Společenské a hospodářské prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Zemědělství – 1. část.
VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Zemědělství ČR.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Zemědělství České republiky.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Socioekonomická geografie
ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ZEMĚPIS 8. ročník
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Demografie je věda, která se zabývá:
Název Zemědělství – obecný úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Zemědělství.
ZEMĚDĚLSTVÍ.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_248_Zemědělská výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Společenské a hospodářské prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
Zemědělství.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
AUSTRÁLIE.
Společenské a hospodářské prostředí
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Společenské a hospodářské prostředí
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zemědělství Odvětví primárního sektoru, zajišťuje výživu obyvatelstva a produkuje základní suroviny pro průmysl.
Arménie znak vlajka.
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
Rozmístění obyvatelstva
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Írák.
Čína Jan Dušek.
Jan Dušek. * Hospodářství Hospodářství * Zemědělství Zemědělství * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých zdrojů.
Společenské a hospodářské prostředí
Geografie zemědělství Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi nimi.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Hospodářská politika a integrace České zemědělství Základní ukazatele.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
zpracovaný v rámci projektu
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Hospodářská politika a integrace České zemědělství
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Demografie je věda, která se zabývá:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

Společenské a hospodářské prostředí

Zemědělství I.

Obsah 1. Význam a postavení zemědělské výroby 2. Podmínky rozmístnění zemědělské výroby 3. Zemědělská půda

Význam a postavení zemědělské výroby Je to nejstarší zaměstnání obyvatelstva Hlavním úkolem je zajišťovat výživu obyvatelstva a poskytovat suroviny pro průmysl Podíl zemědělství na HDP i na zaměstnanosti obyvatel se neustále snižuje Zemědělství využívá 36% plochy pevniny

Podmínky rozmístnění zemědělské výroby Přírodní faktory Socioekonomické faktory

Přírodní faktory Klima Půdní kryt Georeliéf srážky , teplota, sníh, sluneční svit, vítr Půdní kryt matečná hornina, půdní typ, půdní druh Georeliéf nadmořská výška, svažitost, expozice, typ georeliéfu Plantáže kávy Ječmen se pěstuje i vysoko v horách Sahel – chov dobytka, rozšiřování pouští

Socioekonomické faktory Ekonomická úroveň státu Vzdálenost zemědělské výroby od místa spotřeby Intenzivní nebo extenzivní zemědělství Sklizeň obilovin v oblasti Sahelu Sklizeň obilovin v Evropě

Na zemědělství se podílí pěstování plodin a chov hospodářských zvířat Zemědělská půda Zemědělskou půdu dělíme na ornou, travnaté porosty a pozemky s trvalými kulturami Na zemědělství se podílí pěstování plodin a chov hospodářských zvířat

Orná půda, travnaté porosty a pozemky s trvalými kulturami Chmelnice Vinice Travnaté porosty Čajová plantáž

Otázky a úkoly 1. Jaký je význam zemědělské výroby? 2. Jak se vyvíjí podíl zemědělství na HDP? 3. Charakterizuj rozdíl zaměstnanosti v zemědělství mezi vyspělým a rozvojovým světem. 4. Co ovlivňuje rozmístnění zemědělské výroby? 5. Jak dělíme zemědělskou půdu?