Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v krizovém řízení a spolupráce s odborníky
Advertisements

HISTORICKÉ POZNATKY Z TOXIKOLOGIE
Zdravotní politika v éře globalizace
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Klinická propedeutika
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Integrovaná střední škola,Slaný
Toxikologické aspekty chemických havárií Lekce II Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Smrtící jedy.
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Lékařská toxikologie Lekce VII. Živočišné jedy
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Lékařská toxikologie Lekce V. Bojové otravné látky a pesticidy
Složky krajiny a životní prostředí
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Poučení a souhlas pacienta
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
POSUZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI K PRÁCI V RIZIKU VIBRACÍ
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Úvod do psychologie
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Základy toxikologie v klinické laboratoři Václav Senft.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Definice, základní pojmy
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Charakteristika a specifika oboru:
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Ekologické globální problémy
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_05_20_nekvalitní voda.
Environmentální toxikologie (KBB/ENVTX)
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Stipendia města Ostrava
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
Náměty pro vědu, výzkum a inovace v českém lázeňství
Transkript prezentace:

Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. patocka@pmfhk.cz Určeno pro posluchače 1. ročníku magisterského studia Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity České Budějovice, studijní obor Krizová radiobiologie a toxikologie

Definice Lékařská toxikologie je interdisciplinární obor zahrnující toxikologii, urgentní medicínu, pracovní lékařství a pediatrii Jako samostatný obor byla lékařská toxikologie uznána americkou ABMS (The American Board of Medical Specialists) v roce 1992 Její náplní je znalost o jedovatých chemických látkách a chorobných stavech, které mohou vyvolat u člověka, způsobech ochrany, profylaxe a terapie

Proč ohrožují chemické látky naše zdraví a životy ? Nedílnou součástí každé chemické látky je působit na živé organismy způsobem vyvolávajícím změny v biochemických procesech organismu (biologická aktivita chemické látky) Významnou biologickou aktivitou chemické látky je její toxicita, tj. schopnost působit na živé organizmy nepříznivě (toxicky, jedovatě), tj. vyvolat intoxikaci Takové chemické látky nebo jejich směsi označujeme jako látky toxické, jedy nebo toxiny Toxicita látky je závislá nejen na samotné chemické struktuře látky, ale také na jejím množství, které do organismu pronikne a některých dalších faktorech

Každá látka může být jedem, závisí jen na dávce Definice jedu Definicí jedu je velké množství, ale nejstarší, nejuniverzálnější a stále platnou je definice, kterou vyslovil Paracelsus Každá látka může být jedem, závisí jen na dávce "All substances are poisons; there is none which is not a poison. The right dose differentiates a poison and a remedy."

Paracelsus a jeho význam pro toxikologii Prvním významným toxikologem byl Paracelsus, vlastním jménem Philippus Aureolus Theophratus Bombastus von Hohenheim (1492 - 1541), který postavil toxikologii na vědecký základ. Za zdroj toxického účinku označil chemickou látku a experiment označil za základ zkoušení jejího účinku.

Které chemické látky nás ohrožují ? Teoreticky všechny, ale prakticky jen ty které mohou vyvolat intoxikaci již v malé dávce které reálně existují v našem okolí které proniknou do našeho těla (dojde k tzv. expozici) které mají dostatek času na to, aby uplatnily svůj toxický efekt Vzhledem k tomu, že dnes již známe kolem 20 milionů chemických látek a objevujeme stále další, je riziko intoxikace velké

Lze rizika intoxikace řídit? Řízením rizik rozumíme jejich snížení na tak nízkou hodnotu, jak jen je to možné K tomu je nutné mít k dispozici údaje o jednotlivých chemických látkách Technické prostředky omezující expozici Organizační opatření omezující riziko expozice

Jak může k intoxikaci dojít? Neúmyslně (nedopatřením, nešťastnou náhodou, živelnou pohromou, havárií, katastrofickou událostí) Úmyslně ohrozit na životě sám sebe (sebevražda, suicidium) ohrozit na životě někoho jiného (úmyslná otrava, chemická válka, chemický terorismus)

Jak se můžeme intoxikaci bránit? Zabráněním kontaktu s chemickou látkou nepřijdeme s ní vůbec do styku budeme se chránit pomocí ochranných pomůcek vytvoříme takové technické podmínky, aby riziko intoxikace bylo omezeno na minimum budeme mít o chemické látce co nejvíce informací, abychom se vyvarovali nepředvídanému riziku

Co dělat, když k intoxikaci dojde? Poskytnout kvalifikovanou první pomoc (přerušení expozice, zabránění další expozici, provedení dekontaminace, podání antidota) Dopravit intoxikovaného na místo, kde mu bude poskytnuta kvalifikovaná lékařská péče Poskytnout intoxikovanému účinnou terapii s cílem záchrany života a omezením poškození na nezbytné minimum