Velká Británie Veronika Kameníková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁPADNÍ EVROPA Vytvořil: Vojtěch Nedbal
Advertisements

PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Spojené království Anglie a severního Irska
SLOVINSKO.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
ZÁPADNÍ EVROPA.
Velká Británie.
Spojené Království Velké Británie a Irska
Spojené království.
Západní Evropa - úvod pobřeží Atlantského oceánu pobřeží Atlantského oceánu Velká Británie, Irsko, Francie, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko Velká Británie,
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
BELGIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
USA United States of America
USA United States of America
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
nachází se v západní Evropě Hlavní město: Londýn konstituční monarchie Počet obyvatel: 60,609,153 Rozloha: km2 (241,590 země, 3,230 voda) Úřední.
KUBA.
Portugalsko Info a obrázky.
BENELUX.
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Wales a hlavní město Cardiff.
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
SLOVINSKO.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Jihoafrická republika
LITVA.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Velká Británie.
Velká Británie Valentýna Martínková.
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Velká Británie ® ☻ Vlajka ☻ Znak.
DÁNSKO.
Francie Miroslav Chmelka.
Británie a Irsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu:
Lotyšsko.
Velká británie ( Anglie ) Hlavní město je Londýn ( obyvatel ). Sousedí s Irskem. Sousedí s mořemi Severní moře, Keltské moře, Irské moře, průliv.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_271 _Spojené království Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Velká Británie TÉMATICKÝ CELEK:Evropa.
Irsko Autor: Bařinková Kristýna Třída: Druhá Rok: 2012/2013.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Velká Británie.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Island Jakub Jenšovský.
EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA – VELKÁ BRITÁNIE, IRSKO
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Spojené království Lukáš Vicherek.
Název školy: Zš a Mš Březno Autor: Marie Hájková Název:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Západní Evropa.
Kuvajt
Transkript prezentace:

Velká Británie Veronika Kameníková

ZÁKLADNÍ INFORMACE Spojené království Velké Británie a Severního Irska Hlavou státu je královna Alžběta II. Parlamentní monarchie složená z Anglie Skotska Walesu Severního Irska Hlavní město: Londýn Rozloha: 243 610 km2 Nejvyšší bod: Ben Nevis (1343 m n. m.) Počet obyvatel: 64 100 000 (255 ob./km2) Jazyk: angličtina Vznik: 1707 (Zákony o unii z r. 1707) Premiér: David Cameron Měna: Libra šterlinků (GBP) HDP/obyv.: 36 090 USD

UMÍSTĚNÍ VELKÉ BRITÁNIE přiléhá k západu Evropy ostrovní stát zahrnuje ostrov Velké Británie, část ostrova Irsko, mnoho menších ostrovů ohraničení Irskou republikou a Atlantským oceánem sev. Moře, Lamanšský průliv, Keltské moře, Průliv sv. Jiří a Irské moře se zbytkem Evropy spojen Eurotunelem

GEOGRAFIE SKOTSKO Ben Nevis proměnlivé mírné podnebí ovlivňováno oceánem západní pobřeží – vysoký úhrn srážek Skotská vysočina se vyznačuje divokou přírodou vysoké hory – Ben Nevis protáhlá jezera zvaná loch dva pásy ostrovů – Vnitřní a Vnější Hebridy na jih se země svažuje do údolí řeky Clyde Středoskotská nížina tvořena nízkými pahorkatinami – kvalitní půda vyšší vrchoviny a mokřiny tvoří hranice s Anglií Severní Irsko má zemědělskou půdu, hluboké zátoky a Lough Neagh – největší jezero Britských ostrovů Ben Nevis

SKOTSKO Skotská vysočina Ben Nevis (1344mnm) protáhlá jezera „loch“ 5 2 3 4 6 Skotská vysočina Ben Nevis (1344mnm) protáhlá jezera „loch“ Vnitřní Hebridy Vnější Hebridy Středoskotská nížina v údolí řeky Clyde mokřiny hraničící s Anglií Lough Neagh – největší jezero ostrovů 7 8

GEOGRAFIE WALES „země zelených údolí, klikatících se řek, travnatých planin“ spousta zemědělské půdy a usedlostí kopcovitý terén a holé hory většinu země pokrývá Kambrické pohoří malá jezera a vodopády nejvyšší hora Snowdon krkolomné názvy obcí: Cwmbran Town, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

