÍ otec se nesmířil s tím, že se mu nenarodil chlapec dceru oblékal do chlapeckých šatů, říkal jí Fritzi, jako by byla chlapec matka k dceři také neměla hezký vztah, ubližovala jí nakonec žila u své babičky ve Vídni rodiče se rozvedli, když Joy bylo 12 let

DOBRODRUŽNÝ ŽIVOT  odjíždí do Afriky (manžel byl židovského původu – utíkají před Hitlerem), do Keni  studuje africkou flóru na lávovitých pahorcích  kreslí květiny, zvířata, domorodce  řada ze 4000 kreseb zdobí keňské národní muzeum v Nairobi  vytvořila 7 knih botanických ilustrací  proslula rehabilitací zvířat narozených v zajetí pro život ve volné přírodě (hlavně lvi a leopardi)  podílela se na založení 6 národních parků v Keni

KNIŽNÍ BESTSELLERY PŘÍBĚH LVICE ELSY, 1960 přeložen do 25 jazyků, zfilmován VOLÁNÍ DOVOČINY zfilmován PŘÍBĚH LEVHARTICE PENNY OBKLÍČENI SLONY film

ZAJÍMAVOSTI  Joy Adamsonová vystoupila jako první žena původem z českých zemí na Kilimandžáro  Na plátně si zahrála roku 1948 v Čapkově dramatu R.U.R. robotku Sullu. Ve 40. a 50. letech hrála v několika dalších snímcích  Joyin manžel, George Adamson, vydal knihu s názvem "Můj život s Joy“  Finance z nadace, kterou Joy založila, byly použity např. k leteckému výcviku keňských strážců zvěře v malých letadlech, kteří se tak mohli dostat i do méně přístupných částí země a účinněji bojovat proti pytláctví  Díky ní se začalo do Afriky jezdit na "lovy beze zbraní" Filmoví představitelé - Příběh lvice Elsy

„V životě jsem milovala pouze dvě bytosti – svou babičku a lvici Elsu“ Joy se ke lvíčeti Else velmi upnula vychovala ho do dospělosti v národním parku Meru odpočívají spolu Joy byla na své přání spálena a rozptýlena nad hrobem milované lvice kamenná mohyla v rezervaci, postavená jako památník autorky

SMUTNÝ KONEC 3. LEDEN 1980 – umírá v rezervaci Shaba je brutálně ubodána bývalým sluhou, kterého propustila za drobnou krádež

PO STOPÁCH J. ADAMSONOVÉ  Zuzana Beranová – opavská rodačka  v r vydala knihu SETKÁNÍ SE SMRTÍ  na 4 roky odjela jako konzulka české ambasády do Keni  mapuje tu život J. Adamsonové  pátrala v archívech po dětství spisovatelky  navštívila její příbuzné v zahraničí  zajímavé stránky – www. joyadamson.cz Zuzana Beranová Výstava J. Adamsonové v Nairobi, autorka podepisuje knihu Národní muzeum v Nairobi

ZDROJE 3 Osobnosti, vydalo Statutární město Opava, Fotografie – google, obrázky