Jak chemie slouží lidstvu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
„EU peníze středním školám“
Polymerní materiály užívané pro totální náhrady kolenního a kyčelního kloubu Jan Vocílka.
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
DOPRAVA VYPRACOVALA: VERONIKA STEINOVÁ C1.B. Co je doprava Doprava je způsob přemisťování objektů z místa na místo. Těmito objekty rozumíme osoby, předměty,
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
PLASTY.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
chemické složení organismů
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Biodegradovatelné polymery
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
Složky krajiny a životní prostředí
8.5 Radioaktivita a ochrana před zářením
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Další přírodní látky.
CHEMIE KOLEM NÁS.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivní rozpady Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Radiační příprava práškových scintilátorů
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Psychologické aspekty zdraví
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní pojmy organické chemie
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
energie má své dobré stránky ale i špatné ENERGIE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VY_32_INOVACE_19_19_Plasty. Plasty Anotace: Prezentace může sloužit jako rozšiřující učivo k tématu Chemie ve službách člověka - ekologie Autor: Mgr.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
Technické materiály Pevné látky, které se používají na výrobu strojů, přístrojů, konstrukcí, technologických zařízení a nástrojů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
Vliv radiace na člověka
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Správně Otázka na 4ku Špatně! Špatně! Špatně! Co znamená zkratka PVC?
Transkript prezentace:

Jak chemie slouží lidstvu? Petr Jarolím

Životní prostředí a chemie Chemie životního prostředí je obor chemie, který zkoumá chemické a biochemické děje probíhající v přírodě. Lze jej definovat jako studium vzniku, reakcí, transportu, ovlivňování a zániku chemických látek v atmosféře, půdě a vodě a vlivu člověka na tyto děje. Chemie životního prostředí je interdisciplinární věda. Chemie životního prostředí se snaží porozumět dějům v nekontaminovaném prostředí. Bez této znalosti není možné pochopit vliv člověka na životní prostředí.

Pivovarnictví Kde a jak se používá? Výroba sladu a piva je nejstarší výrobní proces, který využívá biochemických pochodů, tzn. že se při této výrobě uplatňují enzymy. Pivo je nápoj vzniklý zkvašením cukerného roztoku, převážně maltózy, jež se získává enzymovou hydrolýzou sladového škrobu, který se vytváří při uměle vyvolaném a regulovaném klíčení ječmene.

Chemické reakce v lidském těle Tělo je chemická továrna Továrna může pracovat dobře,špatně,na částečný výkon,energii si brát z rezerv a podobně.Na nás záleží jakou variantu si vybereme.Tělo-chemická továrna potřebuje ke své práci vytvoření určitých optimálních podmínek,za jakých může pracovat.tyto podmínky vytváříme aktivně převážně stravou a svým životním stylem,pasivně např.životním prostředím,ve kterém se pohybujeme.

Chemie a lékařství Halogenderiváty a jejich užití v medicíně Halogenderiváty patří k látkám, které mají obrovský vliv na chování našeho organismu. Dostanou se téměř kamkoliv, snadno ovlivní činnost našeho centrálního nervového systému, zpomalí dýchání, apod. Anestetika Pro odstranění schopnosti vnímat bolest, utlumení nežádoucích somatických a vegetativních reflexů, svalovou relaxaci, se již postaletí používají různé látky, tzv. anestetika.

Plasty Plasty, známé také pod názvem plastické hmoty nebo pod ne zcela přesným (obecnějším) názvem „umělé hmoty“, označují řadu syntetických nebo polosyntetických polymerních materiálů. vinylové plasty polyethylen (PE) polypropylen (PP) polyvinylchlorid (PVC) polystyren (PS) polymethylmethakrylát (PMMA) polyamidy polyestery polyethylentereftalát (PET) polyuretany fenoplasty aminoplasty polysiloxany (silikony) fluoroplasty (např. Teflon)

Využití Radioaktivity Radiologie Obor studující radioaktivitu, rentgenové záření nebo záření z urychlovačů, zejména jejich použití v medicíně a ochranu před nimi. Radioterapie Léčení některých nemocí zářením radionuklidů. Nádorové buňky jsou citlivější než ostatní živé buňky těla, ionizující záření a vhodná přesně směrovaná dávka ozáření může zhoubné nádory zničit. Radiokarbonové datování Jedna z metod určování stáří (radiometrické datování) aplikovaná v paleontologii nebo archeologii umožňuje určit dobu od zániku živé hmoty. Všechna živá hmota obsahuje určitý podíl uhlíku 14C (radionuklidu absorbovaného z atmosféry), který se trvale rozpadá po jejich smrti. Jeho aktivita pomalu klesá (poločas přeměny je 5700 let) a z její velikosti lze stanovit stáří organických zbytků.

A na konec exkurze ve Staropramenu Dne 25.4.2012 se naše třída vydala na exkurzi do pivovaru Staropramen na Smíchově.

Laboratoř Josefa Paspy Josef Paspa osobně.

Nádrže na vaření piva

Žáci,kteří se o exkurzi velmi zajímají Pivnický dopravník

Statistiky

Dřívější rozvoz piva zrna

To jsem já a mí milí spolužáci

Něco o pivovaru Pivovar Staropramen je pražský smíchovský pivovar společnosti Pivovary Staropramen a.s. založený roku 1871 i když plány nového pivovaru a prodej akcií byl zahájen již v roce 1869. První várka piva byla uvařena 1. května 1871. Ochranná známka Staropramen byla zaregistrována v roce 1911.[1] Jedná se o jeden z největších pivovarů v České republice. Od února 2006 používá pivovar Staropramen nové logo a lahve. Na koncidubna 2010 se pivovary Staropramen přidaly k pivovarům vařícím jedenáctistupňové pivo.

Chemie se nemusí stávat jen zabijákem lidstva,jak si každý myslí,ale kdyby chemie nebyla tak by nebyl ani svět. Všem děkuji za pozornost a doufám že jste se trochu poučili. Petr Jarolím