WALES Kambrické pohoří (nejv. hora Snowdon) Cwmbran Town 3 1 Kambrické pohoří (nejv. hora Snowdon) Cwmbran Town Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch 2

GEOGRAFIE ANGLIE sever rozdělen vápencovými a žulovými hřbety – Pennines západ tvoří oblast Lake District s nejvyšší horou Anglie Scafell Pike střed tvoří zvlněná rovina na východě plochá nížina na zalidněném jihovýchodě se nad úrodnými oblastmi tyčí křídové pahorkatiny „Downs“ na jihozápadě plochy mokřin pokryté vřesovišti na jihozápadě také poloostrov Cornwall různé typy pobřeží – převážně oblázkové či naopak vysoké skalní útesy (Brighton / Dover)

ANGLIE Pennines – hřbety rozdělující Anglii na západní a východní 2 1 Pennines – hřbety rozdělující Anglii na západní a východní Lake District – oblast jezer s nejvyšší horou Anglie Scafell Pike Downs – křídové útesy na jihu poloostrov Cornwall Brighton – příklad kamenných pláží Dover – jedno z hlavních spojení s Evropou mimo leteckou dopravu 5 3 6 4

PODNEBÍ VELKÉ BRITÁNIE mírné oceánické podnebí Golfský proud počasí výrazně ovlivňuje velmi proměnlivé počasí průměrné roční teploty 10-16°C Skotsko a Hebridy jsou nejdeštivějším místem Evropy (4000mm srážek) v okolí Londýna okolo 500mm srážek nejčastěji vítr jihozápadní – vichřice o rychlostech 50-100 km/h nejčastěji v zimě sněhové srážky spíše ve Skotsku a Walesu

OBYVATELSTVO 60 mil. osob 2x větší hustota zalidnění než v ČR (250 os/km2) 92% žije ve městech pestrá směsice národů – Angličané, Velšané, Skotové, Irové, Židé, masivní imigrace neevropanů, … 4/5 království žijí v Anglii nízký index soukromí – 1,5; v roce 2005 se stal Londýn městem s největším kamerovým systémem (1 CCTV/os.)

EKONOMIKA & HOSPODÁŘSTVÍ člen skupiny G8 HDP obvykle okolo 35 100 USD v Londýně nejvyšší životní úroveň (průměrně 335% EU) většina práce přenesena na služby velká naleziště ropy v Severním moři pouze 2% populace v hospodářství to postačuje ale i na vývoz na jihu a východě produkce obilí, ovoce a zelenina v západní Anglii skot a na skotské a velšské vrchovině ovce většina lesů zničena, ale rozsáhlé jehličnaté lesy rybářská flotila Sk je 5. největší v EU

HISTORIE od 9. stol. odděleně Anglické a Skotské království knížectví Velšské pod nadvládou Anglie od r. 1284 Anglie, Wales a Skotsko od r. 1603 spojeny personální unií zákony o unii z r. 1707 sjednotily oba státy ve formě jednotného Království Velké Británie od r. 1800 připojeno i Irské království nezávislost Irské republiky od r. 1922 využívání kolonií, obchod s otroky, industrializace po roce 1750 (největší obchodní loďstvo světa) na počátku 19. stol. schválen zákon o zrušení otroctví – 1. stát světa, který tento obchod zakázal po průmyslové revoluci a porážce Napoleona (bitva u Waterloo na obrázku) se Britská říše stala nejvýznamnější velmocí světa v tu dobu 1/4 zemského povrchu, 1/3 sv. populace

HISTORIE v 19. stol. výrazná role při parlamentarismu díky fungujícímu systému více polit. stran později moc ztrácí na úkor Německé říše a USA r. 1921 získává mandát od Commonwealth nad koloniemi něm. a osman. říše po I. sv. v. stejný rok vzniká BBC – 1. mezinárodní vysílací síť ve 2. sv. válce na straně Spojenců, válka ale Británii poškodila rostoucí vliv angličtiny ovlivňuje světovou kulturu a literaturu

HISTORIE VLAJKY nynější název: Union Jack skládá se z vlajky Skotska (St. Andrew‘s Cross), Anglie (St. George‘s Cross) a Irska (St. Patrick‘s Cross)