Moravskoslezský kraj kraj černého bohatství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

Vodní plochy označené jako NP a CHKO
ČR – Moravskoslezský kraj
Vytvořila: Kamila Rybová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jaroslav Novotný 9.třída
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Moravsko-slezský kraj
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
Náš kraj - Moravskoslezský kraj
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jeseníky Tereza Chládková A.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Moravskoslezský kraj VY_03_INOVACE_32_15.
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Moravskoslezský kraj.
Vypracoval: Jakub Šmídek
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_79_ČR – Moravskoslezský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK,
Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.
Fyzio-geografická sféra
Moravskoslezský kraj - procvičování
Moravskoslezský kraj.
území s nejvyšším moravským pohořím
Socioekonomické poměry
Zlínský kraj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_19.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava.
Olomoucký kraj přírodní poměry
VYSOČINA.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
Socioekonomická sféra
Autor: Markéta Hřivnová
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. David Rohusch NÁZEV:VY_32_INOVACE_02C_20 NUTS 2 – Moravskoslezsko TEMA:Česká.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 17 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_18_Moravskoslezský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 18 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Moravskoslezský kraj.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Moravskoslezský kraj.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Česká republika - pohoří
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Základní škola, Hradec Králové
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Transkript prezentace:

Moravskoslezský kraj kraj černého bohatství Macháčková Ludmila, Donátova Klára 9.B 19.10.2008-8.11.2008

Poloha: nachází se na SV území ČR, sousedí se Zlínským a Olomouckým krajem Rozloha: 5 445 km2 Počet obyvatel: 1 249 522 obyvatel Hustota zalidnění: 230 obyvatel/km2 Krajské město: Ostrava Hejtman: Ing. Jaroslav Palas Počet okresů: 6 Okresy: Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín, Opava, Ostrava-město Nejvyšší bod: Praděd (1 491 m. n. m.)

CHKO-krajina, příroda Nekrásnější a nejcennější pohoří jsou Hrubý Jeseník a Moravskoslezské Beskydy. Mezi nimi se nachází velmi pestrá oblast Poodří. CHKO Beskydy: zbytky původních pralesovitých lesů s výskytem vzácných karpatských živočichů a rostlin, pozoruhodné jsou také louky a pastviny, unikátní povrchové i podzemní pseudokrasové jevy CHKO Jeseníky: nejvýznamnější je výskyt vegetace, kterou představují květnaté a kyselé horské bučiny, ve vyšších polohách přirozené smrčiny, nejbohatší botanikou lokalitou je Velká kotlina se 450 druhy vyšších rostlin

CHKO Poodří: typické a ojedinělé je zachovalým vodním režim s každoročním zaplavováním rozsáhlých částí nivy, největší hodnoty představují meandry a slepá ramena Odry, množství travních porostů, lužní lesy a rybniční soustavy Ostatní přírodní zajímavosti národní přírodní rezervaci Rešovské vodopády národní přírodní památku jeskyně Šipka ve Štramberku přírodní park Hradní vrch Hukvaldy nebo Uhlířský vrch pozůstatky sopečné činnosti - Venušinu sopku a Velký Roudný Celkově se v roce 2005 v Moravskoslezském kraji nacházely: 3 chráněné krajinné oblasti 10 přírodních rezervací 6 národních přírodních památek 125 maloplošných chráněných území

Socioekonomická charakteristika - původně byl rozdělen mezi Ostravský a Olomoucký kraj  zanikly a vzniká Severomoravský kraj (do roku 1999) - skládá se z celkem 6 dřívějších okresů se stavem 1 249 522 obyvatel, je nejpočetnějším krajem v ČR největší město Ostrava mělo k 31.3.2008 336 811 obyvatel dalšími významnými sídly jsou podla počtu obyvatel Havířov, Karviná, Frýdek-Místek, Opava nebo Třinec Hospodářství: průmysl: díky ložiskům černého uhlí v Ostravsko-karvinské pánvi a na ně vázaným hutním a dalším průmyslem patřila tato část kraje za R-U k nejdůležitějším průmyslovým oblastem; v souvislosti se současným útlumem těžkého průmyslu zde značně roste nezaměstnanost; dlouho bude také trvat obnova poškozeného životního prostředí zemědělství: přes polovinu území kraje zabírá zemědělská půda dalších 35% připadá na lesní plochy (oblast Jeseníků a Beskyd)

Turistický ruch Mezi nejzajímavější turistické lokality patří především pohoří Beskydy s nádhernými stráněmi s dochovalou typickou horalskou architekturou a četnými dřevěnými kostelíky (Albrechtice, Řepiště, Sedliště,…) Další cennou turistickou oblastí je Poodří, které se prostírá okolo řeky Odry a prochází Moravskou bránou a Ostravskem Návštěvníci mohou zavítat na zříceniny hradu Hukvaldy a Starý Jičín, na zámky v Kuníně a v Bartošovicích či do městské památkové rezervace ve Štramberku Dále tu je také velmi zajímavé pohoří Jeseníky s dominantní horou Praděd Lázně: Karlova Studánka, lázně Lipová a lázně Jeseník

Zajímavosti Partnerské regiony Polská republika - Slezské vojvodství Spolková republika Německo - Severní Porýní - Vestfálsko Slovenská republika - Žilinský samosprávný kraj Francie - region Lotrinsko Velká Británie - region North East Ruská federace - oblast Vologda

Dívčí hrad a lázně Karlova Studánka

Shrnutí- zápis Poloha: nachází se na SV území ČR, sousedí se Zlínským a Olomouckým krajem Rozloha: 5 445 km2 Počet obyvatel: 1 249 522 Hustota zalidnění: 230 obyvatel/km2 Krajské město: Ostrava Počet okresů: 6 Okresy: Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín, Opava, Ostrava-město Nejvyšší bod: Praděd (1 491 m. n. m.) Chráněné krajinné oblasti: CHKO Beskydy, CHKO Jeseníky, CHKO Poodří Zámky: zámek Frýdek-Místek, Nový Zámek Dochovalá typická horská architektura a četné dřevěné kostelíky

Použité zdroje informací Internetové stránky: www.wikipedia.cz www.kr-moravskoslezsky.cz www.kraj.cz