Ideologie v diskurzu protektorátního denního tisku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Od druhé republiky k protektorátu
IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
ČR – historický vývoj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.01 Mgr. Kosík Lukáš
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Metody zaměřené na autory a jejich svět Historicko-kritická metoda Textová kritika Literární kritika Dějiny podání Kritika redakce sociologie Dějiny formy.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Protektorát Čechy a Morava
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
ÚZEMNÍ A HISTORICKÝ VÝVOJ ČESKÉHO STÁTU
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Emil Hácha Vendula Žižková.
Management a rozvoj obcí
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat komunikaci?
Protektorát Čechy a Morava
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Vývoj české ústavnosti
Úvod do studia.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Skupinové interview (Focus group)
Česká literatura mezi válkami
Protektorát Čechy a Morava II. Petr Machala. 1.Kdo byl garantem nedotknutelnosti republiky? 2.Jakou nabídku poskytl Hitler Tisovi? 3.Čím hrozil Hitler.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Diskurzivní analýza v sociologii
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Ing. Jitka Nesnídalová, Ph.D. SVŠES, s.r.o. Praha
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Události českých dějin v datech 16. a 20.stol.:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vzor individuální prezentace
SITUACE V PROTEKTORÁTU
Úvod do kvalitativního výzkumu
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Zánik první republiky.
Topos politické korektnosti v současném českém mediálním diskurzu
Transkript prezentace:

Ideologie v diskurzu protektorátního denního tisku

Metoda: kritická analýza diskurzu (CDA – critical discourse analysis)

Struktura prezentace Cíle Protektorát Čechy a Morava, 17. listopad 1939 Média v době Protektorátu Diskurz a jeho kritická analýza Diskurzivně-historická analýza Praktická analýza textů Závěry

Cíle - Hlavní výzkumná otázka Změní se ideologické působení v diskurzu protektorátního denního tisku v období událostí 17. listopadu oproti kontrolnímu období před 28. říjnem? Hypotéza: Ve zmíněném období se míra ideologického působení zvýší. Zdůvodnění: nutnost znovunastolení pořádku

Cíle - Výzkumné podotázky – Z jakého pohledu budou události vykresleny? (okupanti) – Jaká ideologicky zatížená témata se v diskurzu protektorátního tisku objevují? (poměry v Protektorátu, mezinárodními vztahy, propagací nacistické politiky a historickými souvislostmi) – Jsou tvrzení založena na falešných argumentech? (ano) – Jaké osoby jsou v daném diskurzu zmiňovány a jak jsou přímo či nepřímo charakterizovány? (politici, obyvatelé)

Protektorát Čechy a Morava březen 1939 – květen 1945 po Mnichovské dohodě a druhé republice autonomie? Národní souručenství

17. listopad 1939 demonstrace 28. října a smrt Jana Opletala popravy, demonstrace a uzavření vysokých škol

Média v době Protektorátu

Diskurz Michel Foucault dnes: nejasné pojetí „Text s určitým atributem“, tedy se specifickým vztahem k určitému prostředí a funkci. (Kraus)

Kritická analýza diskurzu východiska: rétorika, lingvistika, antropologie, filozofie, psychologie, … cíle diskurz jako „sociální praxe“ zaměření na ideologické účinky diskurzu angažovanost přístupy: – dialekticko-relační analýza (Norman Fairclough) – sociálně-kognitivní analýza (Teun van Dijk) – diskurzivně-historická analýza (Ruth Wodak)

Diskurzivně-historická analýza (DHA) Ruth Wodak: studium inst. komunikace, bariér řeči, otázky sexismu, rasismu a antisemitismu praktická aplikace klíčové pojmy: kritika, moc, ideologie principy: triangulace, intertextualita a interdiskurzivita

DHA - postup Aktivace předchozí znalosti Systematický sběr dat Výběr a příprava dat Formulace výzkumných otázek a předpokladů Kvalitativní pilotní analýza Detailní případová studie Formulace kritiky Aplikace výsledků

DHA – nástroje Nominace (pojmenování) Predikace (přisuzované charakteristiky) Argumentace (užité argumenty, toposy, falacie, tvrzení) Perspektivizace (z jakého pohledu?) Zesilování, zeslabování (výroků)

Text Témata Argumentace Velkoněmecká říše převzala jeho ochranu a nepomýšlí na to, aby příslušníkům této části obyvatelstva byly spláceny všechny ony trpkosti, kterých zakusili její vlastní soukmenovci duševně i materiálně v posledních dvaceti letech. o status českých obyvatel o absence msty o stav německých obyvatel v minulosti Říše chrání Protektorát a chce dobře jednat s Čechy (falacie ochrany a respektování českých zájmů) němečtí obyvatelé Čech trpěli (topos/falacie útrap německých Čechů)

Sociální aktéřiPredikaceNominace Adolf Hitler- uvedl dějinným činem město Brno na cestu nového vzestupu vlastní jména, deixe, profesní a ideologická označení, kolektiva, územní a správní celky, konkréta, abstrakta Moravská země - byla ušetřena ničivých účinků války - je zeměpisnou polohou určena pro tvorbu mostu mezi Slezskem a Východní markou

Závěry Zvýšení ideologického působení oproti kontrolnímu období (H1 potvrzena) Vykreslení tématu z úhlu favorizujícího okupanty (H2 potvrzena částečně) Zahrnutí ideologických témat (H3 potvrzena částečně) Četný výskyt manipulativních argumentačních strategií (H4 potvrzena) Odkazování (H5 potvrzena)

Děkuji za pozornost! Tereza Veselská, , Poděbrady